петък, 31 март 2017 г.

Торта "Петра"



Това е една от най-вкусните торти, които съм правила. Абсолютна импровизация, но за мой късмет, а и на гостите и семейството ми, защото все пак те я хапваха :)


Тортата е приготвена за рожденият ден на моят баща и за негово здраве, нека винаги да е така добър и обичан, както винаги до сега :)
А странното име, с което съм я нарекла е дело на мъжа ми, който като я видя, реши, че му прилича на този старинен свещен град в Йордания от където той има много близък приятел и явно огромно въображение, защото аз не можах да разбера асоциацията му, но името остана :) Ако искате да видите повече снимки от красива Йордания, може да го направите ТУК.
За повече инфо за древният град Петра, Йордания - ТУК
Но да преминем към направата на тортата!

Необходими са ви: 

За Блатовете:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. смлени бадеми
2 с.л. брашно

За Крема:
500 мл. сладкарска сметана
300 гр. маскарпоне
1 пакетче бисквити ОРЕО
1 голямо баунти (2 малки)
4-5 с.л. захар

За декорация
80 мл. течна сметана
80 гр. тъмен шоколад
топчета Chocapic (Nestle)



     *Първо започваме с блатовете.  Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Белтъците разбиваме с миксера на твърд сняг. Към жълтъците прибавяме захарта и също разбиваме добре. След това с дървена или силиконова шпатула, започваме да прибавяме от белтъците към жълтъците на малки части, като бъркаме бавно. Когато смесим яйцата, започваме да прибавяме и смлените бадеми с брашното, отново по- малко, като продължаваме бавно да разбъркваме с шпатулата. Целта е сместа да си остане пухкава и лека. Тази смес разделяме на три и печем във форма с диаметър 24см. Може да опечете и цялата смес, а след това да разрежете на 3 блата, но аз лично си нямам вяра с рязането, за това пека трите блата по отделно.
На 180 градуса в предварително загрята фурна, опичат се много бързо, проверява се с клечка, като тя трябва да излезе суха от блата. Хубаво е първите 10 мин. да не отваряте фурната за проверка, за да не ви спадне от веднъж блата
Блатовете се оставят да се охладят напълно и през това време може да си приготвите крема.
     *За крема разбивате сметаната с маскарпонето и захарта с миксер, до получаването на хубав гъст крем. Този крем разделяте на 3 части. В едната натрошавате бисквитите ОРЕО, в другата нарязвате Баунтито на парченца, а третата оставяте без нищо, за да измажете тортата.
    *Хубаво е да си приготвите и ганаша за покриване на тортата, преди да започнете да сглобявате, защото и той трябва да се охлади, иначе ще ви се разтече прекалено много, както се случи при мен, този път, защото бързах и няма да се покрие добре тортата ви. Но пък аз от дефекта направих ефект, като покрих със зърнената закуска на децата и се получи, много интересна и красива торта.
Та въпросният шоколадов ганаш се прави, като загреете сметаната и в нея разтворите шоколада, докато получите хубав гладък крем.
     *И най-веселата част сглобяването на тортата!
Слагате 1 блат и пристягате с ринг за торти, ако нямате , може да използвате и ринга от тортената форма, но той не стяга толкова добре. Изсипвате първият крем с Орео и разнасяте равномерно. Слагате 2ри блат и вторият крем с Баунти, разнасяте добре и поставяте последният блат. Оставяте за около 30 мин. да стегне в хладилника, заедно с 3тата част от крема. Изваждате тортата от ринга и измазвате хубаво страните и горният блат с крема. След това заливате със шоколадовият ганаш. 
По желание украсявате с Chocapic и бисквитки Орео или както ви подсказва въображението.




Много вкусна, въздушна на места, хрупкава на моменти и невероятно сладка! 
Да ви е сладко и усмихнато с тази "Йорданска" торта "Петра" :)



сряда, 29 март 2017 г.

Бързи бисквити с портокал и шоколад



Тези бисквитки спретнахме днес много набързо и с минимално продукти, тъй като децата поискаха да месим бисквити :) Как да им откаже човек. Станаха много вкусни и ги започнаха още топли. Ето и как да си ги приготвите и вие.
Необходими са ви :
1 яйце
Кората на 1 портокал
Сока на половин портокал
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
200 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
1 черен шоколад

Разбивате яйцето със захарта, слагате настъргана кора от портокал, сок от портокал и олио и разбърквате добре. После прибавяте млякото, в което сте сложили содата, разбърквате и слагате брашното. Аз бъркам само с вилица и мисля, че не ви е нужен миксер. Накрая добавяте и накълцания на парченца шоколад и разбърквате. Тестото, което ще получите разпределяте с лъжица в тавата, като бисквитите ви ще станат с неправилна форма и ще се разлеят настрани, така че оставяйте място между тях, тъй като удвояват обема си.
Стават много бързо на предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Много мекички, икономични и вкусни.



четвъртък, 23 март 2017 г.

Овчарски пай с червен боб и яйца


Вкъщи много обичаме овчарския пай и разни негови разновидности, които си съчинявам :) Тази е последната ми вариация и смея да кажа, че стана супер вкусно, заслужава си да опитате!

Нужни са ви:
700 гр, кайма
2 моркова
1 гл. лук
1 консерва 200гр. червен боб
1 кг. картофи
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер
магданоз
4 яйца
сухари 7-8 бр.

Първо обелвате и нарязвате картофите на кубчета. Слагате ги да се варят и когато са готови им прецеждате водата и ги намачквате на пюре. Не се притеснявайте и да има парченца, дори е по вкусно, не е задължително пюрето ви да е гладко, с него ще покриете каймата със зеленчуците. Овкусявате със сол и черен пипер.

Докато картофите се варят в дълбок съд запържвате ситно нарязаните лук, моркови и раздробената кайма. Когато остане само на мазнина прибавяте и боба, предварително отцеден и подправяте със черен пипер, чубрица, червен пипер и магданоз. (Аз не слагам сол на каймата, защото готовата кайма винаги е солена.)

Яйцата разбивате с вилица в купичка. Те не са задължителни, но придават плътност и спойка на целият пай. Става много вкусно все едно има и много финни бъркани яйца между плънките.

За да приготвите пая ви е необходима, една малка и средна тавичка с по-висок борд, намазнявате я и изсипвате в нея, първо каймяната плънка, после разбитите яйца изливате върху каймата и най-отгоре разпределяте картофеното пюре, като се стараете да покриете всичко.

Слагате да печете на 200 градуса, докато картофите огоре порозовеят и се запекат.



Можете да оставите ястието така, но и можете да го поръсите със смлени сухари на трохи, както направих аз. В мини чопър натрощавате сухарите на трохи и ги изсипвате върху пая, поръсвате с малко червен пипер и слагате отново във фурната да се запече.
Тези трохички, обират избилата мазнина върху пюрето и прибавят още един хрупкав пласт от вкусове към вашият пай. Става много приятно и различно. Опитайте! 



А ето на тези линкове може да видите подобни рецепти Шепърдс пай и Пай с кайма, грах и царевица


четвъртък, 16 март 2017 г.

Великден 2016


Рецептите за моите козунаци може да видите тук, тук и тук

А ето и снимки на последните ми козунаци, които от години правя по тези изпитани рецепти!!! Може би тази година е време да опитам нещо ново, което да ви предложа в блога. Великден наближава и чуденето започва :)









Домашно кьополу



Това е салата, която много хора приготвят, като зимнина, но тъй, като аз не правя зимнина, си я приготвям, когато ни се дояде. Сега целогодишно има достъпни зеленчуци и може да си купиш пресни патладжани и пипер, дори и зимата. Прави се много лесно и не е нужно да белите и печете по 100 кг пипер и патладжани, а само колкото ви се яде на момента.

Необходими са ви:
2 патладжана
4-5 печени пиперки
1 домат настърган
2-3 скилидки чесън
магданоз
сол
олио
оцет

Патладжаните, като са така цели се слагат във фурната в малка тавичка, докато омекнат и се опекат. Когато ги извадите изчакайте малко да се охладят и обелете кората, накълцайте на ситно, а може и на по едро както желаете, той направо се топи в устата, приготвен по този начин. Прибавете към него ситно нарязаните печени пиперки, настърганият домат и накълцан чесън и разбъркайте добре. Овкусете са наситнен магданоз, сол, олио и оцет. Става много приятна салатка или разядка, както лятото, така и зимата.


Руска салата



Руската салата е много популярна в България и не зяащото е руска и не защото руснаците ядат такава салата, а защото е много вкусна и когато бяхме деца задължително присъстваше по коледни и новогодишни празници. Сега вече не знам дали е толкова задължителна по тези празници, но аз я приготвям и всеки път се опитвам да я направя да изглежда по различна и по интересна на нашата трапеза. 
Ето на тази снимка съм я оформила, като венец и съм поръсила с магданоз и малко печени чушки, за да прибавя зеления и червения цвят към салатата, които аз свързвам с Коледа. А по средата съм напълнила венеца с навити на рулца филета и маслинки.


Друго коледно оформяне на тази салата е като глава на Дядо Коледа , която май правя всяка година, защото децата много и се радват. Оформяте, като овал и върху долната му част поръсвате настърган кашкавал за брада, очите може да се направят от маслинки от морковчета, от каквото искате, също така и нослето и устата - може от червени чушки, а шапката задължително трябва да е червена, така, че варианта е от червена печена чушка или от червени гамби от трушия. Става много интересно и кашкавала е много приятна добавка към салатата.


А ето я и рецептата!

Необходими продукти:
  • 1/2 кг картофи, сварени нарязани на кубчета
  • 1 буркан грах, готов сварен
  • 4-5 сварени моркова нарязани на кубченца
  • 1/2 буркан кисели краставички нарязани на ситно
  • 200 гр. парче шунка, нарязано на малки кубчета
  • 2 опаковки майонеза от по 200 грама
  • сол
  • черен пипер
Начин на приготвяне: 

Аз лично нарязвам зеленчуците сурови и ги варя заедно, така се сваряват по-бързо. Ако използвате замразен грах, сложете и него да се вари с картофите и морковите. Когато са готови, отцеждате и оставяте да се охладят. Нарязвате краставичките и шунката и ги прибавяте към зеленчуците, накрая разбърквате с майонезата и овкусявате със сол и черен пипер. А как ще поднесете зависи единствено от вашето въображение, да ви е вкусно :)

Актуализация 2021 - с малко нови снимки на любимата руска салата!

На тази снимка отново във формата на венец , Коледа 2021



Тук отново е оформен Дядо Коледа от руската салата, другата салата, която се вижда е "Снежанка", но оформена като снежен човек!,  Коледа 2020




Ето и още един вариант да използвате руската салата и да приготвите ето ТАЗИ Торта с руска салата


А ако моите рецепти ви харесват последвайте


* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog


Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!


сряда, 15 март 2017 г.

Катък


Катък е една от любимите ми салати или разядки, зависи, как е сервиран и поднесен според мен. Аз ви представям една интерпретация, в която всичко е накълцано и смесено, така, че ще го нарека разядка.
Нужни са ви:
250 гр. цедено кисело мляко
150 гр. майонеза
150 гр. сирене
7-8 печени червени пиперки
2-3 скилидки чесън
сол
олио
черен пипер
и магданоз за поръсване

В купа смесвате млякото, майонезата, натрошеното сирене, нарязани на дребно, белени, печени червени пиперки, подправяте с олио, сол, черен пипер и ситно накълцан чесън. Разбъркайте добре и поднесете в малки купички, поръсено с магданоз. Може с тази разядка да сервирате багети, франзели или друг вид гризини.

На снимката виждате още
Салата от кус-кус
и
Зелена салата със синьо сирене и хамон

А ето и една снимка на същата салата Катък , но оформена , като елхичка за Новогодишната ни трапеза. Поръсена е с магданоз и нар :)


А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!


Млечна салата



1 кофичка цедено кисело мляко
1 краставица или няколко кисели краставички
3 скилидки чесън
копър
олио
сол

Това е много популярна салата в зимните месеци с кисели краставички, но аз мисля, че се получава много свежа с прясна краставица и доста наподобява гръцкото дзадзиги.
Нарязвате краставицата на дребни кубчета или я настъргвате според предпочитанията си. Слагате я в цеденото мляко и овкусявате със сол, олио, ситно нарязан копър и ситно накълцан чесън. Ако ползвате прясна краставица е много приятно да овкусите и с малко лимонов сок.

На снимката виждате още Солена палачинкова торта и Кьополу.

Салата от кус-кус



Една много лесна салата, много вкусна и много калорична, ноо може да я сервирате в по-малки количества, като разядка или просто да не се тревожите за калориите.

Давам примерни количества, естествено вие може да добавите или махнете нещо, което не ви харесва.
1/2 пакет кус-кус, сварен, отцеден и охладен
1п. майонеза
150 гр. цедено кисело мляко
200гр шунка
1 краставица
сол
черен пипер
(може да добавите и царевица, маслинки или да приготвите с кисели краставички, каквото обичате и предпочитате.)

В голяма купа слагате кус-куса, при него изсипвате краставичките и шунката, нарязани на кубчета и разбърквате добре. Прибавяте майонезата и цеденото мляко и разбърквате докато се получи хубава салата. Овкусете със сол и черен пипер, ако краставиците са ви пресни  може да добавите и лимонов сок, става много свежо.
* Ако мислите, че майонезата и млякото не са ви достатъчни и ви седи сухо, добавете още. Но внимавайте, ако добавяте майонеза става по тежко ястието, за това е добре да са комбинирани майонезата с цедено мляко, за да е по-лека и свежа салатата.
* Когато сервирате може да сервирате на топки, които да уфомите с лъжица за сладолед.
* Може да сервирате и в две , три малки купи на масата, като ги украсите или декорирате с някаква картинка от зеленчуци. В този случай, аз съм направила едно цвете от моркови и маслини.


* А ето тук съм приготвила същата салата само, че за Коледа и съм украсила, като съм направила свещи, от кашкавал и морковчета. Зеленинката е от кисели краставички и съответно в салатата също са такива, а не пресни.


А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!


вторник, 14 март 2017 г.

Зелена салата със синьо сирене и хамон


Необходими са :
зелена салата (може и айсберг)
краставица
чери домати
150гр. хамон на слайсове
150гр. синьо сирене
зехтин
оцет балсамико
сол

Нарязвате си зелената салата, както ви харесва, на по-едро по-дребно , накъсана, както я обичате, личното ми мнение е, че е не е от чак такова значение. Поставяте в голяма купа и обърквате с краставица нарязана на кубчета, натрошеното синьо сирене, чери домати нарязани на половинки и част от хамона. Овкусявате и отново разбърквате. 
*За да поднесете красиво с купата на масата и всеки да си сипва от тази вкусна салатка, подредете върху салатата, чери доматчета, навити на рулца слайсове хамон и слайсове от краставица, които лесно може да си направите с белачката.

А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!


Празнични салати и маси


Коледна трапеза:


1. Руска салата





Новогодишна трапеза:





3. Солена палачинкова торта





Трапеза за личен празник:













Салата с рукола, чери домати и сирена


За тази свежа салата са ви необходими:
рукола
чери домати
краставица
синьо сирене
пармезан
варени яйца 2-3
маслини
зехтин
оцет балсамико
сол

Руколата няма нужда от нарязване или накъсване, просто я измийте и почистете, ако има изсъхнали листенца. Поставете в голяма купа, в която да можете хубаво да разбъркате и овкусите, заедно с другите съставки. Чери доматчетата, разрязвате на половинки, краставицата на кубчета, синьото сирене на дребни кубчета или просто натрошете , а маслините е хубаво да са обезкостени. Разбъркайте всичко добре и овкусете със сол, зехтин и оцет балсамико на вкус.
Когато разпределите в чиниите в които ще сервирате, поръсете с пармезан на слайсове и поставете по едно, две парченца яйца.
Салатата е много вкусна и много подходяща да посрещнете гости си с по чаша ракия или пък добре охладено сухо бяло вино. Наздраве!

понеделник, 13 март 2017 г.

Пълнена кисела зелка


На някой намирали му се още кисело зеле? Чудите ли се какво да правите с последните зелки? Омръзнало ли ви е да завивате сърмички? Ето една идеална рецепта за вас. :)

Трябва ви една средна зелчица, не много голяма.
600 гр. свинско месо за готвене
2 сурови пикантни наденици
2 стръка праз
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер

Нарязвате месото и надениците на малки хапки и запържвате в дълбока тенджера. След това прибавяте и едро нарязания праз в тенджерата и хубаво обърквате, слагате капака да се задуши и накрая прибавяте подправките. Като сол, може да сложите съвсем малко или изобщо да пропуснете, зависи, колко е солено зелето ви.



Зелката започвате да разлиставате, като най-горните листа махате, но си запазете за да я покриете и стегнете накрая. И така разлиствате, разлиствате, докато стигнете до сърцевината, която внимателно махате с ножа да се запази кочана, който да държи зелката ви цяла.



Сега идва веселата част започвате да пълните месната плънка в зелето и да завивате обратно листата, като се стараете да става стегнато и да върнете старата форма на зелето.




 С най-горните листа, които отделихте завивате зелето и сипвате зелева чорба и вода в съда, който ще печете, желателно е да е с висок борд или ако имате толкова голям гювеч.



Зелето се пече на 180 градуса за 2 часа! Когато е готово горните изгорели листа се махат и поднасяте с много настроение и чаша червено вино :) :) :)