сряда, 6 ноември 2013 г.

Коледно изкушение

Продукти:
3 яйца
200 гр. захар
1 консерва белени круши
80 мл. прясно мляко
3 с.л олио
185 гр. брашно
125 гр. какао
1 п. бакпулвер

Крушите се отцеждат от сока и се пасират на пюре заедно с млякото. Захарта се разбива с яйцата и се прибавят крушовата смес и олиото. Всички останали сухи съставки смесвате в друга купа и започвате да прибавяте на части докато ви се получи хубава и гладка кексова смес.
Тъй като идеята е кекса да е във формата на коледен венец, аз използвах тава, в която сложих хартия за печене, а по средата една купа с широк долен диаметър пълна с вода, за да може мястото, което ще се запълни да има форма на венец. Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.



За глазурата, с която ще покрием този коледен венец, ще ни трябват:
230 гр. разтопен черен шоколад
150 гр. крема сирене
60 гр. разтопено масло
3с.л. какао
3с.л. пудра захар
200 гр. заквасена сметана
Всички продукти се смесват и се разбиват с миксера до пухкав крем.
С така полученият крем намазвате хубаво кекса от всички страни и с вилица правите шарки наподобяващи кората на дърво. Поръсвате с нар за украса! Весела Коледа, а ако Коледа все още не е дошла, нека коледният дух е с нас през цялата година :)

Идеята е от http://sunshineskitchen.com

вторник, 5 ноември 2013 г.

Постна Питка за Бъдни Вечер



500гр. брашно
1 ч.л. сол
2-3 л. олио
1/2 мая
1 ч.л. захар
300 гр. вода
маргарин за намазване



Маята се разтваря в малко вода, 1ч.л. захар и малко брашно. Изсипвате си тестото, където ще го месите и в средата правите кладенче и изсипвате олиото, маята и водата. Омесвате меко тесто. Оставяте да втаса. Вече втасалото тесто разделяте на топки, които раздърпвате до правоъгълници, намазвате с малко маргарин и навивате на руло, усуквате го и го връзвате н панделка. Нареждате във намазнена ворма, като под едно от парчетата сложите паричката, така всеки сам може да си избере парче и да си види късмета. Успех :)

Актуализация 2018
Същата питка, но нови снимки :)


А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Спанак с леща и пиле

За спанака с леща:
 500гр. спанак
175 гр. леща
1 глава лук
2 моркова
1 домат
сол
черен пипер
олио

За пилето:
2 пилешки пеперуди
сол
черен пипер
чесън
червен пипер
риган
босилек
олио

Сварявате лещата. Спанака се измива и се накълцва. Лукът и морковите се нарязват на ситно и се слагат в олио и се задушават, към това се прибавя отцедената и сварена леща и един настърган домат, след като водата се изпари, слагате спанака и задушавате до готовност. Подправяте със сол и черен пипер.




Пилето се раздел на 4 пържолки, слагате в тавичка постлана с хартия и намазнена с олио. Отгоре правите разрезчета и шпиковате с чесънчета нарязани на надлъжно. След това подправяте със сол, черен пипер, червен пипер, босилек и риган. Завивате с фолио и печете на 200 градуса около 30-40 мин. преди да поднесете ястието, леко запичате пържолките, за да имат хубав загар.
Поднасяте лещата със спанака и отгоре нарязани на ивици пържолките! Да ви е сладко!

Пълнени гъбки

4 големи гъби печурки
шунка нарязана на ситно
масло
хлебни трохи
чесън нарязан на ситно
кашкавал

Взимаме гъбите, обелваме и отстраняваме пънчето пълним с малко масълце, малко шунка, хлебни трохи, по една скилидка наситнен чесън и поръсваме с настърган кашкавал.
Пекат се на загрята фурна, докато кашкавала се запече. Подходящи за гарнитура, по една гъбка на човек примерно, за мен лично гъбите са тежка храна и трябва да се косумират в малки количества!

Гриловани зеленчуци

2 патладжана
3 тиквички
2 глави лук
 за дресинг
сол
зехтин
балсамико
черен пипер
сръбска вегета
магданоз

Това е много проста рецепта подходяща за гарнитура и за предястие. Зеленчуците се режат на
ленти и се пекат намазани с малко зехтин на грил тиган или на грил скара.
Овкусяват се с дресинг и се покриват с чиния за да се задушат малко.
Дресингът е с балсамико, сол, черен пипер и една сръбска вегета, която имам от свекърва ми, придава много интересен вкус :) Поръсваме с магданоз и поднасяме!

А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Лазанята на мама Диди

Кори за лазаня

За плънката:
2 глави лук
2 моркова
500 гр. кайма
800 гр. домати
2 с.л. доматено пюре
сол
черен пипер
чубрица

За сос бешамел:
60гр. масло
60гр. брашно
1 л. прясно мляко
сол
куркума

За поръсване :
кашкавал

Нарязвате си лука и морковите на дребно, запържвате и след това добавяте размита кайма! Готвите докато се изпари течността и прибавяте доматите(обелени и настъргани) + доматеното пюре размито с вода. Слагаъе подправките на вкус и така получената смес готвите до почти пълното изпаряване на водата, да се получи хубав сос болонезе.
В друг съд си приготвяте бешамела, слагате маслото да се разтопи и при постоянно бъркане слагате брашното, докато добие златен цвят и гладка консистенция. След това започвате да сипвате прясно мляко, на малки дози и постоянно бъркате. Соса е готов, когато получите желаната гъстота. Аз лично добавям 2 ч.л. куркума, което не е типично за този сос, но придава интересна нотка на ястието.
С така приготвените сосове сме готови да редим лазанята. Аз я правя в йенска тава, за да се виждат пластовете и да стане по висока, но може и в обикновенна. Заливате дъното със сос бешамел и редите ред от корите, заливате със болонезе и бешамел и отново корите. Така докато ви свършат продуктите, най отгоре след последният ред кори, заливате останалият сос бешамел и поръсвате с кашкавал. Пече се на предварително загрята фурна на 250 градуса за около 20 минути.

Кекса на баба



Продукти
За кексовата смес:
2 яйца
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч прясно мляко
1 ванилия
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер

За нареждане:
плодовете от 1 компот от кайсии

 За поръсване:
3 с.л. брашно
3.сл. захар
1/3 пакетче краве масло

Продуктите за кексовото тесто се смесват в този си ред и се бърка, дори няма нужда от миксер, до получаване на хубава кексова смес. Изсипваме в тавичка и нареждаме отгоре разполовени кайсии от компот с месестата част нагоре! За поръсване смесваме брашното, захарта и маслото намачкаваме и натрошаваме! С така получените трохи поръсваме сладкиша, придава много хрупкав и интересен горен слой!  Пече се на умерена фурна до готовност!


Да кача и малко нови снимки (18.03.2018)