събота, 22 октомври 2016 г.

Шоколадов чийзкейк


1 пакет обикновени бисквити "Житен Дар" голям
1 пакетче и половина краве масло от 125гр.
1 опаковка маскарпоне
1 крема сирене (125гр.)
1 малка заквасена сметана
1ч.ч. или  малко по малко пудра захар
200мл. сладкарска сметана
2 черни шоколада

Аз приготвям блата в кухненски робот, но ако не разполагате, може да натрошите бисквитите и ръчно! Слагам в чопър докато се натрошат на ситно, а после прибавям и размекнатото масло. От полученото така "тесто" си правя долният блат. Взимам подходяща тортена чиния и поставям метален ринг за торти разпределям равномерно сместа и хубаво притискам, оставям в хладилника да стегне, докато направя крема!
За крема разбивате сметаната, крема сирене и маскарпоне със пудра захар. С така полученият крем покривате блата. И отново позтавяте в хладилника.
За шоколадовият крем се приготвя ганаш, който се прави, като загреете сметаната без да я кипвате и в нея прибавите натрошения шоколад, разбърквате хубаво до получаване на гладък крем и когато е леко охладен заливате чиизкейка. Оставяте да престои поне една нощ в хладилника, за да се стегне хубаво и да може лесно да отстраните ринга. 
Аз съм украсила с кокосови стърготини, но това естествено всеки може да направи както желае!

А ето ТУК може да видите рецептата ми за класическия чийзкейк с боровинки!

ДА ВИ Е СЛАДКО!

вторник, 18 октомври 2016 г.

Домашни бургери


За питките използвах тестото по тази рецепта оформих топки и поръсих със семена. След това топките разрязах през средата за да мофа да сложа вътре пълнежа на бургера.
Естествено може да използвате и готови питки от магазина, но на мен тези, които съм купувала ми сладнят и не ги обичам.

За пълнежа ще ви трябват кюфтенца, сос, домати и лук.

Първо ще ви опиша соса, който е много лесен 
2 с.л. майонеза
3 ч.л горчица
7-8 с.л. кисело мляко
1с.л. соев сос
черен пипер на вкус
може да се добави и чесън аз не слагам заради децата

Доматките са ясни просто кръги резенчета пресен домат. Лука нарязвам на шайби и запичам на скарата, заедно с кюфтета, а после завивам във фолио да стане задушен. 

И идва ред на негово величество сочното ароматно кюфтенце, без което бургера нямаше да е никакъв бургер.
Необходими са ви:
700гр. кайма
1 яйце
1 малка глава лук
1 малка зелена пиперка
1 малка червена пиперка 
чубрица
сол
черен пипер
1с.л. галета

Нарязвате си на много ситно, може и в чопър (по-лесно е) лука, и 2те пиперки, прибавяте ги към каймата, омесвате с яйцето, подправките и галетата и размесвате хубаво.  От тази смес правите кюфтенца малко по-големи от питките, защото при печенето се свиват леко. Печете на скарата, като хубаво ги преплескате.

След това е въпрос на въображение да си подредите един хубав сочен  хамбургер и да си го изядете без грам огризенея за фигурата, от време на време е позволено ;)


събота, 15 октомври 2016 г.

Есенни меденки

Обикновено правя меденки около Коледа и ги числя към традиционните коледни сладки, но тези тук са есенни, имат една тайна съставка, която мирише на есен и не може да бъде сбъркана - ТИКВА :)
Тъй, като се оказа, че разполагам с доста голямо количество трябваше да спретна нещо с нея, част замразих, част сварих, част направих с крем карамел, а част стана на меденки и с най-голямо удоволствие ви споделям рецептата, тъй, като станаха много вкусни.


Необходими са ви :
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч мед
2/3 ч.ч олио
300гр. пюрирана сварена и отцедена тиква
1ч.л. канела
1с.л. кисело мляко
1ч.л. сода за хляб
брашно

Първо да кажа за тиквата сварете си я и я оставете в гевгир хубаво да и се отцеди водата. После я намачкайте или пасирайте на пюре, за да ви е готова за меденките.
За тестото първо слагате в купата яйцето, захарта и меда и хубаво разбивате (аз бъркам с вилица и мисля, че няма нужда от миксер). След това прибавете олиото, млякото с разбърката сода в него, тиквата и канелата! Хубаво разбъркайте и започнете да си добавяте брашното на малки порцийки, трябва да ви се получи хубаво меко не лепкаво тесто, подходящо за точене. Ако се налага добавяйте по-малко олио докато премесвате, това е при поожение, че тестото ви е хубво и меко, но продължава да лепне, ако прибавяте много брашно тестото ви ще стане твърдо и меденките няма да са мекички!
От тук насетне е веселата част, която може да споделите с децата си, както аз направих с моите! Разточвате тесто и режете формички, слагате в тавички застлани с хартия и намазанени и печете на 180 градуса предварително загрята фурна.

Меденките станаха изключително вкусни мекички от първият ден, няа нужда да се затварят в кутии и да се чакат седмици, две, сто :) Предполага, че е заради тиквата, нямам друго обяснение и децата си похапвват сладко, сладко, нищо, че иначе казват, че тиква не ядат!

Поднасям ви една хапка медена сладост, аромат на тиква и усещане за есен...