четвъртък, 1 февруари 2018 г.

Крем супа с карфиол, къри и крутони


Тази крем супа видях в едно от предаванията на Рудолф по 24 Kitchen и толкова много ме впечатли, че я приготвих още на следващият ден. Изключително, ароматна супа, мек, кадифен вкус и страхотна кремообразна консистенция. В оригиналната рецепта Рудолф сервира със скариди, вместо крутони, нооооо аз реших да си спестя скаридите.
Предполагам всички майки на малки деца, знаят какво предизвикателство е да накараш децата си да ядат полезни зеленчуци - е искам да ви кажа, че с тази супа оцелих десятката просто :) Двете малки момчета у дома си хапнаха пълни купички с тази вкуснотия и изобщо даже не разбраха, че ядоха карфиола. Препоръчвам я с две ръце, много се хареса у дома и изобщо не е сложна за изпълнение.

Необходими са ви:
1 глава карфиол
2 малки картофа
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
половин връзка магданоз (рецептата на Рудолф, беше с кориандър)
1 с.л. олио
100 мл, готварска сметана
2 ч.л. къри
сол
черен пипер

Обелвате си и нарязвате на ситно лука и чесъна, слагате в тенджерата да се запържат малко на слаб огън. През това време измивате карфиола и нарязвате на малки розички (когато са по малки парчетата по-лесно се пасира после супата, а и по-бързо се сварява).
При лука и чесън, добавяте двете лъжички къри на прах, за да се запържи и отпусне ароматите си, като внимавате да не го прегорите. След това слагате карфиола в тенджерата и разбърквате отново да се запържи и той малко. Когато запържите така зеленчуците, слагате вода в тенджерата, колкото да покриете 1-2 пръста зеленчуците, за да се получи хубава кремообразна супа, тя не трябва да е много водна. Към така полученото вариво, прибавяте картофчетата нарязани на кубчета и магданоза накълцан на ситно.
*Картофите си пускат нишестето и са като спойка за супата, а магданоза, аз прибавям да ври със зеленчуците и да го пасирам после, за да не го видят малките хора у дома. При сервиране може да си добавите магданоз или ако не ви притеснява, може да го сложите чак накрая, когато супата е сварена и пасирана.
Докато супата си къкри на бавен огън, овкусявате със сол и черен пипер на вкус и добавяте сметаната, тя не се пресича, но е хубаво да готвите на отворен капак, за да  не ви кипне.
Когато зеленчуците омекнат и се сварят, пасирате със  пасатор и сервирате поръсена с пресен магданоз и крутони.
* Крутоните правя от стар хляб. Нарязвам на кубчета, слагам в тава застлана с хартия, поръсвам с олио и подправки (сол, черен пипер, шарена сол, чубрица и червен пипер) и запичам във фурната на 200 градуса, докато почервенеят и придобият приятен загар.
Да ви е вкусно :)


Няма коментари: