петък, 15 ноември 2013 г.

"ВИП" гювечета

Ето една по различна рецепта за гювечета, моят мъж като ги видя и реакцията му беше "Оооо някакви ВИП гювечета" , та и от там името, а ето и рецептата:
За 4 гювечета :
800 гр. кайма
4 средни картофчета
1 голяма глава лук
2 л. доматено пюре
100 гр царевица
100 гр. грах (замразен)
200 гр. сирене
4 триъгълничета топено сирене
4 яйца
магданоз
сол
черен пипер




Гювечетата се застилат с хартия и по тях се разпределя около по 200гр. кайма, като трябва да се застеле цялото дъно и стените на гювечетата.
От лука и картофите се нарязват на ситно и се задушават в малко мазнина и 2 размити лъжици доматено пюре, до готовност. После със тази смес се пълнят нашите постлани с кайма гювечета, като сместа се разпределя горе долу по равно, ако ви остане, може да си направите и една картофена супичка от нея. Аз използвах замразени царевица и грах, които може да се задушат със сместа, а може да прибавите и после, както направих аз тъй, като едното ми беше без тези за съставки (за тези, които не обичат царевица и грах).

Накрая поръсвате с натрошено бяло сирене по около 50 гр. на гювече и по 1 топено сиренце, нарязано на малки парченца. Поръсваме с магданоз и слагаме да се пекат на загрята фурна 200 градуса около 10-15 мин. със капачетата.
След като сме готвили 15 мин. ги изваждаме отваряме капачетата и чукваме по 1 яйце, слагаме отново във фурната без капачетата, докато яйцата се зачервят и се запекат.






Така получените гювечета оставяте малко да починат и когато можете да извадите, хартията я изваждате в една чиния. Вади се много лесно, като хванете за хартията, тъй като тя не е гореща и образува "кошничка" в която гювечето ни си почива.

Преди да сервирате внимателно обръщате "кошничката" и отлепяте хартията, така каймата остава от горната страна и при сервиране се вижда, една "тортичка" от месце, а когато се разреже е пълна с много вкусна плънка.
В хубава компания и с хубаво червено винце, да ви е сладко :)

2 коментара:

Kokona каза...

Що не казваш, че имаш блог?
Добре, че е фейса, че да разбера :)
Идейна рецепта и много вкусно предложение :)

Didi Style каза...

Благодаря ти :)