четвъртък, 9 април 2015 г.

Великденско дърво

Тази година реших да си поиграя и да направя едно Великденско дърво! За него са ви необходими върбови клонки от Цветница или някакви други клонки, подредени хубаво във ваза и накичени с кухи яйца вързани с панделки!


Кухите яйца се приготвят по следният начин : Измивате и подсушавате яйцата. Облепяте дата края с тиксо и с помощта на кука пробивате малки дупки, като леко ги разшиявате, като внимавате да не спукате яйцето (това е и целта на тиксото, прави го по здраво и можете лесно да го пробиете без да го спукате). След това премахвате тиксото и трбва да изкарате вътрешността. Може да го направите по два начина - като разбъркате яйцето с клечка за зъби и започнете да тръскате над купа докато излезе, по трудоемкия и другият е със спринцовка, да издърпвате съдържимото, като внимавате да не стискате много здраво яйцето, докато го правите, за да ви се счупи в ръцете! казвам го от опит днес първото направо го смлях :)
След това измивате под течаща вода и хубаво изплаквате отвътре, оставят се да изсъхнат и после се боядисват по традиционният начин! Или ако сте по сръчни и умеете да рисувате, може да изрисувате със боички, те няма да се ядат, така, че може да се направят всякакви шарки. (Не изхвърляйте съдържанието на яйцата, може да използвате за козунаците.)
След като ги боядисате и изсъхнат, връзвате с панделки, здраво, дори може да се капне малко лепило от тези секундните, за да сте сигурни, че яйцето няма да се изхлузи, като го закачите. Пак от опит го казвам с първото днес се получи точно така :))) И воала имате си прекрасно дърво за украса на великденската ви трапеза!

В следващите няколко снимки ще ви покажа и други дръвчета, които съм правила през годините! За мен това е една много хубава украса за масата и макар и една и съща, всяка година е различна!













Актуализация 16.04.2020

Тази година реших за Великден да си направим малко по различно дръвче, в направата на което да участват най-вече децата.



Направихме си фигурки яйчица, пиленца и зайчета от солено тесто.
За соленото тесто ви трябват 1ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. сол, 1/2 ч.ч. вода, 1 с.л олио замесвате меко тесто, не лепкаво и разточвате голям кръг, от който с формички или нож, изрязвате желаните фигурки.
И не забравяйте да им пробиете дупчици, за да можете после да им сложите връвчици, с които да ги закачите на дървото.


Готовите фигурки слагате на слаба фурна, аз ги слагам на 70 градуса с вентилатор , докато се изсушат напълно и станат твърди, като камъчета. Когато изстинат фигурки, оставяте децата да ги украсят и оцветят, както им харесва с темперни боиччки, а после ви трябва само едно клончче, на което да ги закачите и вашето шарено Великденско дърво е готово!!!



Няма коментари: