сряда, 26 март 2014 г.

Toрта Кафе с Целувки

Тази торта приготвих за рожденият ден на моята баба.  Използвах за блатовете рецепта на Йоли за Червено кадифе, а за крема също използвах крем от една от тортите на Йоли - Крем-кафе. Накрая покрих с маслен крем с бита сметана и украсих с целувки. Получи се много добра комбинация и един хубав експеримент. Ето моята вариация за блатовете, кремовете и сглобката на тази торта.

Блатове:
250гр. брашно
1 с.л. какао
щипка сол
125гр. меко масло
250 гр. захар
червена сладкарска боя, разбира се може да използвате и друг цвят
2 яйца
250мл. айран
1ч.л. оцет
1ч.л. сода бикарбонат

За крема:
2 жълтъка
100 мл. течна сметана
150гр. прясно мляко
100мл. нес кафе
3с.л. брашно
7с.л. захар
1 и 1/2 п. желатин
За крема за покритието:
125 гр. масло
125гр. пудра захар
100 мл. сладкарска сметана

За украса:
2 белтъка
6 с.л. захар

За блатовете първо си разбийте маслото със захарта, после постепенно добавете яйцата. В айрана разтворете червената боя, докато се получи желаният цвят, дали по-тъмен или по светъл, както желаете. Прибавете оцветено мляко към тази смес и започнете постепенно да добавяте брашното, какаото и солта, като разбивате с миксер, Накрая добавете огасената сода в оцет и сложете да се пече във тортена форма (25 диаметър) на загрята фурна 180градуса, около 30 минути.
За крема с кафе в купа подходяща за водна баня си разбъркайте жълтъците, брашното, захарта, млякото сметанат и прясното мляко, може и с миксер, за да ви се получи гладка смес. Така получената смес варете на водна баня, докато крема се сгъсти. В горещият крем разтворете и желатина и оставете малко да се охлади, но не прекалено, зашото стяга много бързо и няма да може да слепите блатовете.
Изпечения и изстинал блат разрежет е на 2 блата и поставете долната част в тортен поднос, обградете го отново с ринга и излейте леко топлият крем, отгоре сложете 2рата част от блата и оставете в хладилника, за да стегне. Аз лично го оставих цяла нощ и украсявах на другият ден.
За украсата и за да покриете вашата торта разбийте 125гр, масло със също толкова захар, докато се получи пухкав бял крем
В друга купа разбийте сметаната и после постепенно смесете с масленият крем, като само разбърквате със шпатула. Този крем аз също оцветих със червена боя, но до получаване на розов цвят, С него покрих цялата торта и отгоре поръсих с какао на прах.
За целувките трябва да разбиете белтъците и захарта на сняг и с шприц да оформите малки розички, на тава покрита с кухненска хартия. Сушат се в предварително загрята фурна на 50градуса за около час и половина.


Отстарани съм украсила с панделка и едно декоративно цвете, защото тортата е подарък за рожден ден :)




Няма коментари: