петък, 29 юли 2016 г.

Торта с шоколадов мус и малини


Идеята за тази прекрасна торта е на Йоли и се получи прекрасна, въпреки, че направих някой промени по мой вкус и смених вишните с малини :) Ето тук може да погледнете нейната рецепта.

За блата:
225 мл нес кафе
100 гр натурален шоколад
50гр. масло
1 яйце
150 гр. захар
200 гр. брашно
1 п. бакпулвер

За муса:
500мл. сладкарска сметана за разбиване
250 гр. натурален шоколад
2 жълтъка
80гр. захар

За пълнежа:
1 голяма чаша малини
1/2 ч.ч. захар
1 капачка уиски

За глазурата:
100мл. сладкарска сметана за разбиване
100гр. натурален шокоад

Приготвяне:

Блат:
В топлото кафе сложете маслото и начупеният шоколад, разбъркайте добре докато маслото и шоколада се стопят. Разбийте яйцето със захарта до пухкава смес. Брашното смесете с бакпулвера и разбъркайте. За да получите сместа за блата прибавете шоколадовата смес към яйчената и след това постепенно добавете брашното, като разбъркате до получаване на хомогенна смес. Тази смес разпределете  2 форми за печене с диаметър 20 см. и печете на предварително загрята фунра на 180 градуса за около 15 мин.


Мус:
Разбийте жълтъците със захарта на водна баня, докато започнат да побеляват и да се сгъстяват.
250 мл. от сметаната загрейте на котлона, но без да завира и в нея разтопете шоколада, бъркайте до получаване на хубава гладка смес и оставете да се охлади. Останалата сметана разбийте на сняг с миксера. За да получите шоколадовият мус, смесете  яйчената смес с шоколадовата и постепенно започнете да добавяте към битата сметана, с дървена бъркалка, като размесвате бавно и внимателно да остане муса пухкав и лек.

Пълнеж:
Кипнете малините със захарта и уискито и след това отцедете поучения сироп. Запазете подовете за тортата, а от получения сироп, може да получите хубав свеж сок, като разредите с вода.

Глазура:
Загрейте сметаната и в нея разтопете шоколада, разбъркайте до получаване а гладка глазура и оставете леко да се охлади преди да залеете тортата.


Сглобяване на тортата:
Ще ви е необходим метален ринг за стягане на тортата. Поставете ринга в плосък поднос за торта и поставете единият блат вътре. Наглласете ринга така, е да е малко по широк от б;ата, така, когато изливате муса, той ще обгърне блата и няма да ви се налага да измазвате тортата.
Върху първият блат разпределете малините и след това излейте половината от муса. Поставете вторият блат и излейте останалия мус. Сложете в хладилника да стегне за една нощ.
На другият ден разтворете ринга и залейте тортата с глазурата, която трябва да е приготвена непосредствено преди това и да е леко охладена. Украсете с малини и листенца мента.

Тортата се получи много добре, много вкусна и много шоколадова :) За съжаление фотоапарата ми се развали дни преди направата на тази торта и снимките не са това, което ми се искаше, но все пак щракнах няколко :)
Тортата беше изядена на фона на красивото ни черно море и беше подарък за рожденият ден на от прекрасен съпруг. 








петък, 22 юли 2016 г.

Телешки пържолки с лук и гъби ( В Мултикукър )

Това е публикация, която изненадва и самата мен, защото не ям телешко и съответно не го готвя! Единственото, което правя е супа за децата, но този път в местната месарница ми предложиха толкова свежо парче месо, че реших да зарадвам и мъжа ми с едни пържолки :) А то зарадвани останахме всички, месото стана изключително крехко и дори аз ядох от тях! За тази магия с телешкото обвинявам Philips Multicooker, просто незаменима придобивка в моята кухня! Но нека ви споделя и рецептата.



Около 500 гр телешки шол разрязан на 5 малки пържолки (естествено вие може да вземете повече, ако желаете)
2 гл лук
5-6 гъби
150 гр. кашкавал
10 гр. краве масло
соев сос
черен пипер
сол
малко магданоз за поръсване при поднасяне

Пържолките намазвате със соев сос и овкусявате с черен пипер Включвате Мултикукъра на програма FRY за 15 мин. и слагате кравето масло, нареждате пържолите на един ред и запържвате от всяка страна по 2-3 мин., за да запечатате месото и да не изтекат соковете му при готвенето.


Изваждате пържолите и слагате гъбите и лука, нарязани на едро, да се запържат леко, овкусявате ги със сол  и черен пипер и прибавяте към тях пържолите, като гледате да наредите пържолите по дъното а лука и гъбите между тях или върху тях. Поръсвате с настърган кашкавал и затваряте капака! Включвате програма ROAST за 1 час. и забравяте за тях, аз лично бях на разходка с децата навън и когато се прибрахме ни очакваше вкусна топла вечеря!



Месото беше приготвено перфектно, лесно да се реже, дъвче, подходящо за малки и големи :)

вторник, 19 юли 2016 г.

Печен бут с топени сирена ( в Мултикукър)

Първо малко предистория :) Наскоро се сдобих с въпросният уред Philips Multicooker ( много благодаря за подаръка на мама и тате ) и сега съм много ентусиазирана да изпробвам всичко в него. Първите ми опити се овенчаха с успех и мисля, че вече често ще ви представям рецпти с този уред :) А ето и първата от тях!


Необходими са ви:

Парче свински бут (моето е около 500 гр.),  но естествено може да си увеличите количеството според броя на хората за които ще готвите
6-7 картофа
2 гл. лук
50мл. бяло вино

За марината:
4-5 с.л. соев сос
3 ч.л. горчица
черен пипер
1ч.л. вегета
чубрица
4-5 триъгълни топени сиренца
4-5 стръка магданоз ситно нарязан
1 стрък магданоз за поръсване при сервиране

Първо си приготвяте маринатата за да овкусите месото и да гоо оставите поне 1 час в хладилника. В купичка смесвате всички съставки, като топенете сиренца нарежете на парченца, за да смесите с другите съставки. Месото оставяте цяло паре, като аз отфоре съ направила вертикални и хоризонтални разрези, за да може хубаво да вкарате маринатата в него.


Хубаво намажете цялото парче месо, като запълните получените отвори и оставсете в хладилника да престои.
Лука нарежете на полумесеци и поставете с малко олио в купата на Мултикукъра. Изберете програма FRY за 15 мин., но ако видите че лука ви се е запържил по-рано изключете програмата. Картофите нарежете на шайби и прибавете към лука, разбъркайте и върху така полученото канапе поставете месото. Сипвате бялото вино и затваряте капака.
Не се учудвайте, че не слагам никакви подправки на картофите те ще поемат от маринатата и ще се овкусят достатъчно.



Първо изберете програмата за задушаване STEW за 40 мин., а след това включете програмата за печене ROAST за 1 час.
При поднасяне поръсете с пресен магданоз, аз съм сложила и стръкче босилек за украса!
Месото стана изключително крехко, много лесно за дъвчене, което за мен е много важно, за да могат да го дъвчат децата. А картофките просто се топяха в устата, нямаше нищо залепнало или загоряло, просто мечта :)

А ето и месото в разрез, снимката стана малко светла и не знам дали се вижда,  но месото наистина се сготви много добре, а на другият ден когато изстина можеше да се реже на тънки филийки, с които биха станали страхотни домашни сандвичи!