четвъртък, 8 януари 2015 г.

Лесна и бърза торта


Ето я и таз годишната ми торта за Иванов ден! Нямах много време и реших да направя една бърза торта с готови блатове, лек сметанов крем и плодове!
Трябват ви 3 какаови блата, 1 кофичка заквасена сметана 500мл., сладкарска сметана 200 мл., 4 с.л. захар, сладко от ягоди, компот от праскови и шоколад.
Разбивате по отделно 2те сметани, като към заквасената прибавите захарта, ако обичате по-сладко, може да сложите повече захар. След това ги смесвате, разбърквате, докато се получи гладък крем. Сглобявате, като сиропирате блатовете със сок от компота, намазвате крем и редите единият път ягодки, единият път нарязани праскови. Отгоре размазвате хубаво крем, като измазвате и страните. Аз съм украсила стените със захарни звездички, а отгоре със розички от сметана, шоколад и ягоди!
Да ви е сладко!

Питка Слънчоглед

На Иванов ден си имам 2ма именика и сина ми, и мъжа ми имат имен ден и нямаше как да минем без празнична погача! Реших да оформя малко по-интересно, като цвете или звездичка, но моят син каза, че е слънчоглед, та така и дойде името! Идеята за това оформяне дойде от предаването Бон Апети, но рецептата малко съм я изменила. Ето я и нея:

200мл. прясно мляко
1 яйце и 1 белтък
1ч.л. сол
1ч.л. захар
20гр. олио
4гр. сука мая (може и жива половин кубче)
550гр. брашно
малко сирене
краве масло за намазване
1 жълтък за намазване
семена за поръсване





Тази година се възползвах, че имам хлебопекарна и омесих тестото там, но ако не разполагате  с такава можете да си омесите тестото и на ръка! Маята трябва да се накисне в млякото заедно със захарта, преди да започнете да месите, ако месите на ръка. След това към млякото прибавяте разбитите леко яйца, солта и олиото и постепенно започате да добаяте брашното, месите до хубаво меко тесто, което не лепне по пръстите.
В хлебопекарната, слагате първо течните съствки, подправките, брашното и накрая маята или следвате инструкциите на вашата хлебопекарна, включвате на програма за месене и втасане и след 1:30 часа сте готови.
А сега оформянето:
Първо разделяте тестото на 4 равни топки. 3 от тях разточвате на кръгли кори, които намазате с краве масло и поръсвате със натрошено сирене. Нареждате една върху друга и разточвате отново хубаво. За да получите хубав кръг, може  да изрежете с кръгла форма  или купа и изрезките да прибавите към 4тата топка. Така полученият кръг поставяте в тавата, в която ще печете и разрязвате на 8 триъгълни парчета, като започвате от центъра и не режете до края.
След това във всеки тригълник, правите разрез през средата, без да достигате краищата и през този прорез промушете, острият край на триъгълника и завийте навън.
Сега идва ред на останалото тесто, него разточете на праоъгълник и разрежете на не много дебели ленти, навивайте на малки рулца, които да наредите вътре в получилата се дупка.
Намажете с разбит жълтък и поръсете със семена, само средата, за да заприлича на цвете или слънчоглед.
Аз лично сложих да се пече на незагрята фурна, за да може да си втаса вътре. На 180 градуса, пече се около 1 час.
Надявам се да ви хареса и вие да украсите някоя празнична трапеза с тази Питка Слънчоглед!