вторник, 19 август 2014 г.

Чийзкейк с боровинки


Много, много любим десерт! Много лесен и много вкусен!
Необходимите продукти:
2 пакета бисквити, аз ползвах чаени
1 пакетче и половина краве масло от 125гр.
1 опаковка маскарпоне
1 крема сирене (125гр.)
1 малка заквасена сметана
1ч.ч. или  малко по малко пудра захар
1/2 бурканче сладко от боровинки

Аз приготвям блата в кухненски робот, но ако не разполагате, може да натрошите бисквитите и ръчно! Слагам в чопър докато се натрошат на ситно, а после прибавям и размекнатото масло. От полученото така "тесто" си правя долният блат. В тортена форма разпределям равномерно сместа и хубаво притискам, оставям в хладилника да стегне, докато направя крема!
За крема разбивате сметаната, крема сирене и маскарпоне със пудра захар. С така полученият крем покривате блата. От горе намазвате със сладкото от боровинки и оставяте в хладилника да стегне!
Да ви е сладко!


Представям ви и още един вариант на същият чийзкейк само, че с какаови бисквити и във форма сърце :) 






петък, 15 август 2014 г.

Тутманик

1 мая
500мл. вода
150мл. олио
1ч.л. захар
1ч.л. сол
1ч.л. оцет
брашно колкото поеме (повече от 1кг.)
200 гр. сирене
около 150 гр. краве масло
1 яйце за намазване

Във водата си разтвяряте маята, заедно със солта, захарта и оцета. Когато маята се разтвори напълно прибавяте и олиото. изсипвате в купа и започвате да добавяте брашно, в началото бъркате с вилица, а когато вече не можете, продължавате да месите с ръце. Трябва да се получи хубаво меко, нелепкаво тесто! Оставяте да втаса.
Готовото втасало тесто,  разделяте на 5 топки, като всяка разточвате на кора! Всяка кора намазвате обилно с краве масло (размекнато) и поръсвате със сирене. Отгоре слагате другата кора и повтаряте процедурата, като всеки път, когато добавяте кори, може да разточвате леко, за да се слепят добре. Последната кора също намазнявате и поръсвате със сирене, завивате на руло и осуквате добре. Рулото се реже на равни части и се подрежда в тава, оставяте да втаса и намазвате с яйцето. Аз съм използвала цялото яйце и жълтъка и белтъка!
Печете до готовност.
Страхотна закуска или пък погача за празнична вечеря, да ви е сладко!