понеделник, 27 октомври 2014 г.

Торта със сушени смокини и фурми

Една много специална торта, която съм приготвила с много любов и желание за рождения ден на моята майка. Продуктите, които съм използвала съм комбинирала според нейните предпочитания за торта, за сладки неща, за плодове и мисля, че се получи една много вкусна и много нежна, запомняща се торта :)

Нужните продукти са:
За блата:
5 яйца
100 гр. захар
100 гр. брашно
1 ванилия
3 с.л. какао
1 бакпулвер

За крема:
250 гр. Маскарпоне
500 гр. заквасена сметана
1 Активиа Череши
1/2ч.ч захар
1 ванилия
2п. желатин

сушени смокини (1пакетче)
сушени фурми около 250 грама 
прясно мляко с уиски за накисване
орехи 100 грама

За украса:
Шоколадова глазура 
1/2 ч.ч сладкарска сметана
3 с.л. какао
5с.л. захар
1 п. желатин

Начин на приготвяне:
За блата първо разбийте белтъците и жълтъците по-отделно с по 50гр. захар. Към разбитите жълтъци прибавете брашното, какаото и бакпулвера* и разбийте добре с миксера. Не се притеснявайте, че става гъсто и лепкаво тесто, когато прибавите белтъците, ще стане много лека и пухкава смес. Белтъците се добавят постепено, като се бърка, много внимателно с дървена шпатула.
*Това в основата си е пандишпанова смес и не би следвало да се слага бакпулвер, но аз винаги се застраховам.
Тази смес се пече на 180 градуса, в тортена форма 22 см. за около 20 мин. проверява се с клечка. Така полученият блат, когато изстине се разрязва на 2.

За крема разбивате маскарпонето, заквасената сметана, активиата, захарта и ванилията с миксер. Към така полученият крем се прибавя разтопеният на водна баня желатин (според указанията на опаковката) и отново се разбърква малко с миксера.

Фурмите се почистват от костилките, нарязват се на дребни парченца и се накисват в мляко с уиски. Оставете си 7-8 фурми цели за украса.
От орехите също отделете малко ядки за украса, а останалите счукайте или смелете в чопър.
Смокините трябва да се почистят от дръжките и да се разрежат на половини.

След тази подготовка сме готови за сглобяването:

За да сглобите торта поставяте единият блат върху поднос и обгръщате с подвижен ринг, ако нямате такъв като мен може да използвате тортената форма в която сте пекли, като задължително трябва да я застелете с фолио, най-добре е ако имате стреч, аз нямах и използвах обикновено алуминиево.
След като сте сложили блата, нареждате смокините, като борд отстрани, с разрязана част навън. Тази част реално ще е видима и ще изглеждаотстрани погледната, като 2ри блат или 2ри етаж на тортата. Като направите борда, слагате около 1/3 и малко повече от крема и поръсвате с изцедените фурми, поръсвате със смлени орехи и поставяте 2рият блат.


Върху вторият блат отново размазвате крем, но не целият, трябва да си оставите да покриете фурмите и орехите, които отново поръсвате, след това слагате последният крем и оставяте в хладилника да стегне за няколко часа.

Приготвяте си шоколадовата глазура, като завирате сметаната със захар и какао и прибавяте разтопеният на водна баня желатин, като хубаво разбърквате. С тази глазура, може да залеете изцяло тортата или както аз в случач само съм "напръскала"  отгоре.
Украсявате с цели смокини, орехови ядки и разполовени фурми или според вашето въображение!
След като тортата стегне в хладилника, отстранявате ринга, фолиото и прехвърляте в подходящ поднос.
Изключително вкусна торта, заслужава си да опитате!



Бишкотена торта


Това е тортата, която избрах да приготвя за рождения ден на моят дядо! Стана много пухкава, мека и сочна, идеален сладък подарък за неговия юбилей!
Тортата е бишкотена, но в основата си има блат с портокалови корички, а ето и рецептата с нужните продукти.

За блата:
2 яица
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
кората на един настърган портокал
2 ч.ч. брашно

За крема:
1л. прясно мляко
1/2ч.ч. захар
1 нишесте ванилия
1 млечен шоколад
сока на 1 портокал

1 голям пакети бишкоти ( аз ползвах Савоярди)
за сиропиране прясно мляко и малко уиски

За украсата:
1 портокал нарязан на тънки резенчета
захарен сироп
пудра захар

За блата разбивате всички продукти с миксер и печете на 180 градуса в тортена форма 26см. за около 20-30 мин., проверява се с клечка.
Крема се приготвя много бързо и лесно  - завирате млякото със сока от портокал, шоколада и 1/2 ч.ч. захар и след това прибавяте нишестето разтворено в малко вода или мляко докато непрекъснато бъркате.
И така сте готови да сглобите вашата торта.
Изрежете блата по края, така че когато го върнете във същата форма да има място да наредите бишкоти отстарни като борд. 
Аз лично съм послала тортената форма и с фолио за по-сигурно :)
След като получите тази бишкотена "купа", започвате да запълвате, първо от крема, а след това от бишкотите напоени в мляко и уиски. След това отново крем, бишкоти и отново крем.
Аз завърших с шоколадова глазура*, която може и да пропуснете. Оставяте в хладилника да стегне хубаво и приготвяте портокалчетата за украса.


*За шоколадовата глазура - 1/2ч.ч. течна сметана, 2-3 л. какао, 5л. захар, 1 желатин. Всичко без желатина се завира на котлона и когато заври се прибавя и разтопеният желатин! Тази глазура се залива след като тортата е стегнала в хладилника.

За портокаловата украса, нарязвате 1 портокал на тънки филийки и накисвате в захарен сироп (1:1 захар и вода), оставяте да престои в хладилник около  5-6 часа.
След това овалвате резенчетата в пудра захар, нареждате на хартия за печене в голяма тава и сушите на 100 градуса за около 2-3 часа. 
С така получените сладки карамелени портокалчета украсявате тортата! Да ви е сладко :)




събота, 11 октомври 2014 г.

Лешникова с шоколад

Ето и тортата, която направих за моят рожден ден, а в последствие с малки изменения направих и за рожденият ден на сестра ми, защото страшно много се хареса на всички!

Идеята за тази прекрасна, изключително вкусна, шоколадова торта с лешници е от блога на Люси , за което много и благодаря! Запазила съм в общи линии нейната рецепта, като съм променила малко изпълнението! А ето я и нея:
За блата:
5 яйца (големи, ако не са много големи може да сложите 6, 2рият път, когато правих тортата я направих с 6 яйца)
7 с.л. захар
2 с.л. брашно
200 гр. смлени печени лешници
2 с.л. брашно
1 бакпулвер
3с.л. какао

За крема: 200 гр. размекнато краве масло
3 шоколада ( 2 млечни и 1 натурален)
15 малки вафлички с лешников пълнеж

За украса: 100 гр. лешници

И така за блата аз лично направих така – Отделете си жълтъците от белтъците, като към белтъците прибавите 3с.л. захар, а към жълтъците 4! Разбивате белтъците на сняг и след като разбиете и жълтъците, започвате да смесвате, белтъци към жълтъци на части,като леко разбърквате с дървена шпатула!

Към така получената пухкава смес, започвате да добавяте останалите съставки, 1во брашното с бакпулвера, а после смлените лешници, на части, като леко бъркате с шпатулата!
*Лешниците аз смилам в кухненски робот, на приставка за мелене на кафе или брашно и са много ситно смлени, точно, като брашно, което помага след това блата да стане пухкав и въздушен!
Накрая прибавям какаото, така получената смес разделям на 2 части, във тортени форми 22см. диаметър и пека предварително загрята фурна на 180 градуса, около 15 минути! Проверяват се с клечка.

Крема се приготвя изключително лесно, разбива се маслото на крем и към него се добавят леко охладените ратопени шоколади, лъжица по лъжица за да не се разтопи маслото. Към така получения крем прибавяте натрушените вафлички. (Аз съм използвала вафлички с лешников пълнеж Family)


И преминаваме към най-веселата част сглобяването на тортата и украсата! Намазваме първият блат с крема, отгоре слагаме вторият и отново покриваме с крем, като измазваме и страните на тортата! Отгоре съм украсила с цели лешници, а страните с натрошени! Да ви е сладко!


И след пожънатият успех на тази торта, направих втора по поръчка на най-любимата ми рожденичка - моята сестра, но с друга украса! Ето я и нея!


Бонбоните, с които съм украсила са направени от натрошени бисквити, смлени лешници, захар, какао, краве масло, прясно мляко и малко уиски! Всичко това смесено в кухненски робот и след това оформено на топчета! Продуктите са на око, импровизирах и не мога да дам точни количества. Естествено направих повече от тези, които са върху тортата, които също хапнахме сладко, сладко :)

петък, 19 септември 2014 г.

Тиквени кюфтенца с чеснов сос

За кюфтенцата:
3-4 не много големи тиквички
3 яйца
копър 1/2 връзка
сол
черен пипер
брашно на тиквичка по супена лъжица,
ако сместа ви се струва рядка може да добавите и допълнително
олио за пържене

За соса:
кисело мляко
копър
чесън
сол
олио

Начин на приготвяне:
Обелете и настържете тиквичките, посолете и оставете да се отцедят в гевгир или пък избутайте в едният край на тава, която да подпрете леко наклонена, за да се отцежда водата в другият край! Хубаво отцедете тиквичките и омесете с яйцата и брашното, подправете с черен пипер и наситнен копър! Така получената смес загребвам с лъжица и избутвам в силно сгорещено олио. Пържат се от двете страни до златисто и след това аз лично нареждам в съд покрит с кухненсха хартия, за да обере излишната мазнина!
Тези прекрасни кюфтенца винаги поднасям с чесново сосче, което приготвям, като разбивам гъсто кисело мляко, посолявам и слагам малко олио и наситнен чесън, като количеството на чесъна зависи от това колко го обичате и колко мляко приготвяте, поръсвам с копър и сервирам! Прекрасно мезе за бяло вино!

Редени патладжани


Днес ви предлагам едно страхотно лятно предястие с патладжани. Много вкусно и леко идеално за горещите летни вечери!

2 средно големи патладжана
2 домата
червен пипер
сол
брашно или галета
олио

За плънката:
*натрошено сирене около 200гр.
  кисело мляко около 300 гр.
  3 скилидки чесън
  черен пипер
или може плънката ви да е
*200 гр. извара
 100 гр. кисело мляко
 100 гр, майонеза
 100 гр. заквасена сметана
 3 скилидки чесън
 черен пипер
 сол
 копър
(аз съм правила и с двата вида и винаги става вкусно)

Патладжаните измивам добре и нарязвам на колелца заедно с кората, ако някой не я обича може да я махне, овалвам в брашно или галета, червен пипер и сол и нареждам в тавичка покрита с хартия и олио, на един ред или леко застъпени.



Пекат се до почервеняване.



Натрошеното сирене омесвам с кисело мляко, наситнен чесън и черен пипер, да се получи много гъста каша. (Може да се сложат и зелени подправки според вкуса на човека!)
Доматите също се нарязват на колелца и се реди, патладжан смес със сирене домат, пак от сместа и от начало! 



Декорирате по ваше желание, много вкусно и подходящо за разядка към вино, а защо не и за лека вечеря !

Ето на тази снимка виждате и друг вариант, когато съм ги приготвяла и съм завършила с плънката и резенче домат. Снимка 19.09.2014г.


Със същата смес може да направите и рулца от тиквички, които се виждат на първата снимка.

Тиквичките нарязвам на ленти и запичам във фурната само със сол и черен пипер, наредени на кухненска хартия с малко олио. Запичат се леко, а когато се охладят се слага малко смес в единия край и се завиват на рулца.



Страхотно предястие за летните вечери. А ако ви останат от печените патладжани и тиквички, може да ги накълцате на ситно, да подправите с олио, оцет и чесън и получавате страхотна разядка, която също се вижда на снимката по долу.


Рецептата е актуализирана 28.06.2020г. с нови снимки.

вторник, 19 август 2014 г.

Чийзкейк с боровинки


Много, много любим десерт! Много лесен и много вкусен!
Необходимите продукти:
2 пакета бисквити, аз ползвах чаени
1 пакетче и половина краве масло от 125гр.
1 опаковка маскарпоне (250гр.)
1 крема сирене (125гр.)
1 заквасена сметана (200гр.)
1ч.ч. или  малко по малко пудра захар
1/2 бурканче сладко от боровинки

Аз приготвям блата в кухненски робот, но ако не разполагате, може да натрошите бисквитите и ръчно! Слагам в чопър докато се натрошат на ситно, а после прибавям и размекнатото масло. От полученото така "тесто" си правя долният блат. В тортена форма разпределям равномерно сместа и хубаво притискам, оставям в хладилника да стегне, докато направя крема!
За крема разбивате сметаната, крема сирене и маскарпоне със пудра захар. С така полученият крем покривате блата. От горе намазвате със сладкото от боровинки и оставяте в хладилника да стегне!
Да ви е сладко!


Представям ви и още един вариант на същият чийзкейк само, че с какаови бисквити и във форма сърце :) 






петък, 15 август 2014 г.

Тутманик

1 мая
500мл. вода
150мл. олио
1ч.л. захар
1ч.л. сол
1ч.л. оцет
брашно колкото поеме (повече от 1кг.)
200 гр. сирене
около 150 гр. краве масло
1 яйце за намазване

Във водата си разтвяряте маята, заедно със солта, захарта и оцета. Когато маята се разтвори напълно прибавяте и олиото. изсипвате в купа и започвате да добавяте брашно, в началото бъркате с вилица, а когато вече не можете, продължавате да месите с ръце. Трябва да се получи хубаво меко, нелепкаво тесто! Оставяте да втаса.
Готовото втасало тесто,  разделяте на 5 топки, като всяка разточвате на кора! Всяка кора намазвате обилно с краве масло (размекнато) и поръсвате със сирене. Отгоре слагате другата кора и повтаряте процедурата, като всеки път, когато добавяте кори, може да разточвате леко, за да се слепят добре. Последната кора също намазнявате и поръсвате със сирене, завивате на руло и осуквате добре. Рулото се реже на равни части и се подрежда в тава, оставяте да втаса и намазвате с яйцето. Аз съм използвала цялото яйце и жълтъка и белтъка!
Печете до готовност.
Страхотна закуска или пък погача за празнична вечеря, да ви е сладко!