понеделник, 28 септември 2015 г.

Пиле с чери домати и сирена


Необходими продукти:
Около 600 гр. пилешко бонфиле, нарязано на флейки
чери домати
пушено сирене
топено сирене
черен пипер
риган
соев сос
50гр. светла бира
олио

Овкусявате месото със соевият сос. Нарязвате пушеното сирене на кръгчета, а топеното сирене на парченца. Чери доматчетата нарязвате на половинки и започвате да редите в намазнена тавичка. Един ред пилешки флейки, леко застъпени с тях пушени сиренца и  топени и отгоре нареждате чери доматчета, след това, повтаряте, като леко ги застъпвяате.


Отгоре поръсвате със сол и риган, заливате с бирата и печете на 200 градуса, докато ястието остане на мазнина. 
Получи се много вкусна и много ефектна бърза вечеря!


вторник, 22 септември 2015 г.

Пълнен лук

Тази рецепта изпробвах от книгата "Кулинарна енциклопедия" на издателство "Хермес", която наскоро ми подариха.Получиха се много вкусни, мекички, топящи лукчета с вкусен пълнеж от наденица.

 Не съм спазила напълно рецептата и съм променила малко количествата и продуктите.А ето го и моето изпълнение.
4 големи глави лук
4 сурово пушени наденици
200 гр. готварска сметана
сол
черен пипер
магданоз

Обелвате лука го слагате в подсолена вода да се вари. Трябва да остане леко твърд,за да несе разкашка и да не се разпадне,когато го дълбаете. След като го сварите, го оставяте леко да изстине,колкото да можете да го обработвате и изваждате вътрешността, на лука. Надениците изваждате от червото и омесвате ситно нарязан магданоз, с така получената смес, пълните луковете и ги подреждате в тавичка. Вътрешността на лука, нарежете и запържете в краве масло или олио, прибавете сметаната, сол, черен пипер на вкус и магданоз. Изсипете соса при лукчетата в тавичката и запечете на 220 градуса за около 30 минути. 
Ястието се получи много вкусно, а соса прекрасен, следващият път със сигурност, ще направя повече сос, защото всички искахме допълнително, а нямаше :) 



понеделник, 21 септември 2015 г.

Шоколадова торта с орехи и бисквити

Ето още една тортичка от поредицата  месечинките  на моето бебече - много сладка, много шоколадова и много лесна :)


2 пакета бисквити Digestive
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. какао
1ч.ч вода
150 гр, краве масло
100 гр. орехи
2 тъмни шоколада
150 гр. сладкарска сметна
За украса :
захар за карамел
орехи

Разбърквате захарта и какаото в една тенджерка, прибавяте водата и разбърквате докато получите еднородна смес. Слагате на котлона да заври и прибавяте маслото, когато сместа се сгъсти малко, отнемате от огъня и оставяте да изстине леко. В купа натрошавате бисквитите на парченца и орехите също на малки парченца, разбърквате и изливате какаовата смес отгоре. Хубаво ги размесвате и ги слагате в подходяща форма не много голяма, защото сместа не е много. Оставяте в хладилника да стегне за около 2-3 часа. През това време приготвяте шоколадов ганаш за глазура на тортата. Слагате сметаната на котлона и когато се сгорещи, но преди да е завряла, махате от котлона и добавяте шоколадите, разбърквате хубаво и отново оставяте да се охлади! След това изсипвате върху тортата и отново връщате в хладилника за 1 нощ. Аз съм украсила със натрошени орехи и фигурки от карамел, но естествено украсата, може да е каквато вие пожелаете.
Рецептата за тази торта видях в едно клипче в интернет, ако искате може да го погледнете ето тук .
А ето и моето изпълнение в снимки :)





събота, 19 септември 2015 г.

Доматена крем супа


Нужни са ви :
1 глава лук
1 морков
1 зелена пиперка
1 червена пиперка
800 гр. консерва домати на кубчета
сол
черен пипер
чубрица
магданоз
1с.л. мед
малко олио
200 гр. готварска сметана

Лука, моркова и пиперките се нарязват на ситно и се запържват в олиото. Ако готвите за деца, може да добавите малко водичка и да сложите, капака, така зеленчуците само ще се задушат и няма да се пържат. След това добавяте доматите, естествено може да използвате и пресни, но на мен не ми се занимава да ги беля и кълцам, като с консервата е толкова по-лесно и също толкова вкусно. Добавяте всички подправки без сметаната, добавяте и около 500 гр. вода и оставяте да си къкри!
* За подлсаждане на доматите, аз използвам мед, но ако желаете може да сложите и захар.
Когато супата ви достигне желаната гъстота, добавете и сметаната и оставете още малко да поври. След това пасирате с пасатор или в блендер и супата е готова.
 Аз оставих малка част от сметаната, която след това да използвам при поднасяне на супата, като едно цветно и свежо допълнение. Другото, което много ми харесва към тази супа е да е поднесена със ситно накълцан суров зелен пипер, придава страхотна свежест на ястието!
А за децата поднасям с натрошено бяло сирене вътре изяжда се за секунди, всички вкъщи я обичат!

събота, 12 септември 2015 г.

Кейк със сини сливи

Вдъхнових се от едно предаване на Бон Апети, естествено тяхната рецепта няма общо с моята, защото не разполагах с нужните продукти, но имах сливи, тааа стана ето това :)


Ето я моята импровизация:
1 ч.ч. захар
150 гр. краве масло
2 яйца
2/3 ч.ч прясно мляко
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ванилия
10 сини сливи
захар за поръсване на тавата
и масло за намазване

Разбивате  захарта с размекнатото масло, добавяте яйцата и прясното мляко и пак разбивате, накрая добавяте и брашното с бакпулвера и подправките! Трябва да ви се получи по-гъсто от кексовото тесто, което да разтелете върху сливите, а не да разлеете и те да плуват, така, че при нужда добавете брашно. В кръгла тавичка или във форма за торта застелете хартия за печене, намажете хубаво с краве масло и поръсете дъното със захар, наредете сливите разрязани на половинки с месестата част надолу и разстелете тестото. Печете на 180 градуса до готовност, проверявайте с клечка.
Сладкиша трябва да е напълно изстинал, преди да го обърнете! Много сочен и много вкусен! Насладете му се :)



вторник, 8 септември 2015 г.

Пай с кайма, грах и царевица


Нужни са ви:
500- 600 гр. кайма
2 глави лук
1 голям морков
2 яйца
2-3 сухи филии хляб (може да се замени с галета)
около 150- 200 гр. грах замразен
около 150- 200 гр. царевица замразена
сол
черен пипер
магданоз
вегета
100-150гр. кашкавал 

В блендер разбивате хляба на трохи, после добавяте лука и морковите и смилате всичко. тази смес омесвате с каймата, 2 яйца и подправки на вкус, малко сол, вегета, черен пипер и магданоз. Половината от тази смес разстилате в добре намазнена малка тавичка, отгоре изсипвате грах и царевица и върху тях разстилате внимателно другата половина от каймата, така, че да ги покрие изцяло. Печете на 200 градуса до готовност. Преди да извадите от фурната покривате с настърган кашкавал и оставяте да се запече кашкавала.
Получи се много вкусно ястие, алтернатива на руло, примерно, поне при мен това беше идеята, първо мислех за руло, после исках да е нещо по различно и се получи това! Всички вкъщи го посрещнах много радушно, определено ще повторим :)


неделя, 6 септември 2015 г.

Кекс с локум и лимонада



4 яйца
1 и 1/2 захар
1 ч.ч. лимонада
1/2 к.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1 п. бакпулвер
1 пакет локум

Разбивате с миксер яйцата и захарта, след това прибавяте лимонадата и олиото и отново разбърквате! Брашното се смесва с бакпулвера и канелата и също се добавя в купата, разбивате с миксера и накрая добавяте нарязаният на парченца локум. Изливате в намазнена форма за кекс и печете на 180 градуса! Тъй, като моята форма е малка, тази смес ми дойде много и напълних и мъфини с нея, на мъфините отгоре съм наредила орехчета, които са се запекли и придават много хубав аромат и вкус. Кекса също се получи много пухкав мек и разбира се вкусен! Поднесете поръсен с пудра захар, а по желание може да направите и някаква глазура. Да ви е сладко :)


вторник, 1 септември 2015 г.

Къпана баница

Това е любимата ми баница, правят я и майка ми и баба ми и рецептата знам от тях! Естествено на баба ми е най-вкусна, нооо и моята се получава доста добре! Рецептата е много проста и много лесна и става със всякакви кори, в случая съм използвала "Одрински" кръгли, но може да вземете и обикновени и правоъгълни и каквито си харесвате.



За 4 Одрински кори ( в пакета са повече) дозата за плънката е следната :

3 яйца
200 гр. сирене
200 гр. прясно мляко
100- 150 гр. олио
Ако решите да направите всички кори наведнъж, просто увеличете продуктите, трябва накрая да ви остане от сместа за да залеете баницата.

А ето  и как се приготвя:
Разбивате яйцата, натрошавате сиренето при тях, след това добавяте млякото и олиото и разбърквате хубаво.
Намазнявате си една тава, може правоъгълна, може и кръгла. Аз използвам кръгла и съм я навила, но ако използвате правоъгълна и правоъгълни кори, може да ги завивате и да ги редите, като дълги пурички в тавата.
Взимате лист от корите, поръсвате плънка, завивате на руло слагате в тавата и така докато ви свършат корите, така наредената баница, заливате с останалата плънка и печете на не загрята фурна на 180 градуса, до готовност. Баницата се надува и става много пухкава! Дори да ви спадне след като изстине, пак се отделят пластовете и е много вкусна.
Става много мекичка и децата много я обичат, идеална за закуска  с кисело млекце!

*Когато използвате Одрински кори или други подобни си взимате по една кора, защото са по дебели, а ако използвате други по-тънки обикновени кори за баница, взимате по 2 листа кори, върху които да разпределяте плънка!*


Тъй като това е любимата баница у дома, естествено е да я приготвяме и за празниците, ето я накипрена с късметите за Новата 2018 :)
За тази баница съм използвала цял пакет кори за баница обикновени точени на Белла.
И съответно съм увеличила продуктите двойно.
Също така сместа направих само от течните съставки (мляко и яйца), а докато редих корите, намазнявах всеки 2 кори с олио, поръсвах сирене и завивах на руло. Когато всички кори са завити на рула се нареждат в предварително намазнена кръгла тава, като вита баница и се заливат с млякото и яйцата.
Ефекта е същият пухкава, мекичка и вкусна баница :)



През 2019 отново къпаната ми баничка за Нова година :)
Тази година редих корите направо в тавата, така че да се покрие добре дъното с около 2-3 кори, леко намачкани, поливах с олио, поръсва се сиренце и така докато ми свърши пакета! Някъде около средата на пакета си наредих и късметчетата, които тази година бяха дрянови пъпки обвити във фолио и според броя пъпки нарочени късмети, предварително записани на лист да не се забравят :) Та след като си наредите всички кори, най отгоре остават само кори леко намачкани, накъдрени, накипрени да ни е красива баничката, съм заляла със разбити 4 яйца и 250мл. прясно мляко. Печете на 180 градуса и имате страхотна баница за новата година :)



Ето я отново накипрена с късметчета любимата ни баница у дома! Да ни е честита Новата 2020 година и дано донесе със себе си много здраве и късмет!




А ето и една тънкост в правенето на тази баница, която моята майка и баба прилагат след като опекат баницата! Аз до сега не съм имала смелост, но тази година мама ми беше на гости за Нова Година и въпреки, че правя баницата от години, никога не съм имала смелост да я обърна след като се опече, за да е по-пухкава и мека и да не се сляга, нооооо този път мама каза "обръщаме я" и то верно се получи, че и даже не изпадна от тавата!


А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!