петък, 31 март 2017 г.
Торта "Петра"
сряда, 29 март 2017 г.
Бързи бисквити с портокал и шоколад
Необходими са ви :
1 яйце
Кората на 1 портокал
Сока на половин портокал
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
200 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
1 черен шоколад
Разбивате яйцето със захарта, слагате настъргана кора от портокал, сок от портокал и олио и разбърквате добре. После прибавяте млякото, в което сте сложили содата, разбърквате и слагате брашното. Аз бъркам само с вилица и мисля, че не ви е нужен миксер. Накрая добавяте и накълцания на парченца шоколад и разбърквате. Тестото, което ще получите разпределяте с лъжица в тавата, като бисквитите ви ще станат с неправилна форма и ще се разлеят настрани, така че оставяйте място между тях, тъй като удвояват обема си.
Стават много бързо на предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Много мекички, икономични и вкусни.
четвъртък, 23 март 2017 г.
Овчарски пай с червен боб и яйца
четвъртък, 16 март 2017 г.
Великден 2016
Домашно кьополу
Необходими са ви:
2 патладжана
4-5 печени пиперки
1 домат настърган
2-3 скилидки чесън
магданоз
сол
олио
оцет
Патладжаните, като са така цели се слагат във фурната в малка тавичка, докато омекнат и се опекат. Когато ги извадите изчакайте малко да се охладят и обелете кората, накълцайте на ситно, а може и на по едро както желаете, той направо се топи в устата, приготвен по този начин. Прибавете към него ситно нарязаните печени пиперки, настърганият домат и накълцан чесън и разбъркайте добре. Овкусете са наситнен магданоз, сол, олио и оцет. Става много приятна салатка или разядка, както лятото, така и зимата.
Руска салата
- 1/2 кг картофи, сварени нарязани на кубчета
- 1 буркан грах, готов сварен
- 4-5 сварени моркова нарязани на кубченца
- 1/2 буркан кисели краставички нарязани на ситно
- 200 гр. парче шунка, нарязано на малки кубчета
- 2 опаковки майонеза от по 200 грама
- сол
- черен пипер
На тази снимка отново във формата на венец , Коледа 2021 |
Тук отново е оформен Дядо Коледа от руската салата, другата салата, която се вижда е "Снежанка", но оформена като снежен човек!, Коледа 2020 |
сряда, 15 март 2017 г.
Катък
Катък е една от любимите ми салати или разядки, зависи, как е сервиран и поднесен според мен. Аз ви представям една интерпретация, в която всичко е накълцано и смесено, така, че ще го нарека разядка.
Нужни са ви:
250 гр. цедено кисело мляко
150 гр. майонеза
150 гр. сирене
7-8 печени червени пиперки
2-3 скилидки чесън
сол
олио
черен пипер
и магданоз за поръсване
В купа смесвате млякото, майонезата, натрошеното сирене, нарязани на дребно, белени, печени червени пиперки, подправяте с олио, сол, черен пипер и ситно накълцан чесън. Разбъркайте добре и поднесете в малки купички, поръсено с магданоз. Може с тази разядка да сервирате багети, франзели или друг вид гризини.
На снимката виждате още
Салата от кус-кус
и
Зелена салата със синьо сирене и хамон
А ето и една снимка на същата салата Катък , но оформена , като елхичка за Новогодишната ни трапеза. Поръсена е с магданоз и нар :)
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!
Млечна салата
1 кофичка цедено кисело мляко
1 краставица или няколко кисели краставички
3 скилидки чесън
копър
олио
сол
Това е много популярна салата в зимните месеци с кисели краставички, но аз мисля, че се получава много свежа с прясна краставица и доста наподобява гръцкото дзадзиги.
Нарязвате краставицата на дребни кубчета или я настъргвате според предпочитанията си. Слагате я в цеденото мляко и овкусявате със сол, олио, ситно нарязан копър и ситно накълцан чесън. Ако ползвате прясна краставица е много приятно да овкусите и с малко лимонов сок.
На снимката виждате още Солена палачинкова торта и Кьополу.
Салата от кус-кус
Една много лесна салата, много вкусна и много калорична, ноо може да я сервирате в по-малки количества, като разядка или просто да не се тревожите за калориите.
Давам примерни количества, естествено вие може да добавите или махнете нещо, което не ви харесва.
1/2 пакет кус-кус, сварен, отцеден и охладен
1п. майонеза
150 гр. цедено кисело мляко
200гр шунка
1 краставица
сол
черен пипер
(може да добавите и царевица, маслинки или да приготвите с кисели краставички, каквото обичате и предпочитате.)
В голяма купа слагате кус-куса, при него изсипвате краставичките и шунката, нарязани на кубчета и разбърквате добре. Прибавяте майонезата и цеденото мляко и разбърквате докато се получи хубава салата. Овкусете със сол и черен пипер, ако краставиците са ви пресни може да добавите и лимонов сок, става много свежо.
* Ако мислите, че майонезата и млякото не са ви достатъчни и ви седи сухо, добавете още. Но внимавайте, ако добавяте майонеза става по тежко ястието, за това е добре да са комбинирани майонезата с цедено мляко, за да е по-лека и свежа салатата.
* Когато сервирате може да сервирате на топки, които да уфомите с лъжица за сладолед.
* Може да сервирате и в две , три малки купи на масата, като ги украсите или декорирате с някаква картинка от зеленчуци. В този случай, аз съм направила едно цвете от моркови и маслини.
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!
вторник, 14 март 2017 г.
Зелена салата със синьо сирене и хамон
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!
Празнични салати и маси
Коледна трапеза:
1. Руска салата
Новогодишна трапеза:
3. Солена палачинкова торта
Трапеза за личен празник:
Салата с рукола, чери домати и сирена
За тази свежа салата са ви необходими:
рукола
чери домати
краставица
синьо сирене
пармезан
варени яйца 2-3
маслини
зехтин
оцет балсамико
сол
Руколата няма нужда от нарязване или накъсване, просто я измийте и почистете, ако има изсъхнали листенца. Поставете в голяма купа, в която да можете хубаво да разбъркате и овкусите, заедно с другите съставки. Чери доматчетата, разрязвате на половинки, краставицата на кубчета, синьото сирене на дребни кубчета или просто натрошете , а маслините е хубаво да са обезкостени. Разбъркайте всичко добре и овкусете със сол, зехтин и оцет балсамико на вкус.
Когато разпределите в чиниите в които ще сервирате, поръсете с пармезан на слайсове и поставете по едно, две парченца яйца.
Салатата е много вкусна и много подходяща да посрещнете гости си с по чаша ракия или пък добре охладено сухо бяло вино. Наздраве!
понеделник, 13 март 2017 г.
Пълнена кисела зелка
На някой намирали му се още кисело зеле? Чудите ли се какво да правите с последните зелки? Омръзнало ли ви е да завивате сърмички? Ето една идеална рецепта за вас. :)
Трябва ви една средна зелчица, не много голяма.
600 гр. свинско месо за готвене
2 сурови пикантни наденици
2 стръка праз
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер
Нарязвате месото и надениците на малки хапки и запържвате в дълбока тенджера. След това прибавяте и едро нарязания праз в тенджерата и хубаво обърквате, слагате капака да се задуши и накрая прибавяте подправките. Като сол, може да сложите съвсем малко или изобщо да пропуснете, зависи, колко е солено зелето ви.
Зелката започвате да разлиставате, като най-горните листа махате, но си запазете за да я покриете и стегнете накрая. И така разлиствате, разлиствате, докато стигнете до сърцевината, която внимателно махате с ножа да се запази кочана, който да държи зелката ви цяла.
Сега идва веселата част започвате да пълните месната плънка в зелето и да завивате обратно листата, като се стараете да става стегнато и да върнете старата форма на зелето.
С най-горните листа, които отделихте завивате зелето и сипвате зелева чорба и вода в съда, който ще печете, желателно е да е с висок борд или ако имате толкова голям гювеч.
Зелето се пече на 180 градуса за 2 часа! Когато е готово горните изгорели листа се махат и поднасяте с много настроение и чаша червено вино :) :) :)