петък, 30 март 2018 г.

Великденски зайчета - мъфини


Какво ли не правим да зарадваме децата си :) Когато момчетата ми видяха тази силиконова форма за Великденски зайци в магазина , толкова се зарадваха, че нямаше как да не я купя и да не си направим едни мъфинчета - зайчета.

Рецептата за тестото е за обикновен кекс или мъфини с аромат на ванилия:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/3 ч.ч. олио
няколко капки есенция ванилия или 2 п. ванилия на прах
1 п. бакпулвер или амонячна сода, ако нямате бакпулвер
2 и 1/2 ч.ч. брашно
2-3 с.л. какао

С миксер разбърквате първо яйцата със захарта, после добавяте млякото, олиото и есенцията. Започвате да си добавяте брашното и набухватела, който сте избрали. Аз ги правих с амонячна сода, защото ми беше свършил бакпулвера, когато започнах да ги правя. Единственият недостатък на този набухвател е, че има неприятна миризма докато кексчетата са горещи и задължително трябва да ги изчакате да изстинат, но пак си се надигат и стават много вкусни. Ако сте свикнали да работите с бакпулвер си го ползвайте него, както и аз обикновено правя.
Когато получите хубава гладка кексова смес я разделяте на 2 части и в едната добавяте какаото, като отново разбивате с миксера. Тази стъпка не е задължителна разбира се , може да си опечете само ванилови мъфини, без какаови, но аз исках да имам два цвята зайчета.
Ако нямате форма със зайчета, може да си направите и обикновени мъфини по тази рецепта  :)
Нооо ние си направихме тези симпатични зайци, които са страхотно допълнение, към сладките изкушения за Великден.

* Актуализация 16.04.2020
Наближава Великден и тъй като козунаците са за празничния ден и не правя предварително си правим празнични кексчета във формата на Великденски зайчета :)


Този път направих сместа с бакпулвер и цялата я направих с какао, като използвах 4 с.л. какао и сложих и 1 натурален шоколад разтопен. Разпределих в различни форми цялата смес, защото имам само една заешка форма и щеще да ми отнеме много време да пека само  зайчета, но важното е да имам 2 броя зайчета, за да се радват децата :)

Момчетата днес хапнаха по 1 зайче, а другото го оставихме да ни пази яйчицата, за да не пострадат преди голямото борене в неделя :)


Няма коментари: