понеделник, 30 декември 2013 г.

Сушени домати в марината

1 пакет сушени домати
500мл. зехтин
10-15 зелени маслини
риган
чесън
В буркан слагате всички съставки и слагате в хладилника. Доматчетата са чудесни за най различни ястия, а също така и питки. Зехтина също може да се ползва, много ароматен и придава специфичен вкус на вашите ястия или салати.

Новогодишна торта - сладкиш

Една бърза "торта" за Нова Година! Макар и рядко да се стига до сладкото, след всичкото ядене, баници така нататъ, трябва да има и нещо за десерт. Тази година един бърз сладкиш с майонеза. Рецептата видях в интернет, вече не помня от къде, имам чувството, че всички освен мен са го правили, та реших и аз да пробвам.
Продукти:
200 гр. майонеза ( 1 опаковка)
1 ч.ч. вода
5с.л. какао
1ч.ч. захар
2.ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
И за глазура аз използвах черен и бял шоколад, разтопени с масло и сметана, на водна баня.

Всички продукти за сладкиша, освен брашното се смесват и се разбиват с миксера, после се прибавя и брашното и се бие. Пече се на 180 градуса. Проверявате дали е готов с клечка. Сладкиша е сочен, не трябва да е сух.
След, като се изстуди размазах, разтопеният черен шоколад и украсих с  белият шоколад, използвах шприц, за да направя надписа. Честита Нова Година! Много здраве и късмет през новата 2014г.



Много вкусна заслужава да опитате!

Пилешки бутчета със сметанов сос, гъби и сушени домати

Продукти:
8 пилечки бутчета долни
200 мл. готварсака сметана
250 гр. гъби
5-6 сушени доматчета в марината
http://didistylee.blogspot.com/2013/12/blog-post_5739.html
сол
черен пипер
олио
За гарнитура:
1ч.ч. ориз
1 тиквичка
4-5 сушени доматчета в марината
1/3 пакет замразен грах
риган
сол
черен пипер
червен пипер
малко олио


Приготвяне:
В голем тиган с капак, сипете олио и запържете бутчетата в олио до златиста коричка, прибавете гъбите, сушените домати, малко вода и затворете капака, оставете да се задуши.
После прибавяте сметаната и подправките и оставяте да къкри на бавен огън.
Гарнитурата:
В тенджера изсипвате всички продукти и 4 ч.ч. вода и варите докато оризът поеме водата.

Поднасяте по 2 бутчета (или повече по желание) с малко сос и гъби, а отстрани ориз със зеленчуци. Да ви е сладко!

неделя, 29 декември 2013 г.

Портокалови изненади

Чудите се как да изненадате близките си с малки ръчно направени подаръчета за Нова Година?
Ето една идея от мен - опаковайте им портокали с панделки :)
А тук ще ви разкрия и тайните съставки !

Трябват ви няколко портокала, колкото подаръчета ще правите! Изрязвате капачетата и издълбавате портокалите, капачетата също издълбавате и оставяте да изсъхнат.
За пълнежа ви трябва по една ароматна чаена свещ и няколко бонбона.


Аз използвах опаковани бонбони и успях да сложа по три бонбона. А след, като тези сладки шоколадчета, бъдат открити и изядени от вашите близки, им остава чаената свещ, която могат да запалят в портокаловата кора "свещник". Много ароматна и приятна свещ.


Може да използвате и звездички или други малки коледни играчки да доукрасите портокаловите изненади. Не забравяйте и капачетата, когато приключите с пълненето, трябва да затворите портокалите, за да може да ги опаковате.


След това взимате опаковачна хартия и връзвате, като голям бонбон с панделка. Нареждате ги под елхата и казвате, че сте опаковали портокали, нека изненадате семейството и приятелите си  с нещо сладко и неочаквано!


Весели празници !!!



събота, 28 декември 2013 г.

Суровакница

Тази година реших  да накича суровакница на моят син, не съм сигурна, че има нужната координация да я използва по предназначение, но тъй като се радва на всякакви дървени пръчки, с които може да блъска по пода се зарадва и на тази.
Нужни са ви разноцветни прежди и конци, игла, пуканки, портокалови корички, канелена пръчка, коледни бисквитки и всякакви други щуротии, които ви хрумнат, не съм слагала традиционните сухи чушки и чесън, че да не му хрумне да ги опита. А и разбира се ви трябва едно дряново клонче и малко въображение.
Ето и резултатът.

         

петък, 27 декември 2013 г.

Соленки със сирене и кашкавал

Много и лесни и вкусни соленки, които са подходящи и за малчоганите вкъщи, за следобедна закуска или междинни похапвания!
Нужни са ви:
150 гр. кашкавал
150 гр. сирене
125 гр. краве масло ( ако ще ги правите за малки деца или маргарин, ако не държите на маслото. Оригиналната рецепта е с маргарин. А може да се направи и 50/50)
1ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер (Оригиналната рецепта е с 1ч.л сода за хляб, но аз в последният момент видях, че нямам и ги направих с бакпулвер)
брашно ( на мен ми отиде около 600 гр.)

Настъргвате кашкавала и сиренето и размесвате с размекнатото краве масло. Прибавяте киселото мляко с бакпулвера, разбърквате и започвате да добавяте брашното на части. Месите докато ви се получи хубаво меко тесто, да не се рони, за да може после да разточите. Хубаво е маслото ви да не е много разтопено, за да може после веднага да разточвате, ако ли не сложете в хладилника да стегне за около час.

Така полученото тесто разделяте на 8 топки. Всяка топка разточвате на сравнително тънка кора.  Кората разрязвате на 8 триъгълничета и навивате , като кифлички.


Кифличките подреждате в тава постлана с хартия. Ако не искате да правите цялата доза, тестото може да се съхранява в хладилник. И останалото да направите след няколко дни.


Пекат се на 180 градуса, аз лично на не загрята фурна, до порозовяване.

А ето и резултата, много вкусни солени кифлички, които моят мъник (на годинка  половина) си похапва с удоволствие, а и цялото семейство покрай него :)


П.С. Благодаря на нашата семейна зъболекарка д-р Петя Иванова за страхотната рецепта!

Тези соленки са много  любими вкъщи и си ги хапваме с удоволствие! Представям ви втора фотосесия, като този път съм ги направила със сода, както е оригиналната рецепта и с 200 грама масло, както ги видях наскоро в един кулинарен влогDidi's kitchen. Разрязах 4 топки и направих по-големи кифличките, но пак станах много вкуснички :)




четвъртък, 26 декември 2013 г.

Постни сушени чушки пълнени с боб - Бъдни вечер 2013

Бъдни вечер - постни ястия, постна питка, всички роднини са около трапезата в очакване на един от най-светлите празници. Таз годишната ни трапеза беше отрупана с постни сърмички, баница с праз, баница с тиква, бял боб, сушени плодове, домашни трушии, но произведения на бабата на моят мъж :) Аз се отчетох с една питка и пълнени чушки с боб! Рецептата за питката  от тук http://didistylee.blogspot.com/2013/11/blog-post_1375.html





и Постни чушчици с боб, много лесна и много вкусна рецепта!

Трябва ви 1 пакет сушени чушки,
сварен бял боб,
1-2 глави лук
2 моркова
чубрица
джоджен
червен пипер
сол

В пакета с чушки обикновенно има 10-12 чушки слагате ги в гореща вода да се накиснат и да омекнат. През това време си нарязвате лика и морковите на ситно и ги запържвате в олио, прибавяте и боба, които да е около 200 грама примерно, но и да направите повече, този който ви остане и не влезе в пълнежа на чушките може да сложите, като салата на масата, както направих и аз. Та запържвате лука,морковите и боба, и слагате и подправките, оставете малко да се пържи и с тях, червеният пипер придава много хубав аромат, когато е запържен. С така получената плънка, пълните чушките и печете с малко водичка и олио в тавичката, докато хванат коричка. А ето и вкусният резултат.


Това беше нашата трапеза на Бъдни вечер 2013!


А ето и една снимка от миналогодишната ни трапеза 2012!



Весели празници! Здраве и щастие на всички!



сряда, 25 декември 2013 г.

Коледна торта 2013

Дългоочакваната Коледа дойде, но тази година ще се разпиша само с една торта. Няма да домакинствам само сме по гостита, но все пак реших да спретна една коледна торта.
Рецептата видях от една кулинарна група в интернет и много благодаря на Ирена Иванова!
(единствено от нейната рецепта съм заменила содата с бакпулвер)
Приготвят се 3 "блата" - 1 кексов блат, 1 крем и 1 глазура.

За блата:
1 кофичка кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. захар
1 бакпулвер
3с.л. какао
1/2п. канела
2 ч.ч. брашно

За крема:
5 яйца
1ч.ч. захар
125гр. краве масло
1/2ч.ч прясно мляко
1с.л. брашно
20гр. желатин

За глазурата:
1 пакетче др. Йоткер Какао
250 мл. прясно мляко


Първо с продуктите за блата, разбивате хубаво кексово тесто с миксер, като ги добавяте в последователността в която съм ги написала. Печете на 200 градуса, предварително загрята фурна за 20 минути. Оставя се  да изстине.
През това време си разбивате крема. Отделяте жълтъците от белтъците. Белтъците с половината захар разбивате на сняг. Жълтъците разбивате с другата половина захар, млякото и брашното и варите на водна баня, докато се получи гъст крем. Разбивате и кравето масло с миксер и към него се добавя изстиналият жълтъчен крем. В отделен съд си накисвате желатинас малко вода и после на водна баня го разтваряте.Накрая за да получите въпросният крем смесвате белтъците, маслено - жълтъчният крем и изстиналият желатина, разбърквате добре до хомогенизиране на сместта.
Изстиналият блат се прехвърля в чинията в която ще поднасяте, обгръщате го отново с ринга от тортената форма и разнасяте крема върху блата, слага се в хладилника за около час да стегне.

Украсата е с крем на Др. Йоткер какао, направен според указанията на опаковката. Аз съм украсила във форма на елхичка и съм поръсила малко кокосови стърготини вместо сняг.
И стигаме до най-хубавата част похапването и снимките. Да ви е сладко и Весела Коледа!
















































Крема за тортата е от блога http://sladkoisoleno.blogspot.com/ !







понеделник, 23 декември 2013 г.

Портокалова свещ

Тази портокалова свещ измайсторих набързо, но според мен е оригинално и лесно. Видях идеята в интернет и реших за трапезата ни на Бъдни вечер да имаме натурална портокалова свещ, която да разнася аромата на портоколи цялата вечер.
Направата не е сложна, взимате 1 портокал и го разрязвате през средата, след това издълбавате месестата част, като оставите средната бяла нишка между парченцата за да използвате, като фитил. Напълвате с олио и запалвате. Запали се доста трудно, трябва да сте търпеливи докато се изсуши "фитила" и успее да тръгне да тлее.
А ето и снимката, която направих, утре ще я снимам и на празничната ни маса :)


неделя, 22 декември 2013 г.

Броколи със сирена

1 глава броколи
150 мл. сметана за готвене
50 гр. синьо сирене
1 пакетче топени сиренца
150гр. кашкавал
сол
черен пипер
олио

Броколите се накъсват на розички и се попарват във вряла вода за около 5 мин. След това се прехвърлят в дълбок тиган със загрята мазнина и леко се запържват, прибавя се сметаната, сирена и се бърка докато стане хубав хомогенен сос, поръсвате със сол и черен пипер и след като изключите котлона се поръсва с настърган кашкавал. Оставяте го да се разтопи отгоре без да бъркате.

Гювече

За 1 гювече:
1 наденичка
1/2 глава малко лукче
1 картофче
парче сирене
белени домати накълцани на ситно
1 яйце
сол
черен пипер
чубрица
олио



Нарязвате на ситно лука и картофа на малки кубчета, слагате в гювечето с малко олио и слагате във фурната да се задуши лука и да омекнат картофките, след това прибавяте наденичката, доматките, посолявате и слагате черен пипер. Отново връщате във фурната, след това се прибавя сиренето и се поръсва с чубрица. Прибавяте за още 10тина мин. и накрая чуквате яйцето. Аз лично изключвам фурната и оставям за 15 мин., след това поднасям в чиния подложна чиния.

Пиле в плик

2 пилешки бутчета
4-5 картофа
сол
черен пипер
червен пипер
лимонов сок
краве масло
плик за печене

Пилешките бутчета се обтриват с лимонов сок, сол и чер пипер. Слагат се в плика, заедно с нарязаните картофки, посолява се малко в плика, слагат се няколко парченца краве масло, поръсва се обилно с червен пипер, може и пикантен, плика се връзва и се раздрусва хубаво. С игла се правят дупчици произволно на плика и се пече на 200 градуса, около час.

Лесни пържолки

5-6 пържолки контра филе свинско
300-400 гр. гъбки
босилек
черен пипер
червено вино
горчица
соев сос




Пържолките се нарждат в тавичка овкусявт се с босилек и черен пипер и след това се намазват с хубаво разбъркана смес от соев сос и горчица. Около тях се нареждат гъбките и се заливат с останалата част от соев сос и горчица. Всичко се залива със 100-150 мл. червено вино. Завива се с фолио и се пече на 250 гр, на не загрята фурна около 1 час. След това по желание се запича малко без фолиото.

сряда, 18 декември 2013 г.

Коледни сладки топки

Рецептата е от една моя приятелка, в момента живее в Ирландия и се виждаме много рядко, но наскоро се сетих какви вкусни маслени сладки правеше и реших да ги приготвя за тази Коледа :)
















Тестото е маслено и се приготвя по следната рецепта 1 чаша размекнато масло, 1 чаша вино за предпочитане домашно червено и 1 чаша брашно на мен ми отиде малко повече брашно, прибавяйте си го на части докато ви се получи хубаво меко тесто. Взимате си по малко от така полученото тесто и го разтваряте на дланта в средата слагате смлени орехи омесени със захар и загъвате, после потъпвате и овалвате с ръце за да се получи топче.
Пече се на 180 градуса, предварително загрята фурна около 20 мин. Когато изстинат овалвате в пудра захар. Много интересна, много вкусна и много лесна рецепта :)



неделя, 15 декември 2013 г.

Медени Изкушения за Коледа

И така Коледа наближава, подготовката е в сила и започваме с меденки украсени с различни глазури.
Рецептата за меденки знам от майка ми с тази разлика, че нейната е със сода, а аз не обичам да ползвам сода и ги правя с бакпулвер.

Рецептата:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1ч.ч. мед
1ч.ч. олио
1 п. канела
1п. бакпулвер
брашно
(колкото поеме около 700-800 гр.)

Глазура1 :
1 белтък
150 гр. пудра заха
2 с.л. лимонов сок

Глазура 2:
150гр. пудра захар
малко прясно мляко
2 с.л. сок от лимон
(захарни шарени пръчици
сладкарски перли)

Глазура 3:
1 черен шоколад
100 гр. прясно мляко
20гр. масло
150 гр. пудра захар
100гр. какао
(захарни шарени пръчици
сладкарски перли)



Начин на приготвяне:
Смесвате всички продукти за меденките без брашното и разбърквате, не е нужен миксер. Започвате да прибавяте брашното на части, докато се получи меко, не лепкаво тесто подходящо за разточване.

От така полученото тесто  разточвате на дебелина около половин сантиметър. За да ви е по-лесно може да го разделите на части и да разточвате по малки кръгове. След това с подходящи формички си изрязвате сладките и печете върху хартия, на 180 градуса, загрята фурна за окло 10 мин. докато порозовеят. От тази доза излизат около 100 меденки.




Аз реших да украся по няколко различни начина.
Първата глазура се разбива белтък със пудра захар и лимонов сок на сняг. По желание се оцветява със сладкарска боя, в няколко купички различни цветове и се украсяват с шприц.


За втората глазура пудра захар се разбърква с прясно мляко и лимонов сок, до получаване на много гъста кашичка, сипвайте съвсем малко мляко, за да не стане много рядко. Разделя се в купички и се оцветява отново със сладкарски боички. Размазват се по сладките с четка или отново с шприц се рисува, може и с клечки за зъби. После съм доукрасила със захарни пръчици и перлички.


И третата глазура ( моята лична любимка) : Продуктите се смесват и се слагат на котлона, за да се разтопи шоколада и да се получи хубава хомогенна глазура. След това заливате сладките с изстиналата глазура, поръсвате със захарни пръчици и перлички и оставяте да изсъхне.


Коледа е един от любимите ми празници, навсякъде е светло, украсено, блестящо, мирише на канела, портокали и домашен уют. Коледните сладки могат да бъдат и страхотен подарък за вашите близки и приятели. Насладете се на тези сладки мигове с любимите си хора. Весели празници :)


 А ето и моята идея, как да превърнем тези сладки изкушения, в коледни подаръци за нашите близки :)



А тук имаме и една партида слепени с мармалад.






А днес ви представям МЕДЕНКИ 2016