неделя, 26 юли 2015 г.

Бързи пълнени чушки (без пържене)


Хрумна ми да приготвям така пълнените пиперки или долма или чушки, на който както му харесва, докато захранвах големият си син! Когато дойде време да го приучвам да яде от храната на "големите" исках колкото се може повече да забавя във времето консумирането на пържени храни и започнах да правя чушките без да запържвам плънката предварително. Стават много вкусни и честно казано вкъщи толкова се харесаха, че от тогава никога вече не съм запържвала. И така ето и рецептата.

7-8 пиперки подходящи за пълнене
400 гр. кайма
1 ч.ч. ориз
3 с.л доматено пюре
1 глава лук 
сол
черен пипер
чубрица
магданоз
3-4 ч.ч. вода
олио (може и без)

Измивате чушките или пиперките и им махате дръжките. В тавата, в която ще готвите слагате нарязаният на ситно лук, каймата и размито доматено пюре в малко вода и започвате да размачквате каймата с вилица, така, че да стане на късчета и а се обърка хубаво с лука, за да ви е по лесно може да добавяте по малко вода. След това добавяте изчистеният и измит ориз и отново разбърквате хубаво, слагате всички подправки и с тази смес започвате да пълните пиперките, като ги нареждате около сместа във тавата, ако ви остане смес просто я сготвяте заедно с чушките, ако ли не, не :) По желание слагате олио в тавата, аз лично не слагам, заливате с 3 или 4 чаши вода, според това как обичате да варите ориза, аз слагам 3, защото така или наче каймата пуска малко вода, а и докато сте размесвали каймата сте добавили вода.
Печете на 180 -200 градуса, като обръщате чушките и от двете страни! Опитайте и няма да съжалявате, става много вкусно и е по здравословно :)


Няма коментари: