събота, 26 ноември 2016 г.

Руло Стефани


Тази рецепта естествено не е тайна за никого и предполагам се приготвя във всеки български дом, но аз все пак реших да ви покажа моето и как го приготвям! Това едно любимите ястия на моя мъж и е подходящо и когато имате гости.

Необходими са ви:

За рулото:
1кг кайма
2 яйца
черен пипер
чубрица
магданоз

За плънката
2 сварени яйца
4-5 малки кисели краставички
1 средно голям морков

За гарнитура:
5-6 картофа
сол
черен пипер
магданоз

кашакавал за поръсване

Омесвате каймата с останалите продукти за рулото и разстилате върху фолио. В единият край по дължината нареждате в редички, яйцата разрязани на 4, краставичките и морковите на ивици (морковите може малко да сварите предварително, но може да сложите и сурови).
Завивате рулото с помощта на фолиото и прехвърляте в намазанена тавичка. Отстрани нареждате нарязаните картофи и подправяте. Печете на 200 градуса до готовност, около час.
Когато извадите рулото поръсвате с настърган с кашкавал, а картофите с пресен магданоз.
Изключително вкусна вечеря и не изисква големи усилия, въпреки че изглежда трудоемко.


А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

петък, 25 ноември 2016 г.

Спагети с доматен сос и кюфтенца


Изключително бърза и вкусна вечеря. Освен това много комбинативна, ако някой не яде кюфтенца, може да хапне само спагети с доматен сос и кашкавал или сирене, ако пък някой не иска спагети ще яде само сос с кюфтета или с 2 думи казано ще угодите на всички.

Нужни са ви
1 пакет спагети

За соса
500гр консерва белени и рязани домати
2с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
1 глава лук
сол
черен пипер
1с.л. захар
олио
магданоз
риган

За кюфтенцата
800 гр кайма
2 яйца
1 филия хляб
магданоз
малка глава лук
сол
черен пипер
чубрица

Сварявате спагетите.

Соса приготвяте, като запържите малко лука и чесъна, прибавяте доматитте и подправките и оставяте да покъкри, докато малко се сгъсти.

За кюфтенцата омесвате кайма от продуктите,  като аз накисвам филията хляб във вода, отцеждам я и я прибавям към каймата, може да пропуснете или да сложите галета, както предпочитате. Правите ги на малки топки и изпържвате в нагорещено олио.

Поднасяте, както  на вас и на вашето семейство ще ви хареса.

Шепърдс пай



Това ястие научих докато работех в Кипър, в кухнята на ресторанта го готвеха, като част от специалитети от английската кухня. Като се прибрах в България, започнах и аз да го приготвям, като разнообразие на нашата мусака. Рецептата си е моя, защото не знам как точно го приготвяха там.

Нужни са ви:
800гр. кайма
2 глави лук
3 моркова
150 гр доматено пюре
чубрица
сол
черен пипер

За картофеното пюре:
1 кг. картофи
80 гр кр. масло
100-150 гр. пр. мляко
сол
черен пипер

Нарязвате лука и морковите на ситно и запържвате леко, към тях прибавяте каймата и продължавате да задушавате, когато остане без вода, добавяте доматеното пюре и подправките, оставяте да заври и дърпате от огъня.
Хубаво е през това време да сте сварили картофите, които намачквате и като донавяте постепенно млякото и маслото, да направите на пюре, подправяте със сол и черен пипер и така и втората част за пая ви е готова.
В намазнена тавичка изсипвате сместа с каймата, като хубаво я разстилате и от горе слагате, картофеното пюре, така че цялата кайма да се покрие и внимавате да не размесите двата пласта. Аз правя шарка с вилицата върху пюрето, но това не е задължително.
Слагате да се пече във фурната, докато картофите порозовеят и получат хубав загар.
Поднасяте поръсено с магданоз и много настроение!




четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Конкильони с кайма и сметанов сос


Наскоро видях тези гигантски макаронени раковини в магазина и като любител на пастата как да не си ги купя и да си ги напълня! А и цялото ми семейство много обича паста, може би защото нямат избор тъй, като я готвя често, но важното е, че ядат. :) А тези красавици станаха неустоимо вкусни, ето и как ги приготвих.

Нужен ви е един пакт конкильони ( аз приготвих около 20тина раковини) Пакета е доста голям, така, че сами преценете какво количество ще ви е необходимо за вашето семейство.

За плънката
200 гр кайма
200 гр. шунка
1 малка глава лук
1 пакет топени сиренца със зелени подправки
200мл. готварска сметана
копър
сол
черен пипер

Раковините слагате да се свварят във вряща подсолена вода, но не ги оставяйте да омекн ат прекалено много, защото след това ще се готвят и във фурната.

Плънката приготвяте, като запържвате ситно нарязан лук в тиган, после добавяте, каймата и шунката и запържвате докато остане без вода. Едно по едноп слагате и сиренцата, като бъркате постоянно, докато се получи хубава гъста каша, слагате 50 мл сметана и подправяте със сол, черен пипер и ситно нарязан копър.


С така приготвената плънка пълните конкильоните, които предварително сте наредили в намазнен съд за печене. Поръсвате с  настърган кашкавал и заливате с останалата сметана. Печете докато кашкавала се зачерви! Поднасяте като поръсите със свеж копър, да ви е сладко!



понеделник, 21 ноември 2016 г.

Торта "Миша"

Днес е деня на християнското семейство и реших да приготвя за моето, някакъв по интересен и нов десерт. Тази торта или по скоро сладкиш, отдавна видях в сайта на Бон Апети и реших, че и аз някой ден ще го приготвя, естествено изпълнението ми е изцяло моя импровизация, но идеята е от тук.


Всъщност рецептата е много лесна и проста, а в същото време доста ефектна.
Нужни са ви какаов кекс за блат и ванилов пудинг за крема.

За кекса:
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
2/3 ч.ч прясно мляко
1/3 ч.ч. олио
1ч.ч. и 2/3 брашно
2с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия

За пудинга
2 пакетчета Пудинг Ванилия на Dr. Oetker
1л прясно мляко
100гр захар

Първо разбивате сместа за кекса. Първо с миксер разбивате яйцата и захарта, после добавяте млякото и олиото и отново разбърквате. Накрая добавяте пресятото брашно с бакпулвера, ванилията и какаото и разбърквате на ниска скорост с миксера. Изливате в подходяща кръгла форма предварително  намазнена и застлана с хартия за печене и печете на 180 градуса.
Когато кекса е готов го оставяте да се охлади и през това време си приготвяте крема според указанието на опаковките.
Охладеният кекс прехвърляте в подходяща чиния и го прихващате с подвижен ринг за торти. С помощта на инструмент за почистване на ябълки правите дупки в кекса и така по.лучения надупчен блат заливате с пудинга , така че да се запълнят дупките и да се получи един хубав пласт , като втори етаж върху кекса. Оставяте в хладилника да се стегне за поне 2-3 часа.
Когато пудинга стегне внимателно махате ринга и украсявате, аз сложих малко мандарини поръсих с какао!



При разрез се получава много красив ефект и като при витата торта и кекса става много сочен и хубав, защото се напоява от крема!



А ако се чудите защо тортата е ''Мища" ? Името дойде от сина ми - като му казах, че тортата има дупчици пълни с кремче той пита, дали мишчици са ги изгризали дупките и така тортата ни стана МИША! 
ДА ВИ Е СЛАДКО! 


А ето и един вариант, в който кекса е без какао, а крема е Шоколадов пудинг на Dr Oetker 



А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!