вторник, 11 април 2017 г.

Сочни свински ребра с глазирани моркови



Със сигурност има хора, като мен, които не ядат агнешко по Великден и за това реших да кача тази рецепта, която според мен е подходяща за празник и за посрещане на гости.





Идеята и оригинала на рецептата са от списание Good Food, като там ребрата бяха телешки, а и бяха използвани подправки и продукти, които липсват в моята кухня, но ето я адаптирана към моя вкус и този на мъжете у дома, които одобриха с 2 ръце. Мъжа ми и брат му казаха, че мога всеки ден да ги приготвям :)


Необходими са ви:
1 кг свински ребра
около 500 гр моркови
3-4 гл. лук
соев сос
черен пипер
сол
700мл. червено вино

За глазираните моркови:
30гр. кр. масло
магданоз

За сос:
2с.л. брашно
2с.л захар
1с.л мед
+лука и соса отделил се при печенето на ребрата

Начин на приготвяне:
Хубаво е свинските ребра да са ви цяло парче или 2 парчета, както е в моя случай, а не на малки дребни парченца, защото когато парчето е по голямо месото остава по сочно.
Ребрата се натриват в сол и черен пипер и се запечатват на тиган. В сгорещена мазнина, от всека страна по 4-5 мин. След това се слагат в тавичка заедно с обелените цели моркови и лук. Заливат се с виното 2 с.л. соев сос. Покриват се с фолио и се пекат във фурна на 160 градуса за 2 часа.
Когато 2та часа минат от тавичката се изваждат морковите и лука , които се оставят в купа покрита с фолио,а месото със виното и соковете, които е пуснало отново се покриват с фолиото и оставят да престоят 24 часа в хладилника, както и купата с морковите лука.
На другият ден непосредствено преди да поднесете ястието вадите месото от тавичката и го слагате в  тавичка покрита с хартия за печена на 200 градуса във фурната докато придобие загар.
Морковите нарязвате на дълги жулиени и запържвате за много кратко в краве масло, като поръсвате с малко сол и черен пипер, а при поднасянето и с магданоз.
Ако искате да поднесете и сос към ребрата с морковите, от лука и соса в тавичката, който се образувал от виното и соковете на месото може да приготвите много приятен сладникав сос наподобяващ Грейви.
В малка тенджера сипвате соса от месото и лука, пасирате и оставяте да заври. Добавяте захар и мед и сгъстявате с малко брашно. Аз използвах 2 лъжици размити с вода, които се прибавят към врящият сос при непрекъснато бъркане, за да не стане на бучки. Ако искате соса да е по рядък, добавете по-малко брашно.
Ястието става много вкусно и си заслужава двудневното чакане и приготвяне. Месото е крехко, сочно и се топи в устата, поднесете с хубаво червено вино и няма да има разочаровани на масата ви!


Няма коментари: