четвъртък, 18 юни 2015 г.

Пълнени тиквички с кайма

И отново тиквички, този път на лодки, пълнени с кайма и покрити със сирене чедър ...
Необходими продукти:
3 тиквички средни
300гр. кайма
малка глава лук
2-3 скилидки чесън
джоджен
магданоз
копър
сол
черен пипер
сирене чедър на слайсове
олио за запържване







Разрязвате обелените тиквички по дължина и ги издълбавате, като лодки. Така получените лодки, слагате във фурната да се запекат малко в намазнена тавичка, застлана с хартия! Могат и да се запържат, но аз предпочитам по "здравословният вариант". Докато се запичат тиквичките в тенджера си запържвате нарязан лук, вътрешността на тиквичките, чесънче и каймата, накрая добавяте подправки (аз слагам малко джоджен, малко копър и повечко магданоз, но естествено всеки може да сложи това, което обича и да не забравяме малко сол и черен пипер ). С тази смес пълните лодките от тиквички! Слагате още малко да се запече и накрая покривате с триъгълници от сирене чедър! Може да върнете във фурната за кратко, а може и да оставсите така, сиренето леко се разтапя от топлината на ястието!


Хрупкави пръчици от тиквички

Тази рецепта от няколко дни обикаля нета и реших и аз да я пробвам! Ето и моята интерпретация!
2 средни тиквички
брашно
галета
1 яйце
сол
черен пипер

Обелвате и нарязвате тиквичките на пръчици. Оалвате в брашно, после в разбито яйце със сол и черен пипер и накрая овалвате хубаво в галета! Нареждате в застлана с хартия тавичка и намазнена с олио.
Печете на 180 градуса предварително загрята фурна до порозовяване!
Поднесени с млечно-чеснов сос или без както ги обичате, много вкусни, дори и за малки деца! Моят син не е много фен на зеленчуците, но го привлече идеята, че са на пръчици и ще ги хрупка, като солетки, та си хапна доволно за моя радост :)


понеделник, 15 юни 2015 г.

Палачинкова торта

Ето тази торта ми дойде сякаш от нищото :) Намислила бях да правя бисквитена торта със шоколадов ганаш и крем ванилия, ама се оказа, че едно " мишле " ми е изяло бисквитите и така имах малко бисквити за бисквитена торта, но пък имах останали 7 палачинки от закуска и воала палачинкова торта за 5тата месечинка на моето малко момче! Стана невероятно ефектна и много вкусна и много шоколадова! Аз предпочитам по леките кремове, но мъжете едно си знаят, едно си баят шоколад, та шоколад и ето я и нея :)


Необходими продукти:
1 пакет обикновени бисквити
100 (120) гр. краве масло
7-8 палачинки
течен шоколад Нутела (може и друг разбира се)
2 нишестета ванилия ( аз ползвах 1 обикновено ванилия и 1 пудинг на Dr Outker Ванилия, защото това имах)
1 л. прясно мляко
7-8 с.л захар
200 гр. сладкарска сметана
2 натурални шоколада

Натрошавате бисквитите и маслото в кухненски робот, докато не стане лепкаво, като тесто. И ронливо да ви остане не се тревожете, като залеете с крема, той ще попие малко в тях и ще ги обедини. Така полученото "тесто" си разпределяте върху тортена форма застлана с хартия (моята е 26 (диаметър) .
Палачинките намазвате с течен шоколад и завивате на ролца.
Крема приготвяте според инструкциите на нишестето, което сте купили, като не забравяте да добавите захар :) Моите нишестенца бяха за по 500мл. мляко, за това използвам 2, за 1л. Крема трябва да ви е достатъчно , за да покрие палачинките и да се получи гладка повърхност отгоре!
Ганаша се приготвя, като загреете сметаната на котлона и малко преди да заври я махате, прибавяте шоколадите и бъркате енергично докато се получи гладък крем и шоколадите се разтопят напълно.



Върху бисквитения блат заливате малко от ваниловият крем, отгоре редите палачинките една до друга и заливате останалото от крема. Слагате в хладилника да стегне за няколко часа и чак след, като е стегнало хубаво, заливате с ганаша, което значи, че е хубаво да го приготвите непосредствено преди да залеете тортата и все пак да сте го изчакали малко да се охлади, а не да е горещ. Отгоре съм поръсила с филирани бадеми! Семпла украса, но пък приятен завършек на това шоколадово изкушение!
Преди да сервирате, трябва отново да оставите в хладилник, за няколко часа, за да се стегне ганаша! А за да сте сигурни, че ще ви излезе от формата хубаво, може преди да разтворите ринга, да прокарате един нож по ръба!
Да ви е сладко!


четвъртък, 11 юни 2015 г.

Пилешки хапки с корнфлейкс

Нужни са ви пилешки хапки ( може да ползвате готово нарязано месо за готвене или сами да си нарежете хапки от пилешки гърди)
брашно
корнфлейкс
1 или 2 яйца според зависи какво количество ще панирате
сол
черен пипер 
олио за пържене


Разбивате си яйцето със сол и черен пипер и последователно овалвате, първо в брашно, после яйце и накрая корнфлейкс. Пържите в силно сгорещена мазнина, до златисто! Идеално мезе за бирата!
Аз съм сервирала с леко млечно сосче (кисело мляко, чесън, олио и магданоз) ! А за тези, които не пият бира, пилето е страхотно и бяло винце :)

сряда, 10 юни 2015 г.

Попчета

И тъй като тази седмица сме на рибна вълна нещо вкъщи, да ви споделя и едни пържени попчета! Най обикновени оваляни в брашно, изпържени и посолени :) Но си ги купихме прясно уловени от пристанището и бяха страшно вкусни!



Сьомга котлет с копърени картофки


Изключителна лесна, вкусна и полезна вечеря! Няма нищо сложно в изпълнението и. Нужни са ви:

2 котлета сьомга (или повече, ако готвите за повече хора)
картофи (4-5 средни картофчета)
копър
черен пипер
сол
олио
краве масло

Сьомгата се осолява със сол и черен пипер и се запържва в много малко мазнина на котлона за кратко на висока температура, докато се получи приятен загар и розов цвят.
Картофките се нарязват на колелца, редят се в тавичка постлана с хартия и намазнена с повечко олио. Посоляват се и се ръсят с копър. Върху тях се редят парченца краве масло и се пекат до златисто. Ястието се сервира топло със студено бяло вино :) Наздраве.