неделя, 2 април 2017 г.

Бял боб на фурна


Този боб знам от моята баба. Става различно, вкусно и мнооого ароматно ястие. Много обичам запечен боб, честно казано на чорба хич не го харесвам, но запечен е друго нещо.
Това ястие е идеално за трапезета ви на Бъдни вечер.
Приготвя се много лесно и не изисква, кой знае какви усилия.
Необходими са ви:
250 гр боб (или повече зависи за колко човека, готвите все пак)
3-4 гл. лук
2-3 моркова
150мл. доматен сос
сол
червен пипер
чубрица


Боба слагате във вода да се свари. Когато заври, изливате първата вода и отново слагате вода в тенджерата. Оставяте на котлона докато е напълно сварен. 
В тиган нарязвате 2-3 глави лук на полумесеци, морковите на кръгчета и запържвате в олио, като към края слагате и подправките - червен пипер и чубрица. Червеният пипер има прекрасен аромат, когато се запържи, така, че сложете повечко от него, както и от чубрицата, все пак тези подправки, ще овкусят боба ви.
В тавичка смесвате отцедения боб със запържените зеленчуци и доматения сос, разбърквате добре, слагате сол на вкус и нареждате отгоре лук нарязан на шайби, като поръсвате с червен пипер.
Печете във фурната на 200 градуса, докато лука стане златист.
Ако не сте опитвали така приготвен боб, задължително го направете :) Става много вкусно :)



Няма коментари: