четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Една здравословна салата

Равни количества картофи, целина, патладажан, гъбки, моркови и лук (така, че нито един от вкусовете да не преобладава ) се пекат в тавичка с малко зехтин и водичка, малко преди да тснат готови се поръсват с счукани орехи и магданоз за още 5 мин. Прави се дресинг от горчица, балсамико, сол, черен пипер, пресен магданоз и всичко се обърква в купа, поръсва се със сусам  и бон апети :)))

Благодаря на Гергана Каракашка за страхотната идея :)

Пилешки пържолки със сос броколи

И докато сме на тема броколи една много бърза, лесна и вкусна рецепта!

Продукти:
2 пилешки пържоли от бут с кожа
1 глава броколи
250мл. готварска сметана
4 топени сиренца
30гр. синьо сирене
сол
черен пипер

Пържолите осолени със сол и черен пипер, във фурната на пергаментова хартия, докато добият приятен червеникъв загар и кожичката се препече!
А през това време един много бърз и вкусен сос. Броколите се сваряват до готовност (да са меки, подходящи за пасиране). В блендер кана изсипваме сметаната, сиренцата и броколите и разбиваме! За малко слагаме на котлона и прибавяме сол и черен пипер!
Поднасяме пържолка със сос в сосиера или полята с него според предпочитанията :)

Пиле със сметана и броколи

Продукти:
600гр, пилешко месо от бутчета без кожа
броколи ( 1 глава)
карфиол ( 1/2 глава)
250 мл. готварска сметана (не сладка)
топено сирене ( 4-5 триъгълничета)
кашкавал (150 гр)
олио
сол
черен пипер
кукркума
червен пипер
чесън на прах

В йенска тавичка се слагат олио и пилето нарязано на хапки, посолено със сол, черен пипер, червен пипер, чесън на прах, затваряте с капака и слагате във фурната на 200 градуса за около 30 мин. ( по желание може да сипете и малко водичка за да не ви загори, но попринцип месото си пуска вода, а и с капака се задушава)
В голяма тенджера си баланширате броколите и карфиола накъсани на розички за 4 мин. Охлаждате ги със студена вода за да не загубят цвета си. Прибавяте към пилето разбърквате и заливате със сметаната, в която предварително сте разбъркали топените сиренца. 2 чаени лъжички куркума, сол и черен пипер на вкус, за да ви се овкусят и броколите! Слагате капака и за още половин час във фурната! Настъргвате си кашкавала и преди да поднесете поръсвате ястието и го запичате, докато кашкавал се запече.
Да ви е сладко :)
                                 

вторник, 29 октомври 2013 г.

Погача

Продукти:
2 яйца
1/2 кафена чашка олио
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 п. мая
1 л. сол
1 л. захар
50 гр. кр. масло
брашно

Разбивате си малко 1 яйце и 1 белтък (вторият жълтък си запазвате за намазване), прибавяте олиото, сол, захар и маята разтворена в прясното мляко, след това започвате по- малко да прибавяте брашно, докато стане средно твърдо тесто! Оставяте да втаса и премесвате отново, разделя се на 5-6 топки! Всяка топка се раздърпва до правоъгълник и се на мазва с разтопено кр. масло, така получените парчета се редят едно върху друго, накрая се увиват на руло и се усукват, като се разтяга до желаната дължина, може да се навие на кравайче и да се сложи във формата в която ще печете, а може и да се разреже на колелца и да се нареди в тавата, като розички! В този слчай съм завила на кравайче в тортена форма за да ми се вдига нагоре погачката, а не да се разтила в тавата!

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Заек с моркови и лук

Продукти:
1/2 заек
7-8 глави лук
около 500 гр. моркови
1 глава чесън
100 мл. доматено сок
сол
черен пипер
дафинов лист

Измиваме добре заека и овкусяваме със сол и черен пипер. В гювеч 5 литра, слагаме олио да покрие хубаво дъното, заека и нарязаните на едро зеленчуци, цели скилидки чесън, посоляваме, черен пипер, 1 дафинов лист, доматеният сок и пълним с вода, така, че да се покрият леко зеленчуците! Пече се на 200 градуса, не загрята фурна, около 3 часа! Да ви е сладко!

неделя, 20 октомври 2013 г.

Бисквити с мюсли и черен шоколад




Продукти:

1.5 ч.ч. Плодово Мюсли
1 ч.ч. ръжено брашно
1 ч.ч. обикновено брашно
1 ч.ч.  захар
1 п. бакпулвер
1 с.л. канела
щипка сол
1 ч.ч. разтопено масло
2 яйца
1 тъмен шоколад, нарязан на малки парченца

Смесете всички сухи съставки, след това прибавете разбитите яйца и маслото. Трябва да се получи нещо изключително лепкаво, но не се притеснявайте, тези бисквити не се разточват. От готовата смес загребвате 1 супена лъжица и я слагате върху тава, постлана с хартия за печене, притискате леко с лъжицата, за да добие формата на кръгла бисквита. Оставете малко място между суровите бисквити, тъй като в процеса на печене се уголемяват.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса за около 12 минути. Трябва да са все още меки, когато ги извадите от фурната.