четвъртък, 30 юни 2016 г.

Шишчета на фурна

Досадно ли ви е да миете скара, да опушвате цялата тераса, че и тези на съседите?? На мен много, а пък така да обичам шишчета на скара... Но ето, че има алтернатива и то много вкусна - шишчета на фурна :)


Аз използвах пилещко месо, защото го предпочитам, но естествено може да се приготви и ссъс свинско.

500 гр. пилешко месо на хапки
зелена и червена чушка
лук
гъби
3-4 средно големи картофа
сол
черен пипер
чубрица
соев сос
олио
дървени шишчета

Първо овкусявате месото в купа го поливате със соев сос и черен пипер, обърквате добре и оставяте настрана.
Нарязвате лука, чушките и гъбите на големи парчета, които ще може да нанизвате на шишчетата. Нарязвате си картофките на пръчици и ги слагате в тавичка с олио, поръсвате със сол, чубрица и черен пипер. Тавичката ви трябва да е правоъгълна и не много широка, за да може да нареждате шишчетата, така, че крайчетата да се опират а ръба на тавата и да не лягат върху картофите.


Нанизвате шишчетата и ако ви останат  гъбки и зеленчуци ги прибавяте ги към картофите.
Нареждате шишчетата отгоре и слагате да се пекат, на 180 градуса с вентилатор. 



Хубаво е да следите шишчетата и да ги завъртите, когато се запекат отгоре. Стават много сочни, а картофките се топят в остата, тъй като мазнинката от пилето е капаа върху тях.

А ето и една идея как може ефектно да поднесете ястието! 




Зарган на фурна


Тази рибка приготвих на Цветница тази година, но чак сега намерих време да я кача! Който ме познава, знае, че не обичам да пържа и се опитвам винаги да го избягвам, когато мога! Така се получи и тази риба!

Нужен ви е зарган разбира се (моят беше около килограм), изчистен и без глави.

За маринатата
сока на 1 лимон
олио
черен пипер
3-4 стръка девисил
сол
чесън
брашно за овалване
олио

За гарнитура:
1 кг. картофи
сол
копър
олио

Ривките поливам с олио, лимонов сок, натърквам хубаво отвътре и отвън със сол и черен пипер и в коремчетата им слагам накълцан девисил и по една скилидка чесън. Така оставям да престоят около час.
През това време приготвям картофките, обелени и нарязани  на кръгчета, нареждам в тавичка с поне един пръст олио, поръсвам със сол и копър и слагам да се пекат, готови са за около 1 час.
Рибките почиствам от чесъна и девисила, защото, ако ги опечем с тези подправки, може да започне да нагарча, тъй, като са многго силни. Овалвам ги в брашно и нареждам в тавичка, в която изсипвам част от маринатата, но без девисил и чесън, което реално си е олио с малко лимон. Така ги слагам да се пекат в загрята фурна, докато придобият златист загар.

Зелен ориз


Предлагам ви едно ястие, което се готви лесно, само във фурната, много свежо и вкусно!

Необходими са ви :
300-400 гр. кайма
1ч.ч. ориз
500 гр. спанак
1/2 зелена салатка
2-3 малки моркова
4 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз
2 с.л. олио
сол
черен пипер
чубрица

Нарязвате лука, спанака и салатката и слагате в тава с мазнина във фурната. Включвате фурната на 180 градуса само отдолу с вентилатор. От време на време разбърквате, докато се задушат и намалят обема си! През това време нарязвате на ситно морковчетата и смесвате с каймата, като размивате с малко вода. Прибавяте към зеленчуците и оставяте във фурната, да се задуши! Когато е остане без водичка, прибавяте и ориза, заедно с магданоза - нарязан на ситно, подправките и 3 ч.ч. вода.  Включвате фурната да пече и отгоре и отдолу и готвите докато ориза поеме водата.