петък, 27 декември 2013 г.

Соленки със сирене и кашкавал

Много и лесни и вкусни соленки, които са подходящи и за малчоганите вкъщи, за следобедна закуска или междинни похапвания!
Нужни са ви:
150 гр. кашкавал
150 гр. сирене
125 гр. краве масло ( ако ще ги правите за малки деца или маргарин, ако не държите на маслото. Оригиналната рецепта е с маргарин. А може да се направи и 50/50)
1ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер (Оригиналната рецепта е с 1ч.л сода за хляб, но аз в последният момент видях, че нямам и ги направих с бакпулвер)
брашно ( на мен ми отиде около 600 гр.)

Настъргвате кашкавала и сиренето и размесвате с размекнатото краве масло. Прибавяте киселото мляко с бакпулвера, разбърквате и започвате да добавяте брашното на части. Месите докато ви се получи хубаво меко тесто, да не се рони, за да може после да разточите. Хубаво е маслото ви да не е много разтопено, за да може после веднага да разточвате, ако ли не сложете в хладилника да стегне за около час.

Така полученото тесто разделяте на 8 топки. Всяка топка разточвате на сравнително тънка кора.  Кората разрязвате на 8 триъгълничета и навивате , като кифлички.


Кифличките подреждате в тава постлана с хартия. Ако не искате да правите цялата доза, тестото може да се съхранява в хладилник. И останалото да направите след няколко дни.


Пекат се на 180 градуса, аз лично на не загрята фурна, до порозовяване.

А ето и резултата, много вкусни солени кифлички, които моят мъник (на годинка  половина) си похапва с удоволствие, а и цялото семейство покрай него :)


П.С. Благодаря на нашата семейна зъболекарка д-р Петя Иванова за страхотната рецепта!

Тези соленки са много  любими вкъщи и си ги хапваме с удоволствие! Представям ви втора фотосесия, като този път съм ги направила със сода, както е оригиналната рецепта и с 200 грама масло, както ги видях наскоро в един кулинарен влогDidi's kitchen. Разрязах 4 топки и направих по-големи кифличките, но пак станах много вкуснички :)




Няма коментари: