понеделник, 9 ноември 2015 г.

Оризов грис с тиква (Без глутен, мляко, яйца и добавена захар)

Като майка на 2 деца до 3 годинки в последните години ми се наложи да се науча да правя всякакви видове пюренца, кащички и други бебешки хранички, които хем трябва да са полезни и съобразени с възрастта на бебчо, хем и да са вкуснички и да им се харесват!
Днес ще ви покажа един оризов грис с тиква, който направих инцидентно - варях тиква за кексчета на баткото и за да не остане капо малкият, който не яде все още такива вкусотийки на него грисче!
Нужни са ви 1/2 ч.ч. оризов грис и около 200 грама сварена тиква, пасирана в около 300 мл. вода (в моя случай варих повече тиква и когато извадих големите парчета за кексчетата, оставих малко от раздробената тиква и водата и я пасирах). Слагате тази смес обратно на котлона и оставяте да заври отново. В чашка си разбърквате гриса с малко водичка и изсипвате в тенджерата с тиквата! Бъркате докато се сгъсти и стане хубава каша! Ако сте сипали повече водичка, ще трябва да почакате повече, за да ви се сгъсти или може да добавите още малко грис, но при всички положения не очаквайте да стане много гъсто, защото все пак ориза е безглутенова култура! В този си вид гриса е подходящ за най-ранно захранване - тиквата е едно от първите неща, които може да се дават на бебенцата при захранване и ориза също, без глутен, без яйца и без мляко!

Не съм снимала отделно гриса, но ето на тази снимка го има заедно с кексчетата на баткото :)


За баткото съм го направила по атрактивен поръсен с белени слънчогледови семки! Може да добавите и други ядки, ако детето ви е по голямо и яде ядчици, също така, може да добавите захар и канела отново според възрастта на детето ви и желанията му!
Ако пък детето ви е захранено с прясно мляко, може да пасирате тиквата с прясно мляко, да сложите да заври и тогава да добавите гриса, Ще стане много хубаво и полезно кремче, което няма нужда от добавена захар поради сладостта на тиквата!
И така всички деца бяха доволни, а мама беше щастлива, че децата си хапват вкусни домашни лакомства :)

Няма коментари: