понеделник, 20 януари 2014 г.

Солени мъфини

В търсене на нови следобедни закуски за моят син, попаднах на блога Храна за моите канибали и тази рецепта е именно от там. Получиха се много вкусни мини солени кексчета, който не само детенце си хапва с удоволствие, но и всички в къщи. Дозата е за 12 мъфина, но моите са силиконови и са всяко с различна големина има и по-малки и по-големи и 12 ми дойдоха малко. Та другата смес опекох във форми за крем карамел, но няма значение всички се получиха :)

Рецептата е следната:
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 к.ч. олио
100 гр. сирене
150 гр. шунка
100 гр. кашкавал
2 ч.ч. брашно
1ч.л. сода за хляб
сусам за поръсване

Разбивате яйцата с млякото и шупналата в него сода, добавяте олио, натрошено сирене, нарязана на ситно шунка, настъргания кашкавал и разбърквате. Накрая прибавяте брашното.
Разпределяте във формите за мъфини и поръсвате със сусам.


Пекат се на загрята фурна 180 градуса, 30 минути, ако фурната е с вентилатор, може и по-бързо да станат. В общи линии са готови много бързо, така, че когато се надигнат и добият загар, проверявайте с клека дали са се опекли.


Изчаквате малко да изстинат, изкарвате от формичките и са готови за консумация, моят син набързо си хапна 2 мъфина с кисело млекце :)

(Мерките съм ги адаптирала и съм си ги слагала на око, както аз си знам, но са ориентировъчно същите, ето и оригналната рецепта http://pep-4o.blogspot.com/2013/12/blog-post_12.html )

Вкъщи, често правя солени мъфини или солен кекс за закуска на децата, защото става бързо и е супер вкусно, но не ги снимам всеки път! Днес незнайно защо реших, че ще ги снимам, та ето една актуализация със снимки на тези кексчета 21.03.2020





Няма коментари: