понеделник, 4 април 2016 г.

Баница със спанак и сирене

И докато сме на темата за спанака да ви кажа една тайна. Тъй, като много обичам спанак, а никак не обичам да седя на мивката 2 часа, да го чистя, мия и т.н., купувам мнооого спанак и го измивам и изчиствам на един път. Нарязвам го и заедно с една връзка нарязан зелен лук го задушавам  малко олио със сол и черен пипер. Тази смес разпределям в кутии - 1 кутия за Кюфтенца, една за Кифлички, една за Спанак с ориз, една за Баница и така не се налага всеки път, когато искам да си го сготвя да го чистя и мия, а просто добавям готовият задушен спанак към ястието. Кутийките може да съхранявате в хладилник или в камерата за по-дълго време.

И след това лирическо отклонение ви представям баницата, която направих с една такава останала кутийка спанак и един отворен пакет кори за баница (бяха отанали само 5).



Нужни са ви :
5 Одрински Кори за баница
200 гр. задушен спанак с лук
3 яйца
150гр. сирене
250гр. прясно мляко
олио за намазване

Правите си смес от спанак, натрошено сирене, разбити яйца и прясно мляко.
Всяка кора мажете с малко олио, може и краве масло и посипвате от плънката. Навивате на дълго руло и поставяте в правоъгълна малка тавичка, предварително намазнена с олио. Така редите и 5те кори една до друга в тавата да я изпълните. За 5те кори трябва да оберете цялата "твърда" плънка и в купата със сместа да са ви останали само яйца и мляко, с тази смес заливате баницата и печете на 180 градуса до готовност.
Баницата става много мека и сочна. Вкъщи не обичат хрупкави банички с коричка и тази за моя радост също се хареса и децата си я хапнаха с удоволствие, а всички знаем колко е трудно да накараш малки деца, да ядат зелени неща :)


Кюфтенца от тиквички и спанак

Пролет е и аз съм на зелена вълна. Тиквички, спанак, лапат марули, скоро ще ме изгонят от вкъщи, ноо някак все ги  прилъгвам да си хапват зеленийките, които аз толкова обичам. Тази рецепта се прие с радост от всичките ми трима мъже и малки и големи хапнаха с удоволствие.


За тези супер вкусни кюфтенца са ви нужни:

2 средно големи тиквички
около 200 грама задушен спанак с 1 стрък зелен лук
2 яйца
4 с.л. брашно
100 гр. натрошено сирене
черен пипер
сол
1/3 връзка копър
олио за пържене

Настъргвате тиквичките и ги слагате в гевгир поръсени с малко сол, да си пуснат водата.
В купа смесвате тиквичките, 2 яйца,  брашното, сиренето, черен пипер, наситнен копър и спанака*.
* Спанака е предварително измит, накълцан, задушен в тиган с нарязан пресен лук, сол и черен пипер, за да намали обема си и да омекне.
Разбърквате хубаво сместта, трябва да получите гъста каша, която с лъжица да изсипвате в тиган с нагорещено олио и да изпържите кюфтенцата, Готови са много бързо, за около 3-4 мин.  пържене от всяка страна.
Може да ги сервирате, като предястие, гарнитура, а защо не и основно. Идеални са с млечно чеснов сос и охладено бяло вино. Да ви е сладко.


Солени кифлички с два вида плънка

В сезона на зелениите спанака е моят личен фаворит, ако семейството ми го обичаше малко повече бих го готвил всеки ден, но за съжаление трябва да измислям рецепти, които така да го скрият, че да се изяде с удоволствие. Тази рецепта е именно такава.
Солените кифлички, които ви предлагам са с плънка от задушен спанак със зелен лук, а част от тях са традиционни с яйце и сирене.


Тестото е стандартно за хляб, постно! Кифличките, които са със спанак са подхопдящи и за постещите, ако не ги намажете със яйце отгоре.За базова използвам ето тази рецепта, с тази разлика, че тук съм оформила, като отделни кифлички, а на като цяла питка.

Нужните ви продукти са:
1/2п. мая
300 мл. вода
150 мл. олио
1ч.л. сол
1/2 ч.л захар
брашно, колкото поеме

За плънката:
250 гр. спанак
2 стръка пресен лук
и
1яйце и 1 белтък
100гр. натрошено сирене

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:
Водата трябва да е леко топла и в нея си слагате маята, захарта и солта. Когато маята ви се разтвори, прибавяте и олиото,  разбърквате и започвате да прибавяте брашното на части, докато получите, меко нелепкаво тесто, което оставяте да втаса.
През това време си измивате и нарязвате спанака и лука, задушавате в мазнина и овкусявате със сол и черен пипер.
Втасалото тесто разделяте на 2 топки, които разточвате на 2 големи кори, които намазвате обилно със зехтин. Разрязвате всяка кора на по 8 тригълничета.
На първата кора в края на тригълниците, слагате по лъжичка спанак и завивате, като кифличка.
На втората кора на всяко триъгълниче слагате от сместа с яйце и сирене и отново завивате на кифлички.



Нареждате всички кифлички в тава постлана с хартия за печене и оставяте малко да втасат. Намазвате ги с жълтък и печете във фурната. 15 минути само отдолу, на не загрята урна на 180 градуса, 15 мин. само отгоре и 15 мин. отгоре и отдолу с вентилатор.



Кифличките са много вкусни и много мекички, вкъщи се хапнаха още топли, топли :)




И докато сме на темата за спанака да ви кажа една тайна. Тъй, като много обичам спанак, а никак не обичам да седя на мивката 2 часа, да го чистя, мия и т.н., купувам мнооого спанак и го измивам и изчиствам на един път. Нарязвам го и заедно с една връзка нарязан зелен лук го задушавам  малко олио със сол и черен пипер. Тази смес разпределям в кутии - 1 кутия за Кюфтенца, една за Кифлички, една за Спанак с ориз, една за Баница и така не се налага всеки път, когато искам да си го сготвя да го чистя и мия, а просто добавям готовият задушен спанак към ястието. Кутийките може да съхранявате в хладилник или в камерата за по-дълго време.