четвъртък, 2 юли 2020 г.

Стандартни блатове за торта + как да подредим шахматна торта

В тази публикация реших да ви дам моята универсална рецепта за блатове за торти. Приличат малко на пандишпанови, но не точно защото използвам и бакпулвер и олио. Стават без грешка, много мекички, не са сухи, нямат нужда от сиропиране, ако не желаете и тортата не го изисква. Могат да бъдат "бели" - ванилови, а може да ги направите и кафеви - какаови.



За 2 блата са ви необходими:
3 яйца
1ч.ч. захар
100 мл. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
1 чаша брашно
30 гр. прясно мляко

Двата блата могат да се опекат заедно и после да разрежете или да разпределите сместа в две еднакви купички и да изпечете поотделно.

Съответно за какаовите блатове са ви необходими същите продукти, но слагат по-малко брашно.
3 яйца
1ч.ч. захар
100 мл. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
3 с.л. какао
и брашно 1 ч.ч. без 3 с.л., което е примерно един пръст под ръба на чашата... Количеството на какаото, което слагате е равно на количеството на брашното, което да намалите!
30 гр. прясно мляко

В снимките, които ще ви покажа ще видите и от двата вида блатове, защото правих шахматна торта и ми трябваха точно 4 блата. А начина, по който разбивам двете смеси е еднакъв за това ще го опиша само веднъж!

Първо в голяма купа слагате яйцата и захарта, разбивате с миксера докато сместа ви побелее, удвои обема си и когато сложите капка между пръстите си не усещате никакви кристалчета от захарта. После прибавяте  олиото и ванилията. Разбивате и започвате на части да прибавяте брашното с бакпулвера. Разбивате докато получите хубава гладка смес и накрая добавяте прясно мляко и още веднъж пускате миксера, за да се усвои добре в сместа. Аз лично добавям млякото, защото според мен придава сочност на блата, спокойно може и да се пропусне!


За какаовите блатове следвате същите стъпки, като преди да добавите брашното с бакпулвера, прибавяте какаото към сместа.

На мен ми е по-лесно да разпредлям сместа в еднакви купички и да пека блатовете по отделно. Отнема малко повече време да опечеш 4 блата, но поне със сигурност се получават добре. Пека във форма с диаметър 24 см. , застлана с хартия за печене и намазнена, в предварително загрята фурна на 180 градуса, без вентилатор. За около 20 мин. един блат от половината смес се изпича, но все пак винаги проверявайте с клечка дали е добре изпечен (клечката трябва да излиза суха от блата).



След като и четирите блата се опекат ги оставете напълно да се охладят преди да започнете да сглобявате торта или както е в моя случай да ги изрязвате, за да направите шахматна подредба.

 


И сега ето и снимки как да си направите шахматни блатове :) Нужни са ви 2 кръга по-малки на диаметър от блатовете, аз използвам купичка и кръгла чаша и по техните очертания с нож изрязвам кръговете.





А ако искатеда видите как правя шахматната торта, какъв крем използвам и крайния резултат може да го направите на този линк http://didistylee.blogspot.com/2015/07/blog-post_11.html



Няма коментари: