сряда, 27 март 2019 г.

Морковени мъфини с крем

Децата вкъщи винаги искат да има нещо сладичко за хапване, а аз винаги се чудя как да вмъкна повече плодове, зеленчуци и ядки в менюто им и така реших, да направя тези мъфинчета, които са от типа на морковената торта, но са малки, лесни за хапване и подходящи за следобедна закуска на децата. Естествено, това, че са с моркови, орехи, портокалов сок ги прави не просто добри за децата, но и страхотно вкусни. Подходящи са и за кафе с приятелки, а защо не и за индивидуални десерти след празнична вечеря. Определено са десерт, с който ще впечатлите всички.


А ето и рецептата:

За мъфините:
3 яйца
1 ч.ч. захар
100 мл. олио
400 гр. почистени и настъргани моркови
100 гр. смлени орехи
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1ч.л. канела
1 ванилия

За крема:
200 гр. крема сирене
100 мл. сладкарска сметана
сока от половин портокал
настъргана кора на 1 портокал
2-3 с.л. пудра захар

Първо започвате с направата на мъфините. Предварително си обелете и настържете морковите, както и смелете орехите, за да са готови, когато започнете с разбиването на сместа.
В купа счупете трите яйца, прибавете захарта и разбийте с миксер, докато получите пухкава кремообразна смес.  Добавете олиото и за кратко отново разбийте с миксер. След това се слагат морковите, орехите, ванилията и канелата, като разбърквате добре. Накрая се слага брашното с бакпулвера, като може отново да включите миксера на най-ниска степен и да разбъркате добре, за  да сте сигурни, че сместа ви е гладка и готова да я пълните в мъфин формичките. Аз използвам силиконови формички и когато нямам хартиени кошнички, не слагам (както в случая), но ако имате може да сложите. От силиконовите форми мъфините излизат много лесно, но ако ползвате тава за мъфини е по-добре да имате и хартиени кошнички. За силиконовите форми намазняването не е задължително, но аз намазнявам преди да пълня със сместа.


Пекат се на предварително загрята фурна на 180 градуса, около 15 мин. с вентилатор. Но все пак проверявайте с клечка дали са готови, може малко по-бързо или по-бавно да се опекат зависи и от фурната. Клечката трябва да излезе суха от кексчето. Но определено стават бързо, така че внимавайте да не ги препечете, за да останат сочни и пухкави.


При мен излязоха 22 мъфина от тази доза, като ги пекох на два пъти, защото нямах толкова формички. За да използвате формичките от първата тава, която сте напълнили е нужно да изчакате съвсем малко да се охладят, да извадите внимателно мъфините и формичката може да се използва отново, като се намазни леко.
Докато мъфините изстиват е време да си разбиете крема.

За крема първо в купа си разбийте крема сиренето, пудрата захар, сока от портокал и портокаловите корички. В отделен съд - по-малък, защото количеството на сладкарската сметана е малко, разбийте сметаната добре. После със дървена или силиконова шпатула смесете двата крема, като от сметаната прибавяте по-малко към другият и разбърквате леко, докато получите пухкав крем.

Може да сложите крема в хладилника за малко да стегне, докато и мъфините изстинат, напълно. Когато кексчетата ви са изстинали, може да напълните крема в пош (какъвто използвам аз) или друг вид шприц, с който разполагате и да декорирате мъфините.




Когато всички мъфини са готови, може да украсите по ваш избор - с ягодка отгоре, с настърган шоколад, с портокалови, корички, дори с мини морковчета изработени от фондан, ако ги приготвяте за някакъв специален случай, но може да оставите и без допълнителни декорации.



Тъй, като ние ще ги хапваме за следобедна закуска, не съм ги украсявала, но все пак ето и няколко "закичени".



И не че са си мои, но наистина са уникално вкусни. Крема е много лек и нежен, с едва доловим кисел оттенък от портокала, кексчето е супер сочно и меко и наистина си заслужава да опитате.
Да ви е сладко!








Няма коментари: