вторник, 15 март 2016 г.

Птичи гнезда с гъбки и царевица


Тази рецепта със сигурност не е нова за повечето от вас, но днес ще ви представя моята версия, с малко по различно замесена кайма и много вкусни мекички, печени картофки за гарнитура.

Необходими са ви:
500 гр. кайма ( за 4 гнезда)
5 яйца
250гр. гъби
2 моркова
1 ср. гл. лук
1/2 ч.ч. замразена царевица
картофи
чубрица
около 5 стръка магданоз 
сол
черен пипер
олио

Първо трябва да си омесите каймата. За целта в купа слагате кайма, 1 яйце, накълцани на ситно около 150 гр, от гъбите, морковите, лука, магданоза и подправките.


Замесвате хубаво и след това прибавяте царевицата и от нова размесвате леко, за да не се смачкат царевичките.



От тази смес оформяте 4 големи кюфтета и ги поставяте в тава покрита с хартия и обилно полята с олио. В тези кюфтета правите вдлъбнатини в средата, които аз лично съм запълнила  с големи топчета фолио, за да не се изгубят при печенето.


Около така получените "гнезда съм нарязла картофки и останалите гъби. За да станат картофките меки и вкусни, трбва да има много олио в тавата, така че отново поливате с олио отгоре и поръсвате с малко сол и черен пипер.
* В каймата аз лично не слагам сол, но това е въпрос на вкус.

Слагате във фурната на 200 градуса с вентилатор. Готово е за около час. Малко преди да извадите от фурната, изваждате фолиата и в дупките, слагате по едно яйце, запичате до готовност на яйцата и ястието е готово.



Няма коментари: