четвъртък, 26 януари 2017 г.

Руло с ананас, кокос и черен шоколад


Рецептата за това руло видях в списанието Good Food на BBC , малко я промених, оригинала беше с маракуя, но в общи линии съм запазила основната линия.

Необходими са ви
За блата:
6 яйца разделени на белтъци и жълтъци
170 гр. захар
150 гр. черен шоколад
25гр. какао
25гр. смлени бадеми

За крема:
250 р. маскарпоне
400мл. сладкарска сметана
1-2 с.л. коняк
100гр. пудра захар
няколко резена ананас от консерва нарязани на дребно
10 гр. кокосови стърготини

За украса:
шайби ананас
коктейли черешки
кокосови стърготини

Начин на приготвяне

За да приготвите блата разбийте белтъците на пухкав сняг

Жълтъците разбийте със захарта, а шоколада разтопете в микровълновата или на водна баня.
След това с дървена или пластмасова бъркалка започнете да прибавяте на части белтъците към жълтъците и захарта, като бъркате внимателно, за да се получи много пухкава смес. Към нея прибавяте смлените бадеми и какаото и разбърквате до еднородна смес, която изсипвате при разтопения шоколад и разбърквате добре. Така получената смес разпределяте в правоъгълна тавичка застлана с хартия за печете, която сте намазнили и печете около 18-20 мин на 180 градуса, предварително загрята фурна. Блата ви трябва да е леко хрупкава коричка отгоре, но еластичен отвътре, за да може да го навиете на руло.

Докато още е горещ блата обърнете върху парче хартия за печене и внимателно отделете хартията от дъното му! В късия му край направете разрез, на около един см от края, без да прорязвате до край, за да получите по добър център на рулото и завийте на руло с помощта на хартията (това е съвет от списанието, който според мен може и да не се спази и да си завиете рулото нормално без него.) Блата трябва задължително да се завие топъл и да се остави да изстине преди да намажете крема. Докато чакате да изстине, пригответе си крема.

За крема разбийте с миксер сметаната, маскарпонето, пудрата захар, коняка и кокосовите стърготини до получаване на хубав гъст крем, подходящ за мазане.

Разгърнете изстиналият блат и намажете с малко по-малко от половината крем, като оставите крайчетата, без крем и поръсете с нарязания на дребно ананас.


Завивате на руло и измазвате с останалият крем, като, аз лично го измазах рошаво и поръсих със кокос, но ако искате може и да го загладите. Декорирала съм с ананасови шайби и коктейли черешки, но естествено всеки, може да декорира според въображението си! Оставете в хладилника да стегне 1-2 часа, преди да разрежете.