неделя, 20 април 2014 г.

Козунаци 2014






6 яйца
250 мл. прясно мляко
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
кората от 2 лимона
1 п. мая
1 кг брашно
2  жълтъка за намазване

Това е рецептата по която всяка година правя козунаци знам я от майка ми и винаги се получават! Тази година не изневерих на традицията и отново ги направих по същата рецепта!
Единствено съм променила плънката, а именно направих любимите си козунаци чисти без плънка и 1 козунак с мармалад! Така, че освен тези продукти, ще ви трябва и мармалад, какъвто обичате, аз използвах от сливи.
Замесвам тестото, като първо си оставям маята да се размекне в прясното мляко, след това прибавям към  разбитите яйца със захар и олио! Накрая добавям и лимоновите корички! След това постепенно прибавям брашното докато сместа го поеме цялото и започва голямото месене! Трябва да се получи еластично, не твърдо и не лепкаво тесто! Оставям да втаса за около час или повече зависи колко е топло и започвам със оформянето на козунаците!
Разделям тестото на 2 равни части! От едната правя чистите а от другата с мармалад!
Чистите козунаци сплетох на плитки, една с 3 фитила и една с 5 фитила!




След като втасат намазвам с жълтък и поръсвам със захар.












Втората част от тестото разточих на правоъгълна кора и намазах с мармалад! Завих на руло и затворих рулото в кръг, като геврек или кравайче, след това разрязах на филийки рулото, но от средата към края и завъртях настрани, за да се получи нещо, като цвете! Посредата сложих едно червено яйце с което се пече козунака!
Пека козунаците на не загрята фурна, като следвам правилото за 15те минути, за което и друг път съм разказвала, знам го от майка ми и винаги ми се опичат добре! Печете първо 15 мин. само отдолу, после 15 мин само отгоре и накрая 15 мин и отдвете страни! Все пак ако фурната ви има много силен горен реутан и много бързо ви хванат коричка е хубаво да ги завиете с фолио! Аз по принцип обичам по светли козунаци, а тази година ми станаха по-тъмни, но пак вкусни и прекрасно изпечени отвътре!
Представям ви таз годишната великденска фотосесия и ви пожалвам много здраве и късмет! Христос Воскресе!



А ето ги и тъй желаните конци от всички нас :)

петък, 18 април 2014 г.

Изненада в бутер тесто

Интересна плетеничка от бутер тесто с пълнеж от лук, кайма, боб и яйца! Ако искате да изненадате вашите гости с нещо по различно и в същото време с традиционен вкус, ето едно предложение от мен.
Нужни са ви около
500 гр. кайма
200гр. сварен бял боб
1 глава лук
1 връзка магданоз
3 сварени яйца
1 малък пакет бутер тесто
сол
чубрица
черен и червен пипер
олио
Плънката приготвяте, като нарежете лука на полумесеци, аз лично обичам да се усеща, който не обича може да си го наситни и го запържвате до златисто, след това слагате каймата да се запържи до полу готовност и слагате накрая боба и подправките и те леко да се запържат.
Тази смес оставяте малко да отпочине и да изстине! През това време си постилате една тава с хартия за печене и по дължина слагате едно парче от бутер тестото, което ще е основата, на която ще лежи плънката. Другата част от бутер тестото нарязвате на лентички, с който ще направите плетеничка отгоре, като за пай! Признавам си това е първото подобно нещо, което правя и плетеничката не ми се получи особено добре, но пък на вкус беше много добро.
И така с лъжица разпределяте половината от сместа върху правоъгълника от бутер тесто, поръсвате с нарязани на дребно сварени яйца и магданоз и отгоре слагате останалата смес. Леко завивате отстрани краищата и към така получените стенички прикрепяте лентичките.
Пече се на незагрята фурна до готовност на тестото! Плънката е полуготова, така, че става сравнително бързо!
А резултата, една много вкусна вечеря поднесена с гриловани зеленчуци


Рецепта за зеленчуците тук:
Гриловани зеленчуци

Лаврак на фурна в доматен сос

2 лаврака
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
1 консерва нарязани на кубчета домати
магданоз
сол
черен пипер
захар
лимон
Рибата се измива и се осолява - сол и черен пипер на вкус. Пълни се обилно с магданоз по 2-3 стръка във всяка и с резенчета лимони. Слага се в тавичка и около нея се слага нарязани на едро лук, скилидките чесън и консервата с домати. Поръсва се със сол и 1 ч.л захар. Пече се на умерена фурна докато рибата придобие желаният загар. Ястието е много вкусно и в моето семейство се хапва с удоволствие!

 Това беше нашата трапеза за цветница и рецептата за риба, която бях избрала за празник.
С рибата поднесох и вкусно Маслиново хлебче


Маслиново хлебче (постно)

За това хлебче ви трябва едно основно тесто за хляб и маслини. Много лесно за направа, много вкусно и ароматно.
Продуктите за тестото са
1/2 кубче мая
250 мл. вода
125 мл. олио
1ч.л. захар
1ч.л. сол
брашно колкото поеме
маслини ( аз ползвам натурални кафеви маслини или каламата, но естествено всеки може да си използва други според вкуса си)
Замесвате тестото и оставяте да втаса. През това време си обезкостявате и нарязвате маслините, аз ползавам около 100 грама за едно хлебче от тази доза излизат  малки хлебчета.
След като тестото втаса го разделяте на  части и във всяка замесвате маслини и оформяте като хляб. В случая аз съм ползвала малк аалуминиева форма за хляб и кекс, но може да се изпече и в обикновенна тава. Оставя се да втаса още веднъж така оформено! И се пече на не загрята фурна на 170 градуса около 30-40 мин. до готовност! А резултата вижте сами...



сряда, 9 април 2014 г.

Десерт за малки и големи

Предлагам ви бърз десерт, с който да изненадате вашите гости, а и децата ще му се зарадват.
Десерта се състои от желиран компот от праскови. Плодовете от компота се нарязват на дребно и заедно с компота се изсипват в една тенджера, за да се сгорещи компота. В една малка чашака си разтваряте пакетче желатин в 20-30 мл вода, докато набъбне, след това изсипвате желатина към топлият компот и разбърквате, докато се разтвори напълно. Разпределяте компота в подходящи чаши и оставяте в хладилника да се желира..
След като компота се е стегнал, отгоре поставяте по една бисквита! Аз съм ползвала домашни Бисквити с мюсли и червени боровинки 
, но вие може да ползвате всякакви или бишкоти или да натрушите малко обикновенни бисквити, така се получава вторият пласт на вашият десерт.
А третият пласт или украсата е от разбита заквасена сметана с малко пудра захар и 1 ванилия. Оформяте розички с шприц, поръсвате с червени боровинки или каквото друго ви хрумне за украса и е готово да бъде сервирано!

Салатка в кошничка от кашкавал

Идеята е от предаването Бон Апети! Получи се страхотно, много красиво и в същото време си е вкусно, печено кашкавалче и салатка по ваш вкус. Ето я моята вариация:

Кошничките от кашкавал се приготвят в сгорещен тиган с незалепващо покритие. Настъргвате си кашкавал и поръсвате в тигана, така, че да покриете дъното на тънък пласт, той се разтича и става нещо, като палачинка, когато от долната страна хване хубава червена коричка, обръщате върху купичка (с отвора на долу). Оставяте да се охлади, за да придобие формата и отлепяте.

Аз съм напълнила със залена салатка, чери доматчета, краставички, натурални маслини, маслини, каламата и зелени маслини с бадем! Приятен апетит и наздраве!


Бисквити с мюсли и червени боровинки

Правя тези бисквити за моят син, който е на 1 година и 9 месеца и той много ги обича. Слагам по-малко захар от колкото има в купешките и по този начин го снабдявам с фибри, пълнозърбести храни, мюсли и полезни плодчета.
Рецептата е следната:
1,5 ч.ч. мюсли 
2ч.ч. брашно или може едната чаша да замените с ръжено или с пълнозърнесто, както правя аз
с бяло брашно стават по пухкави и меки
1ч.ч. разтопено краве масло
50 мл. прясно мляко
2/3 ч.ч. захар (може повече или по-малко да сложите, кой както предпочита)
2 яйца
2 ванилии
1 бакпулвер
1 шепа червени боровинки
Всички продукти се омесват, като първо си разбивате малко яйцата с маслото, млякото и захарта и после прибавяте сухите. Получава се много гъста лепкава смес, разпределяте с лъжици в тава постлана с хартия, като леко притскате, да се получи форма на бисквита и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 12 мин.



















Ето нова снимка на бисквитките, които направих за тази Коледа 2015



Тези бисквити определено са фаворити у дома :) Нова доза от есен 2017 , тук съм пропуснала червените боровинки (защото нямах) и съм добавила малко канела за есенен аромат .....



А ето и част от тях украсени за Хелоуин.
Намазала съм със шоколадов ганаш ( 80мл. сладкарска сметана и 90 гр. черен шоколад, )
Затопляте сметаната до момента преди да заври и прибавяте към нея натрошения шоколад, бъркате докато получите гъст и гладък крем, с който да намажете бисквитите.
Пайжинките съм направила със сладкарските боички на Dr. Oetker .




сряда, 2 април 2014 г.

Постни милинки

Тестото за тези милинки е както за всички останали постни питки, които правя
1/2 мая, 1ч.л. захар, 1ч.л. сол, 300-400мл. вода, 200мл. олио, брашно колкото поеме
Може да погледнете другите постни теста тук
Питка "Житни класове" (постна)
както и тук Постна спаначена питка
За да оформите милинките от така приготвеното втасало тесто ви трябва олио, за да намазнявате всяко топче, редите в тавата от вътре на вън, докато тестото или тавата не свършат.
За заливката си разтапяте 125 гр. маргарин в случая, защото са постни, а може да се направи и с краве масло. В разтопената мазнина, разбърквате бяколко лъжици брашно и 1ч.л. сол, може да добавите и малко вода, до получаване на гъста каша, с която намазвате милинките, преди да са втасали напълно.

Аз лично веднага слагам във фурната на не загрята фурна, на 180 радуса и оставям да втасат вътре.

Ето и готовата продукция