понеделник, 27 януари 2014 г.

Спаначена осукана питка

След като в интернет изгледах около 100 снимки на питка подредена по този начин, реших и аз да пробвам с плънка, с каквато разполагах днес и тесто, което и друг път съм правила, за да съм сигурна, че ще се получи.

Тестото е следното:
1 яйце и 1 белтък
(вторият жълтък оставям за намазване)
3с.л. кисело мляко
4с.л. олио
1/2 мая
1ч.л. захар
2ч.л. сол
около 300 мл. топла вода
Замесвате меко тесто от тези продукти и оставяте да втаса.
За плънка съм използвала задушен спанак, с натрошено сирене и черен пипер.
И втора плънка свински дроб със задушен лук, които бях правила за обяд и ми останаха.
Дробчетата прготвям по следният начин:
500гр. свински дроб
1кг. кромид лук
3-4 моркова
Нарязани едри парчета слагам в тава с олио, сол и черен пипер, покривам с фолио и пека за 1 час, после откривам и запичам малко. Та за питката си взех от тази манджичка и накълцах дробчето на ситно.
Продуктите може да ви зввучат малко странно, но за мен се получи вкусно, естествено всеки може да си направи плънка по негов избор.
За оформянето на питката, разделяте втасалото тесто на 2 топки и разточвате 2 кръги кори, колкото ви е тавата, в която ще печете. намазнявате си хубаво тавата и постилате едната кора. В средата слагате една купичка и по края разпредляте спнака със сиренето. Махате купичката и на нейно място в средата на кубче слагате дробчетата с лук. Покривате с втората кора и отново притискате средата с купичката.

Така получилият се кръг около купичката разрязвате на парчета, като всяко парче усуквате.
Махате купичката и оставяте отново да втаса. Когато втаса, намазвате с разбит жълтък и аз съм поръсила центъра със сусам.
Пече се на 200 градуса, докато стане готова.

Ние разчупихме още топла, тъй като никой нямаше търпение да изстива и на всички им се хапваше! Получи се много вкусна и различна вечеря!



неделя, 26 януари 2014 г.

Картофена крем супа със сирене

Класическа крем супа или поне така си мисля, защото майка ми така я прави, но аз съм добавила и сиренце.
Ето нужните продукти:
Около 1 кг. картофи
50гр. краве масло
200 мл прясно мляко
200 гр. сирене
сол
черен пипер

И за крутоните:
1/3 бял хляб (сух по възможност)
олио
сол
червен пипер
чубрица



Сварявате картофте, обелени и нарязани на кубчета. По-лесно се сваряват нарязани, а и после се пасират по-лесно. След като ги сварите ги пасирате или с пасатор или в блендер кана, както правя аз, като използвате около 500 мл от водата, в която са врели или сипвате докато получите желната гъстота. След това прибавяте маслото и свареното мляко (млякото да е топло, а не от хладилника) И варите още малко, като разбърквате да се смесят хубаво компонентите. Слагате сол и черен пипер на вкус.
При сервиране поръсвате обилно с натрошено сирене, магданоз и крутони.

Крутоните се правят много бързо във фурната. Нарязвате филийките на малки кубчета, обливате ги с олио в тавата, в която ще ги печете, поръсвате с подправките и печете, на предварително загрята фурна 200 градуса, като разбърквате от време на време.
Това е, много е лесно и е много вкусно.

Мързелив Ябълков Пай

В търсене на следобедни закуски за моят син, днес ми хрумна вместо да правя банички със сирене с бутер тестото, което бях купила да направя ябълкови банички, ама вместо да си играя да стържа ябълки и да завивам банички, стана пай :)

Продукти:
Бутер тесто (1/2 от пакета)
2 големи ябъки
2 с.л. захар
малко канела












Разточвате малко бутер тестото и си изрязвате кръг, според тавичката в която ще печете, постлана с хартия за печене. Отгоре нареждате нарязаните на тънко ябълки и поръсвате с малко захар и канела, аз ползвам съвсем малко, защото го правя да може да яде и детенце, вие ако прецените, може да сложите повече захар.

Тестото, което ми остана от изрязването на кръга, съм сложила във формички за мъфини и също напълнила с ябълки и поръсени със захар.
* Като разтелете тестото в мъфините надупчете с клечка за зъби, защото иначе се надига.
Печете на 200 градуса.
Декорирала съм със сметана и пръчка канела.
Да ви е сладко!

петък, 24 януари 2014 г.

Kюфтенца сос

Рецепта за кюфтенца с бял сос, само че поукрасена от мен, взаимствано от интернет от една рецепта за кюфтенца по шведски май бяха, но побългарени, по мой вкус :)

За кюфтенцата:
500 гр. кайма (аз използвам винаги свинска)
1ч.ч. галета
1 яйце
чубрица
черен пипер
магданоз

За соса
2/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. олио
1 ч.л. червен пипер
1ч.ч. заквасена сметана
4ч.ч. вода

Сирене натрошено за поръсване и магданоз

Омесвате си кюфтенцата с гореспоменатите продуктити, аз ги направих малки топчици и се нареждат в тавичка с олио да се запекат във фурната.
През това време в подходящ съд на котлона, слагате олиото, брашното и червеният пипер и при непрекъснато бъркане, готвите докато започне да цвърчи, после си добавяте сметаната с водата и бъркате, докато се сгъсти. Слагате сол и черен пипер на вкус. Поръсвате с натрошено сирене и магданоз и прибавяте при кюфтенцата, които трябва да са почти готови. Готвите заедно със соса още около 20 мин.
Не се притеснявайте, ако соса ви остане по редичък, във фурната се сгъстява още.
При сервирането съм поръсила допълнително със сирене и магданоз.
Получи се нещо средно между брашняната каша със сирене, която майка ми ни правеше, като деца и която толкова обича и популярните кюфтенца в бял сос. Много интересно и вкусно. Дано ви хареса!

сряда, 22 януари 2014 г.

Жълъдчета

Дойде ред на бабините жълъдчета, помня ги от дете, любими сладки. Винаги молех баба ми да ги прави, когато имам рожден ден, за да черпя с тях в училище и всички деца много ги харесваха :) Та откога ми се ядат и да си направя, да си направя, та днес звъннах на баба, да ми каже рецептата и да ги почвам. Да ама то хич не се оказа проста работа и броя този опит за пълен провал, но все пак ще го споделя с вас.
Ето оригиналната рецепта
2 яйца
1ч.ч. пудра захар
1ч.ч. свинска мас
2 ванилии
брашно, колкото поеме
АЗ вместо свинска мас използвах марагарин и може би сбърках, но не знам!
Разбивате яйцата със захарта и прибавате маргарина и отново разбивате. Добавяте ванилията и на части започвате да добавяте брашно, докато замесите, не средно твърдо тесто.
До тук добре, но ето сега за мен дойде много трудна част. Взимате 1 чаена лъжичка и с нея оформяте половинките на жълъдите, трябва да станат тънки, като бисквитки, моите съответно не се получиха, а на баба ми винаги и се получават. Нейният съвет беше да набрашнявам лъжичката, пълня е с тесто, леко почуквам в тавата и те сами падат. Та така и направих, набрашних, изравних, но реших да чукам на дланта си, за да не събудя спящото си бебе, та нищо не изпадаше. В крайна сметка станаха, доста дебелички бисквитки, а като сложих във фурната тавата, предварително загрята на 180 градуса, взеха, че се и надигнаха. И станаха, като мини курабийки, а жълъдите ми приличат на "преяли прасенца". Дали се надигнаха заради маргарина, не знам. Забравих да кажа, че дори ги понатиснах с виличка малко преди да сложа да ги пека, да ги посплескам, но и това не помогна.
Слепват се със маслен крем попринцип, аз ги слепих с мармалад от сливи.
После в разтопен шоколад се потапят половината връхчетата на слепените двойки и се поръсват със смлени орехи, да заприличат на жълъдчета.
А ето и резултата (много ме яд, че нямам снимка на бабините да видите за срванение).

Преди да ги опека.

Слепени с мармалад, преди да сложа "шапчиците".

понеделник, 20 януари 2014 г.

Солени мъфини

В търсене на нови следобедни закуски за моят син, попаднах на блога Храна за моите канибали и тази рецепта е именно от там. Получиха се много вкусни мини солени кексчета, който не само детенце си хапва с удоволствие, но и всички в къщи. Дозата е за 12 мъфина, но моите са силиконови и са всяко с различна големина има и по-малки и по-големи и 12 ми дойдоха малко. Та другата смес опекох във форми за крем карамел, но няма значение всички се получиха :)

Рецептата е следната:
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 к.ч. олио
100 гр. сирене
150 гр. шунка
100 гр. кашкавал
2 ч.ч. брашно
1ч.л. сода за хляб
сусам за поръсване

Разбивате яйцата с млякото и шупналата в него сода, добавяте олио, натрошено сирене, нарязана на ситно шунка, настъргания кашкавал и разбърквате. Накрая прибавяте брашното.
Разпределяте във формите за мъфини и поръсвате със сусам.


Пекат се на загрята фурна 180 градуса, 30 минути, ако фурната е с вентилатор, може и по-бързо да станат. В общи линии са готови много бързо, така, че когато се надигнат и добият загар, проверявайте с клека дали са се опекли.


Изчаквате малко да изстинат, изкарвате от формичките и са готови за консумация, моят син набързо си хапна 2 мъфина с кисело млекце :)

(Мерките съм ги адаптирала и съм си ги слагала на око, както аз си знам, но са ориентировъчно същите, ето и оригналната рецепта http://pep-4o.blogspot.com/2013/12/blog-post_12.html )

Вкъщи, често правя солени мъфини или солен кекс за закуска на децата, защото става бързо и е супер вкусно, но не ги снимам всеки път! Днес незнайно защо реших, че ще ги снимам, та ето една актуализация със снимки на тези кексчета 21.03.2020





неделя, 19 януари 2014 г.

Фалшива лазаня








Идеята за тази "Фалшива лазаня " идея видях в интернет, в една кулинарна група. Рецептата беше публикувала Яница, дано не ме лъже паметта, но аз си я направих, както си правя Болонезе и Бешамел за лазанята.
http://didistylee.blogspot.com/2013/11/blog-post_3020.html



1 пакет макарони тръбички

Болонезе:
500гр. кайма
2/3 буркан белени домати на кубчета
1 глава лук
риган
сол
черен пипер

Бешамел:
40 гр. масло
2 с.л. брашно с връх
800 гр. прясно мляко
малко сол

Първо трябва да сварите макароните, до полу готовност, за да можете после да ги наредите в тавата, изправени, както на снимките.
За болонезето задушавате малко лука, после прибавяте каймата и оставяте докато остане без вода. После прибавяте доматите и варите на слаб огън докато соса се сгъсти. Накрая слагате подпраките.
За бешамела разтопявате си маслото, към него прибавяте брашното и бъркате да стане гладка кашичка, добавяте млякото на струйка при непрекъснато бъркане, докато соса се сгъсти.


С така приготвения сос Болонезе започвате да заливате подредените макарони в тавата, като се стараете плънката да влиза вътре в тръбичките. Когато приключите с тази пипкава задача, заливате със сос Бешамел.


Пече се на 200 градуса, докато се запече и съдържанието на тавата спре да мърда.


 По желание се поръсва с настърган кашкавал. И се оставя на изключена фурна, да се разтопи кашкавала.

Моят съвет, ако искате да изкарате хубави парчета, на които макароните да стоят прави, а не да се разкашкат, оставете да изстине, не режете горещо.





За любителите на  паста и италианска кухня, едно страхотно предложение. Много вкусна и много интересна вечеря.


Следобедна торта

Много лесен сладкиш или торта или и аз не знам как да го нарека. Хрумна ми днес чудейки се каква следобедна закуска да направя за детето, но и другата част от семейството да си хапнат с удоволствие.

5-6 ябълки нарязани и обелени
2 и 1/2 пакетчета обикновени бисквити ( аз ползвам малки пакетчета)
1 пакетче размекнато масло 125 гр.
Всичко сложих в кухнеският робот, докато бисквитите и ябълките се смелят и се омешат с маслото. Изваждате и размесвате хубаво, правите си топка, която после разстилате в подходяща чиния. Намазвате със заквасена сметана и е готово да се стяга в хладилника. Аз не използвам захар, вие ако желаете може да добавите. Украсих с натрошени орехи. А ето и малко снимков материал.



неделя, 12 януари 2014 г.

Буритос



Разхождайки вчера в хранителният магазин ни попадна сет за Буритос! Аз съм голяма фенка на мексиканската кухня, та реших да пробвам. Ето какво представлява сета.

8 броя питки 
2 пакетирани соса
За плънка аз използвах:
500гр. кайма
1 домат
пресен зелен лук
кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:
Запържвате си каймата и изливате 2та пакетирани соса, оставяте да поври докато се сгъсти.
Питките, леко запичате в нагорещен тиган без мазнина, колкото да омекнат. После в питката слагате от сместа с каймата и сос, поръсвате пресен лук нарязан, 2 резена домат и завивате.

След като завиете са готови за консумация, но аз реших да ги сложа в тавичка, да ги поръся с кашкавал  да запека леко. Тъй като сложих повече плънка, моите се затваряха трудно и ги забучих с клечки докато ги запичках с кашкавала, след това махнах клечките (кашкавала ги беше запечатал).
* Аз използвах само 4 от питките



На самата опаковка е предложена и по различна рецепта, която също може да опитате.
Получиха се много вкусни буритос.

сряда, 8 януари 2014 г.

Картофки с бекон и пържолки за гарнитура

7-8 картофчета средни
също толкова резени бекон
250 мл. готварска сметана
пресен розмарин
вегета
сол и черен пипер
Идеята за картофките видях в интернет, но промених соса.

А за гарнитурката :)
4 пърожоли свински от бут
горчица
сушени домати в марината
розмарин
сол и черен пипер
магданоз за поръсване

Картофите се сваряват и се обелват. Уверете се, че са хубаво сварени, защото после преминват съвсем лека термичн обработка. Сварените картофки увивате с бекон и нареждате в намазнена йенска тавичка. Запичате, докато почервенее бекона.



След това заливате с предварително разбъркана сметана с малко водичка и подправките, като розмарина (1 стрък) нарязвате на ситно и печете.


След като сосчето се сгъсти, изваждате от фуната и поръсвате с пресен магданоз и може да украсите със стрък розмарин.



През това време може да си мариновате пържолките - намазвате с горчица, поливате с вино, поръсвате сол, черен пипер и заливате с малко от зехтина, в който се киснат сушените домати. Нареждате отгоре розмарин и сушени доматчета за аромат, завивате с фолио и печете на 150 градуса около час. После отвивате фолиото и оставяте във фурната колкото да добият "загар".


Резултатът е нашата празнична вечеря по случай имените дни на моят мъж и син, да са ми живи и здрави. Наздраве!



Актуализация от 06.01.2019г. 

Тази година приготвих отново тези картофки, като обогатих соса по следния начин. Във 200 мл. готварска сметана нарязвам на малки парченца една кутийка натурални топени сирена, добавям и Maggy fix Малки тайни "Пиле с четири сирена" (сметановият сос става много вкусен с тази подправка и изобщо не е задължително да е с пиле, става и с броколи и с картофки с каквото ви харесва). Аз слагам и малко водичка, за да не се сгъсти прекалено много при печенето и с така получения сос заливате предварително сварените, обелени и увити в бекон картофки. Печете на предварително загрята фурна, на 200 градуса докато почервенее бекона и поръсваме с магданоз. Много вкусна и ефектна гарнитура за пържолите :)





Toрта за Иванов ден

Това е тортата, която направих за моите именици тази година. И мъжът ми и синът ми празнуват на тази датата, та реших да спретна една тортичка, нещо леко, по различно и с аромат на зима.
Блатовете направих по рецептата за Шарен кекс http://didistylee.blogspot.com/2013/11/blog-post.html
Използвах правоъгълна форма, като направих вътре 3 концентрични кръга и после разрязах на 2 квадрата, които сглобих с крема, в малка квадратна торта.
Крема е на Др Йоткер ванилия, направен според оказанията на опаковката.
Блатовете сиропирах със следният сироп 400 мл. вода, кората на 1 портокал, 1 пръчка канела, 1к.ч. захар и 1 капачка уиски.
Резултатът - много вкусна торта, украсена с портокали, мандарини и банани. А ето и малко снимки.



четвъртък, 2 януари 2014 г.

Солена торта


Тортата се състои от 2 "блата" - руска салата и картофено пюре. Идеята видях в интернет и много ми допадна.
За картофеното пюре ви трябват около 1 кг картофи, сваряват се обелени, докато станат много меки. След това се намачкват, като към тях се прибавя краве масло и прясно мляко. Мачка се и се разбърква, докато получите гладко и пухкаво пюре.
За руската салата:
Половин килограм картофи, сварени нарязани на кубчета, 1 буркан грах, готов сварен, 4-5 сварени моркова нарязани на кубченца, 1/2 буркан кисели краставички нарязани на ситно, 1 парче шунка, нарязано на малки кубчета, всичко се омесва и се разбърква с 2 опаковки майонеза от по 200грама.
За украсата съм използвала, филе Елена, пушен свинско филе, сварени яйца и магданоз.

Във форма за торта размазвате картофено пюре и заравнявате за да ви се получи 1 "блат".
След това изсипвате руската салата и си оставяте място за още 1 ред картофено пюре ( ако ви остане руска салата, мисля, че не е проблем, изяжда се винаги :) ! Заравнявате руската салата, размазвате и останалото картофено пюре. Оставяте да стегне в хладилника, покрито с фолио, за да не изсъхва. Аз лично я правих предишният ден и на следващият украсявах, малко преди вечерята, за да са свежи отгоре месцата. Направих рулца от филе Елена, и 1 "розичка" от свинското филе.
Ето и фотосесията.