неделя, 16 ноември 2014 г.

Вита торта

Идеята за тази торта, както и рецептата е от сайта на Бон Апети. Ето тук може да намерите оригиналната рецепта "Вита" Торта
А сега ще ви споделя моят опит за тази торта. Отдавна и се каня, но все отлагам, че ми се вижда доста трудоемка. В крайна сметка излезе, не толкова трудно, но и не успях да я докарам толкова хубава, колкото ми се искаше! За вкуса обаче смея да твърдя, че беше страхотен. Та ето и рецептата:

За блатовете:
6 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
1п. бакпулвер
30гр. какао
1 ванилия

За крема:
200гр. краве масло
150гр. пудра захар
1 черен шоколад

За карамелизирани бадеми:
100гр. захар
100гр. бадеми

За покриване:
200гр. сладкарска сметана
1 черен шоколад
малко олио

За блата разбиваме отделно жълтъците от белтъците, всяка част с по 100гр. захар. Белтъците трябва да станат на пухкав сняг, а жълтъците да побелеят. Постепенно смесвате жълъците и белтъците, като прибавяте на части белтъците и и бъркате с дървена бъркалка. След това прибавяте брашното с бакпулвера и ванилията. Разбърквате до получаване на хубава пухкава смес.
Така получената смес разделяте на 2 и към едната част прибавяте какаото, разпределяте в правоъгълни тави и печете на предварително загрята фурна на 180 градуса. Пекат се до готовност около 15 мин., проверяват се с клечка.
За крема разбивате размекнатото масло със захарта и прибавяте разтопеният на водна баня шоколад.
За карамелизираните бадеми разтапяте захарта и прибавяте бадемите, оставяте да изстинат върху фолио и счуквате в хаванче.

Готовите и охладени блатове подравнявате, като изрязвате краищата и след това разрязвате на по 2 правоъгълни парчета по дължина. Всяко парче се маже с крема и се поръсва с карамелизираните бадеми.
(при мен правоъгълниците не се получиха много равни, както е видно от снимката, но това не повлия на вкуса :)
Така получените блатове започвате да завивате на руло, изправени в поднос, един около друг, като редувате, бял и черен блат.
Когато завиете всичките, стягате с метален ринг за торти или както аз съм направила с пластмасов такъв.
Останалият крем разпределяте отгоре и оставяте в хладилника да стегне.

За да покриете тортата разбивате сметаната и разтапяте шоколада с 1-2 с.л олио на водна баня.
Първо покривате със сметаната, като хубаво измазвате страните и изравнявате, ако има нужда горната част на тортата. След това заливате с разтопеният шоколад и оставяте да се разтече по страните. Украсете по желание, аз съм използвала няколко цели бадемчета само.

А ето я и нея в цялата и прелест :)





Няма коментари: