вторник, 29 октомври 2013 г.

Погача

Продукти:
2 яйца
1/2 кафена чашка олио
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 п. мая
1 л. сол
1 л. захар
50 гр. кр. масло
500гр. брашно

Разбивате си малко 1 яйце и 1 белтък (вторият жълтък си запазвате за намазване), прибавяте олиото, сол, захар и маята разтворена в прясното мляко, след това започвате по- малко да прибавяте брашно, докато стане средно твърдо тесто! Оставяте да втаса и премесвате отново, разделя се на 5-6 топки! Всяка топка се раздърпва до правоъгълник и се на мазва с разтопено кр. масло, така получените парчета се редят едно върху друго, накрая се увиват на руло и се усукват, като се разтяга до желаната дължина, може да се навие на кравайче и да се сложи във формата в която ще печете, а може и да се разреже на колелца и да се нареди в тавата, като розички! В този слчай съм завила на кравайче в тортена форма за да ми се вдига нагоре погачката, а не да се разтила в тавата!

Често приготвям погачата у дома по тази рецепта, но този път имам и малко нови снимки от Рожденият ден на малкият и син. Тук съм нарязала рулото на колелца и съм наредила в тавата.




И отново, и отново любимата ми рецепта за погача :) Тази е за Петльовден 2018


Няма коментари: