вторник, 21 април 2015 г.

Козунаци 2015 или Козунаци със заквасена сметана, портокалови корички, стафиди, шоколад и много любов


Христос Воскресе, мили хора, нека бъдем по-добри и по-човечени!

Най накрая половин месец след Великден намирам време да споделя тз годишните козунаци, но нещо не мога да се организирам да седна и да напиша рецептите! Тази година освен рецептата по която всяка година работя, използвах и една нова със заквасена сметана, но всичко по-реда си ще ви ги споделя всичките!

Първо ще започна с Козунак със шоколад 

За този козунак използвах половин доза, на рецептата, по която меся всяка година, а именно

3 яйца 
1/2ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч захар
1/2ч.ч. олио
кората на 2 лимона
1/2 п. мая
500гр. брашно
1 млечен шоколад
1 жълтък за намазане 

Поставяте маята в прясното мляко да се размекне. След това към млякото прибавяте разбитите яйца със захар и олио и разбърквате хубаво, слагате и лимоновите корички и започвате да прибавяте брашното докато замесите хубаво меко и еластично тесто. Така приготвеното тесто се оставя да втаса. Когато е удвоило обема си го разделяте на 7 топки и всяка топка разделяте на 2. Всяка малка топчица разстилате и раздърпате леко, нареждате натрошени парченца шоколад и завивате, след това усуквате и с 2 такива фитилчета правите плетеничка, която завивате на кравайче и нареждате в тавата. Отново оставяте да втаса, намазвате с разбит жълтък и поръсвате обилно със захар, а по желание и с филирани бадеми. Нареждате в тавичка застлана с хартия и намазнена с олио.


Печете на 180 градуса, първо 15 минути само отдолу, после 15 минути само отгоре и накрая 15 минути и от двете страни, когато достигнете желаният цвят покрийте с фолио, за да ви изгарят. Също така проверявайте с клечка, ако мислите, че са недопечени, може да увеличите последните 15 минути.



Този козунак е фаворит на мъжете вкъщи заради шоколада разбира се :)

А сега ще ви представя новата рецепта, която опитах тази година!

Козунаци със заквасена сметана

Рецептите взаимствах от блоговете на Ева Тонева и Кулинарен Елексир. Получи се много хубаво тесто и козунаците станаха много вкусни.

3 яйца
200 гр. закасена сметана
200 гр. захар
150 мл. олио
1п. суха мая
кората на 1 портокал
кората на 1 лимон
сока на един среден портокал
750гр. брашно
стафиди
филирани бадеми
1 жълтък за намазване
захар за поръсване

Разбийте хубаво яйцата, захарта, сметаната, олиото и сока от портокал, след това добавете настърганите корички от портокал и накрая пресятото брашно със сухата мая. Отново трябва да омесите меко и еластично тесто, което се оставя да втаса до удвояване на обема си. Така полученото тесто разделих на 2 части, като едната е по-голяма около 2/3 от тестото, а другата по-малка 1/3.

С по-голямата част направих чист козунак без пълнеж във формата на венец. Разделяте я на две топки и от тях правите дълги фитили, колкото е обиколката на формата ви, сплитате ги и ги поставяте в кръг! Аз използвах тортена форма, застлана с хартия и намазнена, а в средата сложих едно бурканче, облечено с фолио. И така отново оставяте да втаса, намазвате с жълтък, поръсвате с захар и филирани бадеми и печете.

Пече се по същият начин, това е метод, който знам от майка ми и винаги така си пека! На 180 градуса, първо 15 минути само отдолу, после 15 минути само отгоре и накрая 15 минути и от двете страни, когато достигнете желаният цвят покрийте с фолио, за да ви изгарят. Също така проверявайте с клечка, ако мислите, че са недопечени, може да увеличите последните 15 минути.


С останалата 1/3 от тестото направих малки козуначета със стафиди. Стафиди, първо накиснах в портокалов сок (не алкохол заради децата), след това изваждате от сока и овалвате с брашно, преди да замесите с тестото. Така полученото тесто разделяте на 8 малки топчици и всяка после на по 2, от тях правите малки фитилчета, сплитате  и завивате. Поставяте ги във форма за мъфини, предварително хубаво подплатена с хартия, която да е доста по висока от формичките, за да не ви се разлеят козуначетата.


Намазвате с жълтък, поръсвате със захар и филирани бадеми, оставяте да втасат и печете по същият начин! Винаги на незагрята, изстинала фурна, иначе се губи смисъла.


И така равносметката, отново много вкусни козунаци, изядени за нула време и удовлетворението от факта, че съм си ги направила сама, а и съм зарадвала роднините си с тях!



Няма коментари: