четвъртък, 23 март 2017 г.

Овчарски пай с червен боб и яйца


Вкъщи много обичаме овчарския пай и разни негови разновидности, които си съчинявам :) Тази е последната ми вариация и смея да кажа, че стана супер вкусно, заслужава си да опитате!

Нужни са ви:
700 гр, кайма
2 моркова
1 гл. лук
1 консерва 200гр. червен боб
1 кг. картофи
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер
магданоз
4 яйца
сухари 7-8 бр.

Първо обелвате и нарязвате картофите на кубчета. Слагате ги да се варят и когато са готови им прецеждате водата и ги намачквате на пюре. Не се притеснявайте и да има парченца, дори е по вкусно, не е задължително пюрето ви да е гладко, с него ще покриете каймата със зеленчуците. Овкусявате със сол и черен пипер.

Докато картофите се варят в дълбок съд запържвате ситно нарязаните лук, моркови и раздробената кайма. Когато остане само на мазнина прибавяте и боба, предварително отцеден и подправяте със черен пипер, чубрица, червен пипер и магданоз. (Аз не слагам сол на каймата, защото готовата кайма винаги е солена.)

Яйцата разбивате с вилица в купичка. Те не са задължителни, но придават плътност и спойка на целият пай. Става много вкусно все едно има и много финни бъркани яйца между плънките.

За да приготвите пая ви е необходима, една малка и средна тавичка с по-висок борд, намазнявате я и изсипвате в нея, първо каймяната плънка, после разбитите яйца изливате върху каймата и най-отгоре разпределяте картофеното пюре, като се стараете да покриете всичко.

Слагате да печете на 200 градуса, докато картофите огоре порозовеят и се запекат.



Можете да оставите ястието така, но и можете да го поръсите със смлени сухари на трохи, както направих аз. В мини чопър натрощавате сухарите на трохи и ги изсипвате върху пая, поръсвате с малко червен пипер и слагате отново във фурната да се запече.
Тези трохички, обират избилата мазнина върху пюрето и прибавят още един хрупкав пласт от вкусове към вашият пай. Става много приятно и различно. Опитайте! 



А ето на тези линкове може да видите подобни рецепти Шепърдс пай и Пай с кайма, грах и царевица


четвъртък, 16 март 2017 г.

Великден 2016


Рецептите за моите козунаци може да видите тук, тук и тук

А ето и снимки на последните ми козунаци, които от години правя по тези изпитани рецепти!!! Може би тази година е време да опитам нещо ново, което да ви предложа в блога. Великден наближава и чуденето започва :)









Домашно кьополу



Това е салата, която много хора приготвят, като зимнина, но тъй, като аз не правя зимнина, си я приготвям, когато ни се дояде. Сега целогодишно има достъпни зеленчуци и може да си купиш пресни патладжани и пипер, дори и зимата. Прави се много лесно и не е нужно да белите и печете по 100 кг пипер и патладжани, а само колкото ви се яде на момента.

Необходими са ви:
2 патладжана
4-5 печени пиперки
1 домат настърган
2-3 скилидки чесън
магданоз
сол
олио
оцет

Патладжаните, като са така цели се слагат във фурната в малка тавичка, докато омекнат и се опекат. Когато ги извадите изчакайте малко да се охладят и обелете кората, накълцайте на ситно, а може и на по едро както желаете, той направо се топи в устата, приготвен по този начин. Прибавете към него ситно нарязаните печени пиперки, настърганият домат и накълцан чесън и разбъркайте добре. Овкусете са наситнен магданоз, сол, олио и оцет. Става много приятна салатка или разядка, както лятото, така и зимата.


Руска салата


Руската салата е много популярна в България и не защото е руска и не защото руснаците ядат такава салата, а защото е много вкусна и когато бяхме деца задължително присъстваше по коледни и новогодишни празници. Сега вече не знам дали е толкова задължителна по тези празници, но аз я приготвям и всеки път се опитвам да я направя да изглежда по различна и по интересна на нашата трапеза. 
Ето на тази снимка съм я оформила, като венец и съм поръсила с магданоз и малко печени чушки, за да прибавя зеления и червения цвят към салатата, които аз свързвам с Коледа. А по средата съм напълнила венеца с навити на рулца филета и маслинки.


Друго коледно оформяне на тази салата е като глава на Дядо Коледа , която май правя всяка година, защото децата много и се радват. Оформяте, като овал и върху долната му част поръсвате настърган кашкавал за брада, очите може да се направят от маслинки от морковчета, от каквото искате, също така и нослето и устата - може от червени чушки, а шапката задължително трябва да е червена, така, че варианта е от червена печена чушка или от червени гамби от трушия. Става много интересно и кашкавала е много приятна добавка към салатата.



Друг вариант да използвате руската салата е да приготвите ето ТАЗИ Торта с руска салата


А ето я и рецептата:
1/2 кг картофи, сварени нарязани на кубчета
1 буркан грах, готов сварен
4-5 сварени моркова нарязани на кубченца
1/2 буркан кисели краставички нарязани на ситно
200 гр. парче шунка, нарязано на малки кубчета
2 опаковки майонеза от по 200 грама
сол
черен пипер

Аз лично нарязвам зеленчуците сурови и ги варя заедно, така се сваряват по-бързо. Ако използвате замразен грах, сложете и него да се вари с картофите и морковите. Когато са готови, отцеждате и оставяте да се охладят. Нарязвате краставичките и шунката и ги прибавяте към зеленчуците, накрая разбърквате с майонезата и овкусявате със сол и черен пипер. А как ще поднесете зависи единствено от вашето въображение, да ви е вкусно :)

сряда, 15 март 2017 г.

Катък


Катък е една от любимите ми салати или разядки, зависи, как е сервиран и поднесен според мен. Аз ви представям една интерпретация, в която всичко е накълцано и смесено, така, че ще го нарека разядка.
Нужни са ви:
250 гр. цедено кисело мляко
150 гр. майонеза
150 гр. сирене
7-8 печени червени пиперки
2-3 скилидки чесън
сол
олио
черен пипер
и магданоз за поръсване

В купа смесвате млякото, майонезата, натрошеното сирене, нарязани на дребно, белени, печени червени пиперки, подправяте с олио, сол, черен пипер и ситно накълцан чесън. Разбъркайте добре и поднесете в малки купички, поръсено с магданоз. Може с тази разядка да сервирате багети, франзели или друг вид гризини.

На снимката виждате още
Салата от кус-кус
и
Зелена салата със синьо сирене и хамон

Млечна салата



1 кофичка цедено кисело мляко
1 краставица или няколко кисели краставички
3 скилидки чесън
копър
олио
сол

Това е много популярна салата в зимните месеци с кисели краставички, но аз мисля, че се получава много свежа с прясна краставица и доста наподобява гръцкото дзадзиги.
Нарязвате краставицата на дребни кубчета или я настъргвате според предпочитанията си. Слагате я в цеденото мляко и овкусявате със сол, олио, ситно нарязан копър и ситно накълцан чесън. Ако ползвате прясна краставица е много приятно да овкусите и с малко лимонов сок.

На снимката виждате още Солена палачинкова торта и Кьополу.

Салата от кус-кус



Една много лесна салата, много вкусна и много калорична, ноо може да я сервирате в по-малки количества, като разядка или просто да не се тревожите за калориите.

Давам примерни количества, естествено вие може да добавите или махнете нещо, което не ви харесва.
1/2 пакет кус-кус, сварен, отцеден и охладен
1п. майонеза
150 гр. цедено кисело мляко
200гр шунка
1 краставица
сол
черен пипер
(може да добавите и царевица, маслинки или да приготвите с кисели краставички, каквото обичате и предпочитате.)

В голяма купа слагате кус-куса, при него изсипвате краставичките и шунката, нарязани на кубчета и разбърквате добре. Прибавяте майонезата и цеденото мляко и разбърквате докато се получи хубава салата. Овкусете със сол и черен пипер, ако краставиците са ви пресни  може да добавите и лимонов сок, става много свежо.
* Ако мислите, че майонезата и млякото не са ви достатъчни и ви седи сухо, добавете още. Но внимавайте, ако добавяте майонеза става по тежко ястието, за това е добре да са комбинирани майонезата с цедено мляко, за да е по-лека и свежа салатата.
* Когато сервирате може да сервирате на топки, които да уфомите с лъжица за сладолед.
* Може да сервирате и в две , три малки купи на масата, като ги украсите или декорирате с някаква картинка от зеленчуци. В този случай, аз съм направила едно цвете от моркови и маслини.


* А ето тук съм приготвила същата салата само, че за Коледа и съм украсила, като съм направила свещи, от кашкавал и морковчета. Зеленинката е от кисели краставички и съответно в салатата също са такива, а не пресни.


вторник, 14 март 2017 г.

Зелена салата със синьо сирене и хамон


Необходими са :
зелена салата (може и айсберг)
краставица
чери домати
150гр. хамон на слайсове
150гр. синьо сирене
зехтин
оцет балсамико
сол

Нарязвате си зелената салата, както ви харесва, на по-едро по-дребно , накъсана, както я обичате, личното ми мнение е, че е не е от чак такова значение. Поставяте в голяма купа и обърквате с краставица нарязана на кубчета, натрошеното синьо сирене, чери домати нарязани на половинки и част от хамона. Овкусявате и отново разбърквате. 
*За да поднесете красиво с купата на масата и всеки да си сипва от тази вкусна салатка, подредете върху салатата, чери доматчета, навити на рулца слайсове хамон и слайсове от краставица, които лесно може да си направите с белачката.

Празнични салати и маси


Коледна трапеза:


1. Руска салата





Новогодишна трапеза:





3. Солена палачинкова торта





Трапеза за личен празник:













Салата с рукола, чери домати и сирена


За тази свежа салата са ви необходими:
рукола
чери домати
краставица
синьо сирене
пармезан
варени яйца 2-3
маслини
зехтин
оцет балсамико
сол

Руколата няма нужда от нарязване или накъсване, просто я измийте и почистете, ако има изсъхнали листенца. Поставете в голяма купа, в която да можете хубаво да разбъркате и овкусите, заедно с другите съставки. Чери доматчетата, разрязвате на половинки, краставицата на кубчета, синьото сирене на дребни кубчета или просто натрошете , а маслините е хубаво да са обезкостени. Разбъркайте всичко добре и овкусете със сол, зехтин и оцет балсамико на вкус.
Когато разпределите в чиниите в които ще сервирате, поръсете с пармезан на слайсове и поставете по едно, две парченца яйца.
Салатата е много вкусна и много подходяща да посрещнете гости си с по чаша ракия или пък добре охладено сухо бяло вино. Наздраве!

понеделник, 13 март 2017 г.

Пълнена кисела зелка


На някой намирали му се още кисело зеле? Чудите ли се какво да правите с последните зелки? Омръзнало ли ви е да завивате сърмички? Ето една идеална рецепта за вас. :)

Трябва ви една средна зелчица, не много голяма.
600 гр. свинско месо за готвене
2 сурови пикантни наденици
2 стръка праз
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер

Нарязвате месото и надениците на малки хапки и запържвате в дълбока тенджера. След това прибавяте и едро нарязания праз в тенджерата и хубаво обърквате, слагате капака да се задуши и накрая прибавяте подправките. Като сол, може да сложите съвсем малко или изобщо да пропуснете, зависи, колко е солено зелето ви.



Зелката започвате да разлиставате, като най-горните листа махате, но си запазете за да я покриете и стегнете накрая. И така разлиствате, разлиствате, докато стигнете до сърцевината, която внимателно махате с ножа да се запази кочана, който да държи зелката ви цяла.



Сега идва веселата част започвате да пълните месната плънка в зелето и да завивате обратно листата, като се стараете да става стегнато и да върнете старата форма на зелето.




 С най-горните листа, които отделихте завивате зелето и сипвате зелева чорба и вода в съда, който ще печете, желателно е да е с висок борд или ако имате толкова голям гювеч.



Зелето се пече на 180 градуса за 2 часа! Когато е готово горните изгорели листа се махат и поднасяте с много настроение и чаша червено вино :) :) :)



Mини Чийзкейк Сърчица


Свети Валентин мина точно преди 1 месец, но днес ще ви представя десерта, който приготвих за празника, може да се възползвате от идеята за следващият подобен празник :)

Необходима ви е форма на сърчица, моята е силиконова и много лесно се вадят чийзкейкчетата от нея.
Продуктите са за 8 сърчица:
1 п. чаени бисквити
1 малко пакетче краве масло
250 гр. маскарпоне
200гр заквасена сметана
1 ванилия
1малка чашка кафена пудра захар
1 черен шоколад
70 гр течна сладкарска сметана

Първо в кухненски робот смилате бисквитите, докато се натрошат. После прибавяте маслото и отново пускате робота, изкарвате, омесвате си "тестото" и разпределяте тази смес по гнездата сърца. Слагате в хладилника да стегне и през това време приготвяте крема, като разбивате с миксер маскарпонето със заквасената сметана, ванилията и пудрата захар! Този крем разпределяте по формичките и слагате във фризера да се стегнат много добре, за да може да ги изкарате цели после.
От течната сметана и шоколада приготвяте така наречения шоколадов ганаж, като загрявате сметаната без да заври и натрошавате вътре шоколада. Започвате да бъркате докато шоколада се разтопи и получите хубав гъст шоколадов крем, с който заливате извадените от вормата сърчица. Отново слагате в хладилника да стегне и после украсявате с каквито плодове обичате и имате разбира се - ягоди, банани, по желание ...




неделя, 5 март 2017 г.

Венец от кайма




Този венец е нещо, като вариация на рулото Стефани! Виждала съм много подобни "каймяни торти" в кексова форма в интернет пространството и реших и аз да пробвам! В случая дори не съм използвала кексова форма, защото не разполагах с такава, но всичко по реда си , първо продуктите.

700гр кайма
3 яйца
3 сварени яйца
5-6 кисели краставички
3-4 с.л. галета
1 гл. лук
5-6 бр. мариновани гъби
200 гр. кашкавал нарязан на малки кубчета
сол
черен пипер
чубрица
настърган кашкавал за поръсване

Омесвате каймата с 3 те яйца, подправките, галетата и ситно нарязания лук. Оставяте в хладилника да постегне и след това към нея добавяте кисели краставички, гъби, сварени яйца и кашкавал - всичко нарязано на дребни кубчета и разбърквате добре. Подготвяте си eдна тортена форма, като я намазнявате добре, а в средата поставяте малко бурканче, опаковано с фолио (може да се използва и кексова форма) , около което ще оформите венеца си, разпределяте равномерно сместа и печете на 200 градуса, докато се запече. Ако във формата ви се отделя течност, може да я изсипвате по време на печенето. Когато се запече, изваждате и обръщате в друга тава, за да се запече и от другата страна, а не да стои, като варено. Когато леко се запече, поръсвате с настъргания кашкавал и оставяте във фурната до златисто.


Може да поднесете с гарнитура от картофена салата или нещо друго по желание.
Моят съвет е да изчакате да се охлади леко, преди да разрежете, защото, ако разрежете горещо може да се разпадне. Получава се много вкусно, нещо малко по-различно и по-интересно! Ястието е подходящо, за да посрещнете своите гости и да ги изненадате приятно!

събота, 4 март 2017 г.

Домашните курабийки на моите баби


Тези курабийки са любими от моето детство :) И двете ми баби ги правят и до днес, едната ги поръсва с орехи, другата им слага лимонови корички, понякога ги правят със свинска мас, понякога с олио, но резултата винаги е един и същ супер вкусни курабийки, които сега си хапвам със сутрешното кафе, а когато бях малка ядях с кисело мляко, както го правят сега моите деца :)

Приготвят се много лесно и бързо, а ето и необходимите ви продукти.

4 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода за хляб (бабите ми ги правят с амонячна сода, но аз реших да я сменя)
3/4ч.ч. олио
2 ванилии
500 гр. брашно
1 жълтък за намазване и захар за поръсване

Първо си разбивате яйцата, аз го правя с вилица, но ако предпочитате може да използвате и миксер. Добавяте захарта и отново разбивате. След това слагате содата при киселото мляко и разбърквате да шупне, ако ви е препълнена чашата го направете над купата с яйцата, защото млякото ще започне да прелива. Слагате и млякото, олиото и ванилиите при яйцата и разбърквате хубаво. След това на части започвате да прибавяте брашното и докато ви е възможно бъркате с вилицата, а когато вече не можете, започнете да месите. Трябва да получите меко тесто, дори и да ви лепне малко не се притеснявайте, после може да си намазните пръстите с олио и така да обормяте топчетата без да ви се лепят по-пръстите. Важно е тестото да ви е меко, за да станат курабийките меки и пръхкави , а не твърди, като камъчета. Естествено докато добавяте брашното на части вие сами ще прецените дали да сложите малко повече или по-малко, защото все пак зависи от това какви мерителни чаши сте използвали.

От така полученото тесто оформяте топчета с големината на орех и нареждате в тави покрити с хартия. (При мен 2те тави на фурната). Намазвате с жълтък и наръсвате с кристална захар, пекат се на 180 градуса, до златисто. Важно е като ги редите да оставите място между тях защото се надуват доста.



Когато курабийките са готови, оставете да изстинат под кърпа, преди да поднесете.
Дозата е голяма и ще си имате домашни курабийки поне за няколко дни, ако разбира се не прекалявате с тях! Децата ги обичат много и домашното според мен винаги е по-добрата алтернатива на купешкото. Освен това може да включите децата си в направата им, тъй като са мнго лесни, просто се правят топченца, за тях е като игра с пластелин, с тази малка разлика, че дори и да си хапнат малко от "пластелина" не е проблем :)

НАСЛАДЕТЕ ИМ СЕ :) :) :)