сряда, 30 май 2018 г.

Имамбайлдъ

Не оставяйте странното име да ви заблуди ... Това е едно изключително вкусно, постно ястие, което не е толкова трудно за приготвяне. Ако сте любители на патладжана, а дори и да не сте :) и не се притеснявате от пържените храни, опитайте тази вкусотия у дома.



А ето и нужните продукти за 2ма човека
2 малки  (средни) патладжана
2 глави лук
1 морков
3-4 скилидки чесън
150г. консервирани домати (или може да настържете пресни)
половин връзка магданоз
сол
черен пипер

Първо трябва да си обелите патладжаните и да ги разполовите по дължина. Издълбава се вътрешността, за да се получат "лодки" , които после ще пълним. Вътрешността на патладжаните се нарязва на дребно и се използва за плънката.
Аз лично преди да за почна да готвя подготвям всички продукти, да са готови. Така, че когато направя лодките, си нарязвам лука на полумесеци и после на половинки, моркова на дребно, чесъна също на ситно и смесвам всичко в една купа (лук, вътрешността, на патладжана, чесъна и моркова).
Сега може да започнете с пърженето :) Първо в сгорещена мазнина изпържвате предварително осолените "лодки", пържете и от двете страни до златисто.
Извадете ги на кухненска хартия, да се отцежда малко  мазнината от тях и във същият тиган изсипете зеленчуците, които приготвихме предварително.


Може да намалите малко котлона и да ги оставите да се запържват на по бавен огън, докато омекнат, редуцират обема си и останат само на мазнина. Тогава се прибавят доматите (ако са от консерва на кубчета може направо, а може и да пасирате на гладък сос), подправяте със сол и черен пипер на вкус и прибавяте и магданоза (който сте може да нарежете докато се пържат зеленчуците). Оставяте леко да изври водата от доматите, за да получите хубава гъста плънка.
С така получената плънка напълвате лодките, хубаво е да си ги поставите в една намазнена тавичка и така да ги пълните, защото, ако държите лодките, рискувате да ви се пречупят, те все пак са омекнали и са почти готови от пърженето. След като сте напълнили всички лодки, ако ви е останала плънка, може да я разпределите в тавата. НООО може и да си я оставите, както правя аз и в нея изсипвам една консерва от 500 мл. домати и става чудесен доматен сос, който може да сервирате с Имамбайлдъ, а може и да оставите за другият ден и да изпържите кюфтенца към него ;)

И така след като сте напълнили "лодките", ги слагате в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 15 мин. Ако не разпределите плънката около "лодките" сипете малко водичка във тавичката.
При сервиране поръсете с малко пресен магданоз и насладете на прекрасните вкусове.

Няма коментари: