неделя, 9 април 2017 г.

Тарталетки с ванилов крем и ягоди + Маслени бисквитки


Днес е Цветница много хубав и много обичан от мен празник! Някак ми е винаги пролетно, цветно, слънчево на днешния ден, не зависимо от времето навън. Та реших, че е редно и да подсладим деня с нещо много ароматно, ягодово, леко и красиво, а именно тези тарталетки, които виждате на снимките. 
Имах маслено тесто, останало от Бисквитки, които трябваше да са за Великден, но естествено свършиха :) Та идеята ми е, че масленото тесто е много хубаво, може хем бисквитки, хем тарталети, може и да се замрази в камерата и да го извадите, когато ви потрябва, изобщо супер е и много вкусно - хрупкаво, ронливо, не твърдо и се топи в устата :)


Необходими продукти за маслено тесто:
200 гр. масло
200-250 гр. брашно
2 яйца
2/3 ч.ч. захар
(за бисквитки може да сложите и 1ч.л. бакпулвер)
(за тарталети е хубаво да няма набухвател, но и да има не е проблем )

За крема:
500 мл. прясно мляко
4 с.л. захар
Пудинг Ванилия Dr Oetker

За украса:
Пресни ягоди


За да си приготвите тестото смесвате брашното 200гр. със маслото нарязано на малки парчета и размесвате докато стане на трохи. Добавяте яйцата разбити със захарта и месите докато ви стане хубаво гладко топче, може да добавите малко брашно, ако ви се струва много меко. Също така при разточване си поръсвайте хубаво плота с брашно. Друг съвет да го разточите по-лесно е да го сложите малко в хладилника да постегне. 
Аз разделям на две топки, едната разточих и нарязах с резци за бисквитки, които опекох на 180 градуса до приятен загар, стават много бързо!
А другата половина разточих за тарталетите - с купичка изрязвам тестото и слагам тези кръгове във формичките за тарталети, като притискам да полепне добре по формичката. Излишното махате и така докато напълните всички формички - 6 в моят случай! Излишъка или разточвайте отново за следваща формичка или направете на бисквитки.
Ако имате бакпулвер в тестото задължително изсипете върху разстланото във формичката тесто зърна боб, за да не ви се надигне и да имате все пак кошничка, която да запълните с кремче.
Ако някоя ви се е надигнала, може и да издълбаете малко, като напълните с крема няма да си личи изобщо.



Тарталетите също се пекат на 180 градуса до приятен златист загар.
Когато са готови ги оставете да се охладят и през това време си направете пудинга по указанията на опаковката.
Охладените и извадени от формичките тарталети се пълнят с охладения крем и се декорират с парченца ягоди. 
Получава се много красив и вкусен десерт, идеално допълнение към Великденските изкушения.


А ето и снимка на бисквитките, бях ги нарочила за Великденски и щях уж да ги украсявам, добре, че и щракнах една снимка, че не останаха за украсяване!
И въпреки това, ако се чудите какви бисквитки да направите за празника да има и нещо друго освен козунаци, тези са идеални - бързи, лесни и страшно вкуснииии, топят се в устата, а със следобедното кафе са просто супер.



Няма коментари: