понеделник, 30 март 2015 г.

Карамелен ябълков щрудел

Идеята за този щрудел ми дойде от предаването Бон Апети, но промених продуктите по мой вкус и остана само на външен вид да изглежда като техния. Идеята е, че се завиват 2 големи рула, които после се режат на филийки и така се поднася, а не както традиционно го правим във вид на баница или малки банички!


Ето нужните ви продукти за 2 рула:
3 ябълки
1/2 ч.ч. захар
1ч.л. канела
6 кори за баница готови
олио за намазване на корите
накълцани орехи
В малка тенджерка сложете захарта и обелените и нарязани на малки парченца ябълки, поръсете с канела и сложете на котлона, докато захарта се карамелизира, а ябълките омекнат, хубаво разбъркайте всичко. За едно руло ви трябват 3 кори всяка намазвате с олио и слагате следващата накрая посипвате с половината от ябълките и карамела, по желание и накълцани на едро орехи. Аз прегъвам корите от всички краища и така завивам на руло, за да не ми изпада плънката. Така процедирате и с другите кори. Пекат се на 180 градуса до златисто.
Нарязвате след като изстинат на филийки по диагонал и поднасяте! Получи се изключително вкусен десерт, а карамела в комбинация с ябълките е просто божествен :)



петък, 27 март 2015 г.

Солен кекс

Много вкусна, бърза и лесна закуска! Да разнообразим малко сладкишите с нещо солено!
Нужните продукти са:
2 яйца
250гр. кисело мляко
150мл. олио
1 нарязан на дребно кренвирш
50гр. кашкавал нарязан на малки кубчета
100гр. натрошено сирене
4-5 сушени доматчета също нарязани
1ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
380гр. брашно
1 бакпулвер
семена за поръска

Разбивате яйцата със киселото мляко и олиото. добавяте нарязаните кашкавал, кренвирш, сирене, сушените домати и подправките и разбърквате добре. накрая се прибавя брашното с бакпулвера. Хубаво разбърквате, става много гъсто тесто, което разстилате във кексова форма. По желание може да се поръси със семена. Пече се 1 час на 200 градуса.


Моят син нямаше търпение да чака да изстине, та го разрязахме горещ, но препоръчвам да изчакате да изстине, за да може да режете хубави парчета :)

четвъртък, 19 март 2015 г.

Френска селска торта с ягоди

Тази прекрасна, лека и невероятно вкусна торта приготвих за втората месечинка на моето малко момченце! Всички бяхме очаровани от вкуса и вида и! Рецептата за блатовете взех от блога Вкуснотека , получиха се страхотни, тестото беше много меко, еластично и лесно за разточване! Крема малко видоизмених по мой вкус, а ето и изпълнението ми!


За блатовете:
1 яйце
150 гр. захар
200мл. прясно мляко
2с.л. течен мед
2ч.л. сода
50гр.  стопено охладено масло
400гр. брашно

За крема:
1к. цедено кисело мляко (500гр.)
200мл. сладкарска сметана
1/2ч.ч. захар
кората от един лимон
кората от един портокал

200гр. орехи
1 пакет замразени ягоди или пресни, според сезона

За да приготвите блатовете разбийте с миксер яйцето, захарта, прясното мляко, меда, содата огасена в оцет и маслото, като ги прибавяте в тази последователност и хубаво разбивате при прибавянето на всеки нов компонент. Ако маслото ви не е добре охладено (както беше моето), най-вероятно ще се пресече, но не се притеснявайте, това няма да повлияе на крайният резултат. Така получената смес слагате на тих огън на котлона и варите около 20-30 мин, докато се получи хубав карамелен цвят, като непрекъснато бъркате. Сваляте и прибавяте към горещата смес брашното, като бъркате с дървена лъжица до получаване на хубаво тесто. Когато леко се охлади за да можете да размесите си го разделяте 7 топки, които разточвате на тънки кръгли кори с диаметър по-голям от този на тортата ви. Това се прави, защото не може да се разточи идеален кръг и след като се изпече си изрязвате с кръгла форма еднакви кръгове. Аз ползвах чиния, за да очертая кръговете и изрязвах с нож.



Блаточете се пекат всеки по 3-4 минути на предварително загрята фурна на 170 градуса. Когато изстинат ги оформяте на кръгове необходими ви за тортата.
Остатъците не изхвърляйте, много са вкусни и вкъщи си ги хапвахме, като бисквитки.
Аз използвах и 7те блата, защото исках висока торта, но ако искате по-ниска може да използвате само 5 примерно.


За крема разбивате сметаната на пухкав сняг. Отделно разбивате млякото със захарта, прибавяте настърганите лимонови и портокалови корички и хубаво разбърквате. После с дървена бъркалка прибавяте и сметаната, като бъркате докато се получи хомогенна смес.
Натрошавате си орехите и си нарязвате ягоди на половинки и сте готови да сглобявате тортата.

Сглобяването става, като поставяте блат, намазвате с крем, поръсвате с орехи и нареждате ягоди и така, докато свършите блатовете. Аз лично реших да не зафилвам страните, за да изглежда по-домашна, "по-селска". Отгоре отново размазвате крем поръсвате орехи и аз украсих с цели ягоди.

А ето и готовата торта, която се изяде за нула време вкъщи!




петък, 6 март 2015 г.

Ябълков пай ала Рудолф

Заглавието подсказва от къде съм черпила вдъхновение за този ябълков пай, а именно от готвача на 24 Kitchen Рудолф и предаването му "Пекарната на Рудолф". Не спазих точно оригиналната рецепта, но се получи много добре! Сега ви представям моето изпълнение.


За тестото:
250 гр. брашно
80гр. захар
125гр. краве масло
щипка сол
1 яйце
2с.л. вода

За плънката
4 ябълки
3-4 с.л. захар
5с.л. галета
2с.л. нишесте
3ч.л. канела

1 жълтък за намазване

От продуктите за тестото си омесвате хубаво маслено тесто, като за да месите, маслото ви трябва да е леко размекнато, а не разтопено. Оставяте тестото завито във фолио в хладилника, докато си подготвите ябълките, за да стегне малко и да го разточвате по-лесно.
Ябълките трябва да се обелят и да се почистят от семките, нарязвате ги на тънки полумесеци и в купа ги омесвате със захарта, канелата, галетата и нишестето.
От охладеното тесто си отделяте около една трета за решетката от горе, а останалото разточвате кръг - голям, колкото да покрие дъното на формата и някъде около 2 пръста от стените. Аз ползвах форма за торта, защото нямам специална за пай, ако имате за пай, трябва да покриете изцяло стеничките.


В така приготвеното канапенце, нареждате ябълките и изсипвате сухите съставки, които не са успели да полепнат по ябълките.
От тестото, което сте си оставили разточвате един правоъгълник, който разрязвате на лентички, които "сплитате" на решетка върху ябълките. Намазвате с един жълтък и печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час.

Паят трябва да изстине, за да го извадите от формата и ако желаете да поръсите с пудра захар.
Ако го консумирате веднага е леко хрупкав, ако го оставите за следващият ден омеква и става божествен. Може да сервирате със сладолед или сметана или да си го хапнете просто така!
Да ви е сладко!



* Актуализация 13.10.2021

Малко нови снимки на този неворярно вкусен ябълков пай. 

 
Като този път реших първо да карамелизирам ябълките малко преди да ги сложа върху пая. Съответно нарязах на малки парченца, сложих в касерола със захарта канелата и една много малка бучка масълце, докато захарта се разтопи, ябълките омекнат и добият приятен карамелен цвят. 



Когато ябълките са се карамелизирали, оставяте леко да изстинат и си разпределяте върху основата на пая, която съм приготвила точно както съм описала по горе в рецептата. Правите си мрежичката от лентички тесто и печете.

Пая се получава изключително ароматен, вкусен и просто е идеален за хладните дъждовни есенни дни. Цялата къща ухае на ябълки и канела!