понеделник, 4 ноември 2013 г.

Домашно суши

Продукти:
За 2 рула
1ч.ч ориз за суши
2 кори нори
краставица
марула (или друга зелена салата)
пушена сьомга
2,5 с.л. оцет
2,5 с.л захар
1ч.л сол
3 с.л бяло сухо вино
усаби
соев сос

Сварявате ориза, в студена вода 1ч.ч. (ориз : вода = 1:1)  слагате ориза и когато заври оставяте за 5 мин на отворен капак и после още 10 на затворен! Дърпате от огъня и покривате скърпа и капака, за да се задуши и да омекне, минимум 15 мин.
През това време си приготвяте дресинга за ориза смесвате оцета, солта, захарта и виното и разбърквате добре, прибавяте към ориза и хубаво обърквате, за да се овкуси добре.
Оставяте малко да изстине, колкото да можете после да работите с него!


На рогозка или на кърпа постилате парче самозалепващо фолио, за да не си изцапате кърпата, а и ако няма да консумирате рулото веднага, го завивате стегнато с фолиото и ги оставяте в хладилника, докато дойде ред за нарязване и консумация !
Така върху фолиото си поставяте кора нори с лъскавата част надолу, застилате с ориз и в единият край слагате краставички нарязани на ивици, малко от зелената салата и пушена сьомга също на ивици. Ако искате сушито да е по пикантно, преди да сложите тези продукти намазвате тънък слой уасаби в една лента върху която после подреждате продуктите!
Завивате на стегнато руло и оставяте да изстине и да стегне! Реже се на 8 колелца, като първо разрязвате на 2 през средата, после 2те половини на по 2 и така до 8 за да ви се получат хубави равни части!


В случая аз съм направла едно пикантно и едно обикновенно руло, поднасят се със соев сос, който обикновенно се поднася отстрани в малка купичка! Аз съм поръсила със соев сос, лично мое предпочитание!


Рулата ми не се получиха много стегнати, но като за пръв опит останах доволна, а вкуса е страхотен, всеки почитател на сушито ще го оцени, много е приятно да си приготвиш сам, нещо, което обичаш :)

Няма коментари: