петък, 28 март 2014 г.

Леща с див чесън

Нужни са ви сварена и отцедена леща
1 глава лук
2 моркова
около 10 листа маруля
10 листа див чесън
2с.л. доматено пюре
магданоз
чубрица
червен пипер
сол
Запържвате лука с морковите, нарязани на големи парченца, след това добавяте нарязаната маруля и див чесън и оставяте да се задуши. Подправяте със сол, чубрица, накълцан магданоз и червен пипер и изсипвате доматеното пюре размито в половин чаша вода. Готвите около 5 до 10 мин. Сервирате с накълцан див чесън.

Постни кексчета с рачел

Една изключително проста рецепта, подходяща за пости. Може да се опече, като цял кекс или като мини кексчета. Аз имам чисто нови формички - сърчица, та за това са мини!
Рецептата : 1ч.ч. вода, 3/4ч.ч. олио, 1ч.л.канела, 1 малко бурканче желе от дюли или друго с каквото разполагате и плодовете от рачел от тиква, сини сливи и орехи.
Всичко това се обърква и се слага брашно докато се получи гъста каша. Слагате 1ч.л. сода огасена в 1ч.л. оцет и разпределяте във формичките. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 мин.

Резултатът много, много вкусен постен десерт със стрхотна изненада скрита вътре, ако все още не сте опитвали рачел, време е да го направите. При всяка хапка откривате нещо различно хрупкава тиква, мека слива или сиропиран орех, уникален вкус.


Да ви е сладко! С любимата чаша следобедно кафе!

сряда, 26 март 2014 г.

Toрта Кафе с Целувки

Тази торта приготвих за рожденият ден на моята баба.  Използвах за блатовете рецепта на Йоли за Червено кадифе, а за крема също използвах крем от една от тортите на Йоли - Крем-кафе. Накрая покрих с маслен крем с бита сметана и украсих с целувки. Получи се много добра комбинация и един хубав експеримент. Ето моята вариация за блатовете, кремовете и сглобката на тази торта.

Блатове:
250гр. брашно
1 с.л. какао
щипка сол
125гр. меко масло
250 гр. захар
червена сладкарска боя, разбира се може да използвате и друг цвят
2 яйца
250мл. айран
1ч.л. оцет
1ч.л. сода бикарбонат

За крема:
2 жълтъка
100 мл. течна сметана
150гр. прясно мляко
100мл. нес кафе
3с.л. брашно
7с.л. захар
1 и 1/2 п. желатин
За крема за покритието:
125 гр. масло
125гр. пудра захар
100 мл. сладкарска сметана

За украса:
2 белтъка
6 с.л. захар

За блатовете първо си разбийте маслото със захарта, после постепенно добавете яйцата. В айрана разтворете червената боя, докато се получи желаният цвят, дали по-тъмен или по светъл, както желаете. Прибавете оцветено мляко към тази смес и започнете постепенно да добавяте брашното, какаото и солта, като разбивате с миксер, Накрая добавете огасената сода в оцет и сложете да се пече във тортена форма (25 диаметър) на загрята фурна 180градуса, около 30 минути.
За крема с кафе в купа подходяща за водна баня си разбъркайте жълтъците, брашното, захарта, млякото сметанат и прясното мляко, може и с миксер, за да ви се получи гладка смес. Така получената смес варете на водна баня, докато крема се сгъсти. В горещият крем разтворете и желатина и оставете малко да се охлади, но не прекалено, зашото стяга много бързо и няма да може да слепите блатовете.
Изпечения и изстинал блат разрежет е на 2 блата и поставете долната част в тортен поднос, обградете го отново с ринга и излейте леко топлият крем, отгоре сложете 2рата част от блата и оставете в хладилника, за да стегне. Аз лично го оставих цяла нощ и украсявах на другият ден.
За украсата и за да покриете вашата торта разбийте 125гр, масло със също толкова захар, докато се получи пухкав бял крем
В друга купа разбийте сметаната и после постепенно смесете с масленият крем, като само разбърквате със шпатула. Този крем аз също оцветих със червена боя, но до получаване на розов цвят, С него покрих цялата торта и отгоре поръсих с какао на прах.
За целувките трябва да разбиете белтъците и захарта на сняг и с шприц да оформите малки розички, на тава покрита с кухненска хартия. Сушат се в предварително загрята фурна на 50градуса за около час и половина.


Отстарани съм украсила с панделка и едно декоративно цвете, защото тортата е подарък за рожден ден :)




вторник, 25 март 2014 г.

Питка "Житни класове" (постна)


Рецептата за питката е същата, като тестото на Постна спаначена питка
Необходими са ви вода, олио, брашно, 1/2 мая, 1ч.л. сол и 1ч.л. захар
Замесвате си тестото и оставяте да втаса, когато удвои обема си и веднага се връща, когато го натиснете леко с пръст.
Разделяте тестото на 2 топки от едната топка оформяте средната част на питката, като леко притискате с ръце и оформяте кръг в тавата.
От другата част откъсвате около 1/4, за да имате материал за житните класове.
Останалата част разделяте отново на 2, разточвате два фитила с ръце и сплитате на проста плитка, с която обикаляте кръглата питка, която е в тавата.
И така ви остава да направите житните класове, разделяте си на 4 малки топчета и от всяко си разточвате малки фитилчета, 2 по-дълги и 2 по-къси, в горната част ги оставяте по-дебели. Така отдолу е стеблото, а отгоре е класа, за да получите тези "цветчета" с малка ножичка правите разрежчета в тестото.
Ето и оформената питка
Покрай житните класове съм поръсила с поръска за питки, за да се открояват те.
Внимавайте, като печете да не прегорите, защото те са по-високи от останалата част от питката.
Аз я слагам не втасала във фурната, загрята на 180 градуса и тя си втасва вътре.


А ето и разчупената питка. Много вкусна, мека и хубава на вид питка, подходяща за празнична трапеза и за днешният празник Благовещение.


вторник, 18 март 2014 г.

Постна спаначена питка

1/2к. мая
300 мл. вода
150 мл. олио
1ч.л. сол
1/2 ч.л захар
брашно, колкото поеме
зехтин за намазване
семена за поръска
За плънката:
500 гр. спанак
2 стръка пресен лук






Водата трябва да е леко топла и в нея си слагате маята, захарта и солта. Когато маята ви се разтвори, прибавяте и олиото,  разбърквате и започвате да прибавяте брашното на части, докато получите, меко нелепкаво тесто, което оставяте да втаса.
През това време си измивате и нарязвате спанака и лука, задушавате в мазнина и овкусявате със сол и черен пипер.
Втасалото тесто разделяте на 2 топки, които разточвате на 2 големи кори, които намазвате обилно със зехтин. Разрязвате всяка кора на по 8 тригълничета. В края на тригълниците, слагате по лъжичка спанак и завивате, като кифличка. Аз аправих половина със спанак, а другата половина без, за тези които не обичат спанак.
Нарецдате готовите кифлички в тава покрита с хартия и намазнена, отгоре намазвате със зехтин и поръсвате със семена. Аз лично не ги чаках много да втасат, може би 5 минути, колкото да почине тестото и ги вкарах във фурната, те си втасаха там. Пека на не загрята фурна, 200 градуса, около 40-50 мин.

 Преди да влязат във фурната
 А ето ги и втасали във фурната.
Резултатът - много красива и вкусна питка, която лесно се чупи на индивидуални парчета!



сряда, 12 март 2014 г.

Ориз с гъби и зеленчуци

1 голяма глава лук
1 червена пиперка
1 морков
300 гр. гъби
1/2 ч.ч. ориз
олио
сол
черен пипер
магданоз




Нарязвате си лука, моркова и пипера на дребно и запържвате в малко олио. След това прибавяте и гъбите нарязани на филийки, оставяте малко да се задуши и когато зеленчуците омекнат, прибавяте и ориза. Разбърквате, слагате сол и черен пипер и прибавяте 2 ч.ч. вода. Поръсвате обилно с магданоз и оставяте на котлона, докато ориза поеме всичката вода.
Сервирате поръсено с магданоз и по желание запечени цели гъбки на фурна. Пека ги обърнати, като лодчици, поляти с олио, сол и черен пипер.
Ястието е подходящо за пости.

Веган мъфини

Едно изкушение с какао, с кайсии, с канела и то ПОСТНО!
Идеята е от рецептата на Бон Апети за постни шоколадови кексчета, но аз малко съм я променила и съм си я адаптирала според продуктите, с които разполагах!
Нужните продукти са следните:
300 гр. брашно
2 ванилии
1 бакпулвер
3 с.л. какао
1ч.л. канела
1 щипка сол
100 гр. захар
1/2 сока компот от кайсии
1/2 плодовете от компот от кайсии обелени
1 к.ч. олио





Смесвате всички сухи съставки и разбърквате. След това прибавяте олиото и разбърквате, колкото ви е възможно. После добавяте кайсиите, като отново разбърквате и леко намачквате плодовете докато бъркате. Постепенно добавяте и сока от компота, като бъркате, трябва да ви се получи лепкава смес, не каша, нито пък гъсто тесто. След това разпределяте тази смес във форми за мъфини.
Аз използвах силиконови форми за мъфини и тъй като сместта ми беше повече, сложих и няколко хартиени, за да не пека на 2 пъти. Винаги намазнявам леко формичките, за да съм сигурна, че ще излязат. За хартиените е задължително ( според мен).
Пекат се на незагрята фурна 170 градуса до готовност, проверяврам се с клечка.
Резултата е божествени  мини кексчета, които ако гостите ви не знаят, че са постни, никога няма да предположат.



неделя, 9 март 2014 г.

Хумус с магданоз и лимонов сок

Един малко по различен прочит на стандартния хумус. 
Нужна ви една консерв сварен нахут около 300 грама
2 супени лъжици сусамов тахан
сол на вкус
черен пипер
1/2 сок от лимон
1/2 връзка магданоз
Всичко се смесва в блендер кана и се пасира до получаване на гладка смес.

Поднесла съм, като дип с царевичен чипс, стархотна разядка от изтока!

Салата с авокадо

Салата айсберг
авокадо
царевица
лимон
зехтин
сол
Салатата не е нищо особено, като изпълнение, но пък е много вкусна и много свежа. Нарязвате си айсберга, аз съм нарязала авокадото на големи парчета, ако някой не обича, да си го махне, царевицата съм поръсила отгоре и съм овкусила със сол, зехтин и лимон. Наздраве!

Индийско доматено къри

По време на пост търся да разнообразя постещото си меню с нещо пикантно, вкусно и различно и по този случай ето с какво изненадах моите гости за петъчната ни вечеря.
Индийската кухня е малко пренебрегвана в България, а е много богата на безмесни ястия, които могат да се конкурират по вкусови качества с всяко месно ястие. Ето и режептата, която изпробвах:

300 гр. доматено пюре
1 червена чушка
20 гр. корен джинджифил
1/2 връзка магданоз
2 глава лук
1ч.л. кимион
1ч.л. къри
1 с.л. брашно
1ч.л. сол

В блендер кана изсипвате доматеното пюре, чушката, джинджифила, магданоза, 1 глава лук и брашното. Всичко се смила до получаване на хомогенна смес.
В тиган или друг дълбок съд за предпочитане, защото доматеният сос доста пръска, си запържвате другата глава лук наситно нарязана с кимиона за около 3- 4 мин. След това прибавяте доматена смес и готвите още около 5 до 10 мин, като прибавяте кърито и солта.
Сервирала съм с индийски хлебчета чапати, рецептата може да намерите тук
http://didistylee.blogspot.com/2014/03/blog-post_9.html




Чапати


Индийски хлебчета чапати, интересен начин да разнообразим постните си ястия с нещо по-различно, източно, вкусно и лесно.
Нужни са ви 1/2 ч.ч. вода, 1с.л. зехтин и брашно колкото поеме. Омесвате си тесто, нелепкаво и не тврдо, оставяте да почине и след това го разделяте на малки топки, от всяка топка си раздървате по една тънка кора или разтовате с точилка, както ви е по-лесно. Пекат се на тефлонов тиган с незалепващо покритие. Няма нужда да намазнявате тиган, просто го слагате на котлона да се сгорещи печете докато ги печете те се надигат и сатават на малки балончета.
Така и би следвало да се случва! Когато се опече от едната страна обръщате и от дргата и то се издува изцяло, от вътре остава кухо. Ако се консумират веднага , могат да бъдат цепнати и напълнени, ако ли не, като изстинат спадат.

Аз съм поднесла тези чапати с доматен къри сос, за който може да намерите рецептата тук.
http://didistylee.blogspot.com/2014/03/blog-post_5720.html

Комбинацията е подходяща за пости, ако не постите, могат да се добавят и сирена или пилешки късчета към соса.

четвъртък, 6 март 2014 г.

Зеленчуков гювеч по гръцки

В разгара на Великденските пости, всеки решил да пости се чуди какво да сготви, хем да е постно, хем да е вкусно! Аз лично съм почитател на постните ястия, дори и да не е време за пост и с удоволствие се възползвам от това време на годината да експериментрам. (И да трябва да готвя по 100 манджи на ден, защото мъжете ми естествено не постят :)
Днешното ми предложение е за зеленчуков гювеч.
Ето нужните продукти:
1 патладажан
2 тиквички
2 големи картофа
1 голяма глава лук
2 червени чушки
2 големи моркова
2 домата
5-6 скилидки чесън
сол
черен пипер
джоджен
магданоз
копър
зехтин




Нарязвате всички зеленчуци на колелца и слагате в гювеча. Аз ползвах замразен и баланширан патладжан, който майка ми приготвя от лятото във фризера, но ако вие решите да използвате пресен, трябва да го посолите и да го оставите да си пусни горчивата вода, преди да го сложите в гювеча при дугите заленчуци. След като всички зеленчуци са в гювеча, поливате със зехтин, обилно, слагате подправките и обърквате хубаво, така, че всички зеленчуци да се омазнят. Аз ползвам пресни зелени подправки, които също си имам във фризера от лятото, наклцани и замразени, но ако вие нямате и ползвате пресни, по около 3 стръка от всяка е достатъчно.
* Хубаво е да нарежете картофите, като за чипс, защото се сваряват много по-бавно от другите зеленчуци, а така, ще станат готови заедно с другите зеленчуци и те няма да ви се разварят.


Ястието се пече на загрята фурна 200 градуса, за около час, но все пак е хубаво да проверявате зеленчуците, може да стане и по бързо.
Поднасяте със ситно накълцан пресен копър.




Постен кекс

Е кой е казал, че като постим всички кексове и сладки изкушения са забранени?
Ето една рецепта за постен кекс, която знам от майка ми.
Нужни са ви:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. сладко
( каквото имате може желе, конфитюр, мармалад)
аз съм ползвала желе от дюли в този случай
1 ч.ч. вода
3/4 ч.ч. олио
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода, огъсена в оцет
2 и 1/2 ч.ч брашно
Слагате в една купа всички продукти освен брашното и разбърквате добре. След това прибавяте брашното, аз лично си разбърквам с вилица и мисля, че няма нужда от миксер. Винаги се надига, става много пухкав и ароматен. Когато получите гладка смес изсипвате в намазнена и набрашнена тавичка и печете на незагрята фурна на 200 градуса. Проверявате готовността с клечка.
А ето и резултата, много вкусен кекс, който всички харесват, дори и да не постят.