сряда, 22 януари 2020 г.

Капама

Скоро не съм качвала нови рецепти в блога, предимно май защото готвя все едни същи нещица, любими  у дома, за които вече съм писала в блога. Но все пак си имам и няколко рецепти на изчакване наснимани, чакат да ми дойде музата за писане.
Днес ще ви пиша за едно традиционно ястие, което не готвя често, но се получи страшно вкусно и също така го приготвих по нов начин. Някой от вас знаят, че от Нова година насам съм без фурна и чакам да мине ремонта или май накрая ще куваме нова, но за сега измислям манджички, които да могат да се сготвят само на котлон или в случая в Мултикукъра, с който разполагам у дома.
Тази капама приготвих в Мултикукъра, но рецептата е абсолютно приложима и в случай, че не разполагате с такъв, а дори може да се сготви и без фурна.


Капамата традиционно се приготвя в гювеч и представлява ястие с кисело зеле и няколко вида месо, в моя случай е малко по-различно тъй, като не е приотвена във фурна, а в Мултикукъра и за да не ви занимавам повече с предистория, ето нужните продукти и как я направих аз.

1/2 голяма кисела зелка
1/2 прясно зеле
* естествено може да я направите само с кисело зеле, но аз имах половин изостанало прясно зеле в хладилника и реших да направя микс
2 парчета сурова наденица
300 гр. пилешки гърди
300 гр. свинско месо от плешка
*количеството на месото и зелето също може да бъде променено според това за колко човека готвите, а и ако обичате и други видове меса, може да добавите и тях
червен пипер
сол (ако готвите само с кисело зеле по-добре не слагайте, защото то е достатъчно солено)
домати от консерва 200 гр. (които също могат да се пропуснат, ако не използвате и прясно зеле във вашата капама, защото доматите придават допълнително лека киселина на ястието)

В моя случай запържих първо парчетата наденица в Мултикукъра (на прогарама Fry), това разбира се може да се случи и в обикновенна голяма тенджера, защото после в същата ще се готви и зелето. Запържих наденицата и от двете страни на затворен капак, за да се задуши хубаво отвътре, не и трябва много тъй, като после, ще се готви и със зелето по около 7-9 минути на страна, изваждате наденицата и запържвате първо пилето нарязано на хапки до златисто и после свинското, също нарязано на хапки, да се запечата хубаво месото от всички страни. Пилешкото и свинското запържвах нормално при отворен капак. Когато месата са ви готови, слагате микса от прясно и кисело зеле  + 1ч.л. червен пипер, също на прогрмата "Fry" да се задушава и да намали обема си за около 30-40 мин. на затворен капак, като отвреме на време отваряте и разбърквате. Когато зелето се е "смъкнало" и е направило място за месото слагате свинското месо, наливате вода, колкото водичката да се покаже леко над зелето и затваряте капака, като  включвате програмата за варене (Boil)  за 1 час. Когато тази програма приключи добавяте пилешкото месо и наденицата нарязана на големи парчета. Ако всичката ви вода се е изпарила, добавяте и малко вода, малко сол и включвате Mултикукъра на програмата за печене (Roast).
*Ако готвите в обикновенна тенджера имате два варианата или да прехвърлите всичко в тава и да го сложите във фурната за 1 час докато се изпече и остане на мазанина или да оставите в тенджерата за още един час в този случай, ще стане, като вариво - изцяло зависи от предпочитанията ви дали обичате зелето запечено или варено.
*Ако пък се чудите защо не слагам месото наведнъж, това е защото на пилешкото и наденицата им трябва много по-малко време да се готвят, от колкото на свинското и ако се сложат заедно и се готвят два часа, пилето буквално ще се накъса и ще се губи из зелето.
*Също така, ако зелето не ви червенее леко, може да си добавите още червен пипер, аз винаги си добавям, защото обичам да се усеща аромата на червения пипер.
*Докато сте на програмата за печене може да разбърквате от време на време да не би да е останало без вода и да се запече отдолу твърде много. Моят Мултикукър усложливо ми напомня 25 минути преди края на програмата, че трябва да разбъркам или да обърна това, което се пече.
И така останаха единствено доматките, които са по желание, аз прибавям след края на програмата за печене и включвам да пече още 15 минутки, буквално да клокнат малко със зелето и месцето.
Резулатата изключително вкусно ястие и доволни мъже у дома!

Няма коментари: