вторник, 4 ноември 2014 г.

Фунийки

Ето една рецепта за фунийки излязла от старата тетрадка с рецепти на моята майка. Получиха се много хубави, точно както си ги спомням от детските години :)

За тестото са ви необходими:
4 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. захар
1ч.л. амонячна сода
1 ванилия
брашно
За крема:
1 л. прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
2 ванилии
шоколадови пръчици за поръсване

Първо разбивате яйцата със захарта, аз лично на ръка разбивам, ако искате може и с миксер! Огасяте ам. сода в киселото мляко и прибавяте към яйцата, заедно с ванилията! Брашното прибавяте на части. Омесвате си меко тесто, което да можете после да разточвате!
* При месенето аз добавях по малко олио, за да ми е по лесно да размеся, въпреки, че го няма в рецептата.
Разделяте си тестото на 2 части и разточвате правоъгълници, които режете на ленти.


След това навивате лентите около формичките, като започвате от долу на горе. Аз имам моите формички от майка ми, но знам, че вече се продават и по магазините, няма нужда като едно време да се завиват от фолио или капачки от кисело мляко.
* Преди да завиете лентата, около металната фунийката, трябва да намазните с олио.
И докато ви свърши тестото. При мен излязоха 60 бр., които пекох на 3 пъти, защото имам 20 метални фунийки.

Пекат се на 180 градуса, до леко зачервяване.
За да ги извадите от формите трябва да изчакате да изстинат. След това може да използвате същите форми без да ги миете, просто намазнете отново.

За крема сложете млякото да се свари заедно със захарта и ванилиите. В купа разбийте яйцата с брашното с миксер, при нужда може да добавите малко вода (аз не съм добавяла). Когато млякото заври, започнете с черпак да сипвате от млякото към яйцата, като непрекъснато бъркате с миксера, все едно си правите застройка на супа. Когато сте смесили повече от половина мляко с яйцата и сте сигурни, че двете смеси са оеднаквили температурите си, смесвате яйчената смес с останалото мляко и бъркате за около минута две на котлона, след което отстранявате от огъня.
Когато крема леко се охлади и можете да го напълните в пош или щприц, започвате да пълните фунийките, поръсвате с шоколадови пръчици и сте готови.
Консумират се на другият ден, за да имат време да омекнат и да поемат от крема!
 Да ви е сладко :)




Няма коментари: