понеделник, 29 декември 2014 г.
Госпожа Коледна Пуйка
петък, 26 декември 2014 г.
Питка "Елхичка" - Бъдни вечер 2014
След като замесих тестото, оставих да втаса и оформих малки топчета, които подредих във формата на елхичка. Отдолу за пънче сплетох една плитка, а с тестото, което ми остана направих един снежен човек. Оставих още веднъж да втаса и пекох на 180 градуса, до готовност. След като питката беше готова я поръсих с пресни зелени подправки - магданоз, мащерка, босилек и намазах с олио. Ето и снимка (децата много и се радваха)
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!сряда, 24 декември 2014 г.
Коледен Щолен
Ето и рецептата по-която работих:
125гр. прясно мляко
125гр. краве масло разтопено
1 яйце
100 гр. захар
около 500 гр. брашно
2п. суха мая или 1/2 п. жива мая
настъргана кора на 2 портокала
настъргана кора на 1 лимон
100гр. стафиди
50гр. сушени кайсии
3с.л. коняк (оригинала е с ром)
1 щип. сол
1щип. канела
Принципа е всички тези продукти да се сложат в хлебопекарната, да се омесят и да втасат! Но както вече споменах при мен не се получи и омесих всичко на ръка. Предварително се накисват сушените плодове в коняка и аз сипах и малко сок от изцеден портокал. При месенето ми се наложи да добавя малко брашно, за да ми се получи хубаво и меко тесто.
Тестото разделих на 4 топки и от всяка оформих кръг, който се прегъва до половината, все едно завивате бебче. Това е символа на този Коледен хляб, повития в пелени Христос.
Всяко така оформено хлебче, оградих с фолио, за да не се разстеле настрани, при печенето, а да се надигне нагоре.
Пече се на 180 градуса, предварително загрята фурна около 1 час. По средата на печенето аз завих с фолио, защото не исках да ми стане много тъмен или да изгори.
Още горещи се намазват с краве масло и се поръсват с пудра захар. След като изстинат отново се поръсват обилно с пудра захар да побелеят!
Щолени 2021
Щолени 2022
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!вторник, 23 декември 2014 г.
Първи опит за хляб в хлебопекарната - Хляб с маслини и сушени домати
Използвах продукти за краен продукт с големина 750гр.
Вода - 160 мл.
1 с.л. олио
1ч.л. сол
1ч.л. захар
380 гр. брашно
3/4п. суха мая
50гр. маслини, нарязани и обезкостени
50гр. сушени домати, нарязани
2с.л. семена за хляб
Всички продукти се слагат в хлебопекарната без маслините, доматите и семената, те се слагат след първото замесване, при мен това е първият звуков сигнал. Програмата, на която пекох аз е Sweet, но предполагам всяка хлебопекарна има различни наименования на програмите, та тази програма е заместител на основната програма за хляб, но би следвало да направи хляба по лек и пухкав!
* Ето тук може да видите как сами да си направите сушени домати в зехтин Сушени домати в марината
И в крайна сметка се получи много вкусен, пухкав, тпъл домашен хляб с неустоим аромат! Да знам, че не трябваше да го режа топъл, но не се сдържах! Много изкушаващо и много лесно!
А ето и една снимка в разрез
четвъртък, 18 декември 2014 г.
Коледни подаръчета
Споделям ви една идея как да зарадвате своите близки с ръчно направени от вас кулинарни подаръчета! Трябват ви само симпатични бурканчета, опаковачна хартия и сладки, с които да ги напълните! Аз постлах дъното със снежинки направени от бяла хартия, а за пълнеж използвах Мъфини с аромат на Коледа и Сладка Коледна Украса
А ето и малко снимки :)
сряда, 17 декември 2014 г.
Мъфини с аромат на Коледа
В купа смесвате яйцата и започвате да разбивате, аз лично на ръка, но може и с миксер. Последователно прибавяте захарта, олиото, прясното мляко, ванилиите, брашното с бакпулвера и накрая без да разбивате, прибавяте настърганата портокалова кора и разбърквате.
С така приготвената смес пълните мъфинчетата до половина, слагате 1 парченце шоколад (аз ползвах с лешници и стафиди ) и допълвате с още малко смес!
Пекат се на 180 градуса и когато са готови се оставят да изстинат преди да ги залеете с глазурата. За глазурата използвах тъмен шоколад разтопен в микровълновата с малко олио ( може и на водна баня да се разтопят). Когато изстинат ги поливате с шоколад и поръсвате със звездички за декорация.
Сладки, малки, изкушаващи :) И отново няма да останат до Коледа, че снощи още топли ги започнахме :)
Същите мъфини приготвих и за Коледа 2017, но този път украсата е от моите дечица :)
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!понеделник, 15 декември 2014 г.
Сладка Коледна Украса
* Ако искате да ги закачате на елха е хубаво преди да ги сложите да се пекат да им направите дупчици в единият ъгъл с нож, за да може там да прекарате панделката. Дори и дупката да се затовори при печенето после по-лесно ще я отворите пак с ножа, без да счупите бисквитата.
Ето и резултата, като за първи опит съм доволна, следващият път по-добре :)
неделя, 16 ноември 2014 г.
Вита торта
А сега ще ви споделя моят опит за тази торта. Отдавна и се каня, но все отлагам, че ми се вижда доста трудоемка. В крайна сметка излезе, не толкова трудно, но и не успях да я докарам толкова хубава, колкото ми се искаше! За вкуса обаче смея да твърдя, че беше страхотен. Та ето и рецептата:
За блатовете:
6 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
1п. бакпулвер
30гр. какао
1 ванилия
За крема:
200гр. краве масло
150гр. пудра захар
1 черен шоколад
За карамелизирани бадеми:
100гр. захар
100гр. бадеми
За покриване:
200гр. сладкарска сметана
1 черен шоколад
малко олио
За блата разбиваме отделно жълтъците от белтъците, всяка част с по 100гр. захар. Белтъците трябва да станат на пухкав сняг, а жълтъците да побелеят. Постепенно смесвате жълъците и белтъците, като прибавяте на части белтъците и и бъркате с дървена бъркалка. След това прибавяте брашното с бакпулвера и ванилията. Разбърквате до получаване на хубава пухкава смес.
сряда, 5 ноември 2014 г.
Следобедни кексчета
Използвах форми сърчица и обикновени кръгли, получиха се много хубави и вкусни разбира се кексчета, които всички хапнахме с удоволствие. Ето тук може да откриете рецептата http://didistylee.blogspot.com/2013/11/blog-post_5.html
вторник, 4 ноември 2014 г.
Фунийки
понеделник, 27 октомври 2014 г.
Торта със сушени смокини и фурми
Начин на приготвяне:
За блата първо разбийте белтъците и жълтъците по-отделно с по 50гр. захар. Към разбитите жълтъци прибавете брашното, какаото и бакпулвера* и разбийте добре с миксера. Не се притеснявайте, че става гъсто и лепкаво тесто, когато прибавите белтъците, ще стане много лека и пухкава смес. Белтъците се добавят постепено, като се бърка, много внимателно с дървена шпатула.
*Това в основата си е пандишпанова смес и не би следвало да се слага бакпулвер, но аз винаги се застраховам.
Тази смес се пече на 180 градуса, в тортена форма 22 см. за около 20 мин. проверява се с клечка. Така полученият блат, когато изстине се разрязва на 2.