понеделник, 27 октомври 2014 г.

Бишкотена торта


Това е тортата, която избрах да приготвя за рождения ден на моят дядо! Стана много пухкава, мека и сочна, идеален сладък подарък за неговия юбилей!
Тортата е бишкотена, но в основата си има блат с портокалови корички, а ето и рецептата с нужните продукти.

За блата:
2 яица
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
кората на един настърган портокал
2 ч.ч. брашно

За крема:
1л. прясно мляко
1/2ч.ч. захар
1 нишесте ванилия
1 млечен шоколад
сока на 1 портокал

1 голям пакети бишкоти ( аз ползвах Савоярди)
за сиропиране прясно мляко и малко уиски

За украсата:
1 портокал нарязан на тънки резенчета
захарен сироп
пудра захар

За блата разбивате всички продукти с миксер и печете на 180 градуса в тортена форма 26см. за около 20-30 мин., проверява се с клечка.
Крема се приготвя много бързо и лесно  - завирате млякото със сока от портокал, шоколада и 1/2 ч.ч. захар и след това прибавяте нишестето разтворено в малко вода или мляко докато непрекъснато бъркате.
И така сте готови да сглобите вашата торта.
Изрежете блата по края, така че когато го върнете във същата форма да има място да наредите бишкоти отстарни като борд. 
Аз лично съм послала тортената форма и с фолио за по-сигурно :)
След като получите тази бишкотена "купа", започвате да запълвате, първо от крема, а след това от бишкотите напоени в мляко и уиски. След това отново крем, бишкоти и отново крем.
Аз завърших с шоколадова глазура*, която може и да пропуснете. Оставяте в хладилника да стегне хубаво и приготвяте портокалчетата за украса.


*За шоколадовата глазура - 1/2ч.ч. течна сметана, 2-3 л. какао, 5л. захар, 1 желатин. Всичко без желатина се завира на котлона и когато заври се прибавя и разтопеният желатин! Тази глазура се залива след като тортата е стегнала в хладилника.

За портокаловата украса, нарязвате 1 портокал на тънки филийки и накисвате в захарен сироп (1:1 захар и вода), оставяте да престои в хладилник около  5-6 часа.
След това овалвате резенчетата в пудра захар, нареждате на хартия за печене в голяма тава и сушите на 100 градуса за около 2-3 часа. 
С така получените сладки карамелени портокалчета украсявате тортата! Да ви е сладко :)




Няма коментари: