четвъртък, 28 май 2015 г.

Торта "Пастицио"

Тази рецепта си я съчиних гледайки наличните продукти в хладилника. Получи се много вкусно и много атрактивно ястие. Прилича на гръцкото пастицио, което се прави с макарони и телешка кайма, но в моя случай е с макарони, кори за лазаня, за да мога да оформя, като торта, пилешко месо и зеленчуци. Ето необходимите ви продукти:

кори за лазаня (не цял пакет около 6-7 кори)
сварени макарони (1/3 пакет)
пилешко месо за готвене 200 гр.
1-2 кренвирша
6-7 белени печени червени чушки
2 тиквички обелени и нарязани на кръгчета
готов доматен сос (аз ползвах на Дерони Традиционен)

За сос Бешамел + екстри
50гр, краве масло
2-3 с.л. брашно
400гр пр мляко
200гр. извара
1 п. крема сирене
магданоз

сол
черен пипер
чубрица
олио
около 150гр. кашкавал за поръсване

Подготовка
Сварявате макароните>
Запържвате пилешкото месо в олио и към него прибавяте макароните и кренвиршите. Овкусявате със сол и черен пипер. Аз запържвах в мазнина, където бях правила пилешки хапки с корнфлейкс, та за това има и малко корнфлейкс :)
Обелвате и нарязвате тиквичките.
Приготвяте си и чушките, аз ги нареждах цели, но може и да ги накълцате.
За соса Бешамел, запържвате брашното в разтопеното масло, после постепенно прибавяте млякото, като непрекъснато бъркате, когато се сгъсти, добавяте крема сиренето и бъркате до пълното му разтапяне! Накрая слагате натрошената извара, сол, черен пипер и магданоз. Остаяте още 1-2 минутки на огуъня и е готово.


С така направената заготовка сте готови да редите "тортата".


В тортена форма (която аз застилам с фолио) намазнявате с олио и изсипвате малко от доматеният сос, за да намажете дъното и да не ви се залепят корите. Редите 1 ред кори за лазаня, които ще са ви "основата на тортата" и върху тях нареждате 1 ред тиквички и 1 ред чушки. След това слагате от сместа с пилешкото, макароните и кренвиршите,поръсвате малко чубрица и заливате със соса Бешамел. Така редите още един път, Като най отгоре завършвате с кори и заливате със соса. Слагате да се пече за окло 20 мин. на 180 градуса, след това настъргвате кашкавал и отново слагате във фурната, докато се запече кашкавала.

Преди да сервирате охладете напълно, за да може да изкарвате парчета и да не се разпадат.


Поднесено с едно охладено розе и имате перфектна вечеря за гости! Бон апетит!



Няма коментари: