четвъртък, 6 април 2017 г.

Печена скумрия в пакетче



Решихте ли вече каква риба ще приготвите за Цветница? Аз ви предлагам най-обикновена скумрия, приготвена по различен начин, много сочна и много вкусна.
Разбира се не може да пропуснем и питката за празника и на мопята трапеза също присъства, снимка може да видите по надолу, а рецептата може да видите ТУК.

Давам продукти за 2 риби, но разбира се могат да се опекат и повече, по този начин.
Необходими са ви:
2 скумрии
1 лимон
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
сол
черен пипер
копър
хартия за печене

За гарнитура
5-6 картофа
плик за печене
сол
черен пипер
червен пипер
малка бучка масло



Първо изчиствате рибата, махате главите и опашките, да ви остане едно рибно джобче.
Разстилате един квадрат хартия за печене, поливате съвсем малко олио  средата и правите канапенце от шайби лук, върху които слагате рибата, а самата нея пълните с 1-2 резенчета лимон и лук, като предварително сте я усолили със сол и черен пипер.
Поръсвате с копър, а отстрани слагате и скилидки чесън. Затваряте пакетчето, като гледате хубаво да го загънете да не изтича мазнина от него и така процедирате и с второто.
Картофите, обелвате нарязвате и слагате в плика за готвене, там сипвате и подправките и маслото и раздрусвате добре пакета, затваряте го с приспособлението, което се продава към него и слагате в тавичката при рибата ( не забравяйте да надупчите плика с една игла на няколко места, за да има от къде да излиза парата). По този начин ароматите на рибата и картофите не се смесват, а ги готвите заедно и дори не цапате съда, в който го правите :)
Печете на 200 градуса, не загрята фурна от 30 до 40 мин.


А ето я и нашата трапеза ( снимката е от Благовещение, когато също се готви риба по традиция).

На Цветница мисля да я приготвя по същият начин, месото става много меко и крехко и децата много я харесаха. Хапнаха с удоволствие, макар и техните порцийки да не са на снимката :)


А ето и снимка на погачката ни, не може празник без питка, все пак не само децата ги обичат, а и възрастните също!


Тази събота и неделя предстоят 2 много светли пролетни празника- Лазаров ден и Цветница !Пожелавам на всички хубави празници!



Няма коментари: