понеделник, 4 ноември 2013 г.

Козунаци


6 яйца
250 мл. прясно мляко
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
кората от 2 лимона
1 п. мая
1 кг брашно
1  жълтък за намазване

Плънка 1:
1 черен шоколад

Плънка 2:
кори от портокал
сушени смокини
пудра захар
ром (всички продукти предварително накиснати)

Плънка 3
орехи
канела

Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме олиото и отново разбиваме, прибавяме  и млякото с разтворената мая вътре, след това и корите от лимони и след това започваме да добавяме брашното! Омесваме тестото до средна твърдост и оставяме да втаса!

















След като втаса раздеяме на 4 части! 
*От 1ната част разделям 3 топки, които се разстилат с длани до получаване на правоъгълник, поръсвам със смлени орехи и канела (Плънка 3) и завивам на ролца, които усуквам, а след това сплитам на плитка, може да се опече права плитката, или на кравайче или в кексова форма, както ви харесва.
*От 2рата и 3тата част пак си разделям на на по три топки и процедирате по същият начин до плънката, в 3те правоъгълника разпределям парченца черен шоколад и отново усуквам и плета на плитка. В третата плитка не слага плънка, винаги си оставям един чист натурален козунак, моят личен фаворит :)

* 4тата топка може да си разделите на няколко по малки топчици и да направите малки правоъгълничета, които пълните с плънка номер 2, завивате усуквате и връзвате на панделки или завивате на кравайчета за да ви се получат малки козуначета.

След като разпределите така направените плитки във подходящи тавички застлани с хартия и намазнени, оставяте отново да втасат, преди да печете! Намазвате с жълтък отгоре всички, козунаци и  печете на 180 градуса, като аз пека така 15 мин отдолу, 15 мин. отгоре и 15 мин от двете страни! Като се наблюдават през цялото време и ако отгоре се запекат много бързо трябва да се покрият с фолио и да намалите минутите за печене отгоре и отдолу. Великден е един от любите ми празници и правенето на козунаци в начето семейство е традиция, всеки, който иска да опита, ще види, че домашните козунаци винаги са по-хубави от купените.
ДА ВИ Е СЛАДКО!


Ето и снимки на готовите козунаци:

1. Козунак с шоколад

2. Козунак без плънка

3. Козуначета с плодова плънка

4. А ето и една стара снимка на козунаци 2012


Няма коментари: