четвъртък, 30 юни 2016 г.

Зарган на фурна


Тази рибка приготвих на Цветница тази година, но чак сега намерих време да я кача! Който ме познава, знае, че не обичам да пържа и се опитвам винаги да го избягвам, когато мога! Така се получи и тази риба!

Нужен ви е зарган разбира се (моят беше около килограм), изчистен и без глави.

За маринатата
сока на 1 лимон
олио
черен пипер
3-4 стръка девисил
сол
чесън
брашно за овалване
олио

За гарнитура:
1 кг. картофи
сол
копър
олио

Ривките поливам с олио, лимонов сок, натърквам хубаво отвътре и отвън със сол и черен пипер и в коремчетата им слагам накълцан девисил и по една скилидка чесън. Така оставям да престоят около час.
През това време приготвям картофките, обелени и нарязани  на кръгчета, нареждам в тавичка с поне един пръст олио, поръсвам със сол и копър и слагам да се пекат, готови са за около 1 час.
Рибките почиствам от чесъна и девисила, защото, ако ги опечем с тези подправки, може да започне да нагарча, тъй, като са многго силни. Овалвам ги в брашно и нареждам в тавичка, в която изсипвам част от маринатата, но без девисил и чесън, което реално си е олио с малко лимон. Така ги слагам да се пекат в загрята фурна, докато придобият златист загар.

Няма коментари: