четвъртък, 30 юни 2016 г.

Шишчета на фурна

Досадно ли ви е да миете скара, да опушвате цялата тераса, че и тези на съседите?? На мен много, а пък така да обичам шишчета на скара... Но ето, че има алтернатива и то много вкусна - шишчета на фурна :)


Аз използвах пилещко месо, защото го предпочитам, но естествено може да се приготви и ссъс свинско.

500 гр. пилешко месо на хапки
зелена и червена чушка
лук
гъби
3-4 средно големи картофа
сол
черен пипер
чубрица
соев сос
олио
дървени шишчета

Първо овкусявате месото в купа го поливате със соев сос и черен пипер, обърквате добре и оставяте настрана.
Нарязвате лука, чушките и гъбите на големи парчета, които ще може да нанизвате на шишчетата. Нарязвате си картофките на пръчици и ги слагате в тавичка с олио, поръсвате със сол, чубрица и черен пипер. Тавичката ви трябва да е правоъгълна и не много широка, за да може да нареждате шишчетата, така, че крайчетата да се опират а ръба на тавата и да не лягат върху картофите.


Нанизвате шишчетата и ако ви останат  гъбки и зеленчуци ги прибавяте ги към картофите.
Нареждате шишчетата отгоре и слагате да се пекат, на 180 градуса с вентилатор. 



Хубаво е да следите шишчетата и да ги завъртите, когато се запекат отгоре. Стават много сочни, а картофките се топят в остата, тъй като мазнинката от пилето е капаа върху тях.

А ето и една идея как може ефектно да поднесете ястието! 




Зарган на фурна


Тази рибка приготвих на Цветница тази година, но чак сега намерих време да я кача! Който ме познава, знае, че не обичам да пържа и се опитвам винаги да го избягвам, когато мога! Така се получи и тази риба!

Нужен ви е зарган разбира се (моят беше около килограм), изчистен и без глави.

За маринатата
сока на 1 лимон
олио
черен пипер
3-4 стръка девисил
сол
чесън
брашно за овалване
олио

За гарнитура:
1 кг. картофи
сол
копър
олио

Ривките поливам с олио, лимонов сок, натърквам хубаво отвътре и отвън със сол и черен пипер и в коремчетата им слагам накълцан девисил и по една скилидка чесън. Така оставям да престоят около час.
През това време приготвям картофките, обелени и нарязани  на кръгчета, нареждам в тавичка с поне един пръст олио, поръсвам със сол и копър и слагам да се пекат, готови са за около 1 час.
Рибките почиствам от чесъна и девисила, защото, ако ги опечем с тези подправки, може да започне да нагарча, тъй, като са многго силни. Овалвам ги в брашно и нареждам в тавичка, в която изсипвам част от маринатата, но без девисил и чесън, което реално си е олио с малко лимон. Така ги слагам да се пекат в загрята фурна, докато придобият златист загар.

Зелен ориз


Предлагам ви едно ястие, което се готви лесно, само във фурната, много свежо и вкусно!

Необходими са ви :
300-400 гр. кайма
1ч.ч. ориз
500 гр. спанак
1/2 зелена салатка
2-3 малки моркова
4 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз
2 с.л. олио
сол
черен пипер
чубрица

Нарязвате лука, спанака и салатката и слагате в тава с мазнина във фурната. Включвате фурната на 180 градуса само отдолу с вентилатор. От време на време разбърквате, докато се задушат и намалят обема си! През това време нарязвате на ситно морковчетата и смесвате с каймата, като размивате с малко вода. Прибавяте към зеленчуците и оставяте във фурната, да се задуши! Когато е остане без водичка, прибавяте и ориза, заедно с магданоза - нарязан на ситно, подправките и 3 ч.ч. вода.  Включвате фурната да пече и отгоре и отдолу и готвите докато ориза поеме водата.

понеделник, 4 април 2016 г.

Баница със спанак и сирене

И докато сме на темата за спанака да ви кажа една тайна. Тъй, като много обичам спанак, а никак не обичам да седя на мивката 2 часа, да го чистя, мия и т.н., купувам мнооого спанак и го измивам и изчиствам на един път. Нарязвам го и заедно с една връзка нарязан зелен лук го задушавам  малко олио със сол и черен пипер. Тази смес разпределям в кутии - 1 кутия за Кюфтенца, една за Кифлички, една за Спанак с ориз, една за Баница и така не се налага всеки път, когато искам да си го сготвя да го чистя и мия, а просто добавям готовият задушен спанак към ястието. Кутийките може да съхранявате в хладилник или в камерата за по-дълго време.

И след това лирическо отклонение ви представям баницата, която направих с една такава останала кутийка спанак и един отворен пакет кори за баница (бяха отанали само 5).



Нужни са ви :
5 Одрински Кори за баница
200 гр. задушен спанак с лук
3 яйца
150гр. сирене
250гр. прясно мляко
олио за намазване

Правите си смес от спанак, натрошено сирене, разбити яйца и прясно мляко.
Всяка кора мажете с малко олио, може и краве масло и посипвате от плънката. Навивате на дълго руло и поставяте в правоъгълна малка тавичка, предварително намазнена с олио. Така редите и 5те кори една до друга в тавата да я изпълните. За 5те кори трябва да оберете цялата "твърда" плънка и в купата със сместа да са ви останали само яйца и мляко, с тази смес заливате баницата и печете на 180 градуса до готовност.
Баницата става много мека и сочна. Вкъщи не обичат хрупкави банички с коричка и тази за моя радост също се хареса и децата си я хапнаха с удоволствие, а всички знаем колко е трудно да накараш малки деца, да ядат зелени неща :)


Кюфтенца от тиквички и спанак

Пролет е и аз съм на зелена вълна. Тиквички, спанак, лапат марули, скоро ще ме изгонят от вкъщи, ноо някак все ги  прилъгвам да си хапват зеленийките, които аз толкова обичам. Тази рецепта се прие с радост от всичките ми трима мъже и малки и големи хапнаха с удоволствие.


За тези супер вкусни кюфтенца са ви нужни:

2 средно големи тиквички
около 200 грама задушен спанак с 1 стрък зелен лук
2 яйца
4 с.л. брашно
100 гр. натрошено сирене
черен пипер
сол
1/3 връзка копър
олио за пържене

Настъргвате тиквичките и ги слагате в гевгир поръсени с малко сол, да си пуснат водата.
В купа смесвате тиквичките, 2 яйца,  брашното, сиренето, черен пипер, наситнен копър и спанака*.
* Спанака е предварително измит, накълцан, задушен в тиган с нарязан пресен лук, сол и черен пипер, за да намали обема си и да омекне.
Разбърквате хубаво сместта, трябва да получите гъста каша, която с лъжица да изсипвате в тиган с нагорещено олио и да изпържите кюфтенцата, Готови са много бързо, за около 3-4 мин.  пържене от всяка страна.
Може да ги сервирате, като предястие, гарнитура, а защо не и основно. Идеални са с млечно чеснов сос и охладено бяло вино. Да ви е сладко.


Солени кифлички с два вида плънка

В сезона на зелениите спанака е моят личен фаворит, ако семейството ми го обичаше малко повече бих го готвил всеки ден, но за съжаление трябва да измислям рецепти, които така да го скрият, че да се изяде с удоволствие. Тази рецепта е именно такава.
Солените кифлички, които ви предлагам са с плънка от задушен спанак със зелен лук, а част от тях са традиционни с яйце и сирене.


Тестото е стандартно за хляб, постно! Кифличките, които са със спанак са подхопдящи и за постещите, ако не ги намажете със яйце отгоре.За базова използвам ето тази рецепта, с тази разлика, че тук съм оформила, като отделни кифлички, а на като цяла питка.

Нужните ви продукти са:
1/2п. мая
300 мл. вода
150 мл. олио
1ч.л. сол
1/2 ч.л захар
брашно около 500-600 гр. или колкото поеме

За плънката:
250 гр. спанак
2 стръка пресен лук
и
1яйце и 1 белтък
100гр. натрошено сирене

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:
Водата трябва да е леко топла и в нея си слагате маята, захарта и солта. Когато маята ви се разтвори, прибавяте и олиото,  разбърквате и започвате да прибавяте брашното на части, докато получите, меко нелепкаво тесто, което оставяте да втаса.
През това време си измивате и нарязвате спанака и лука, задушавате в мазнина и овкусявате със сол и черен пипер.
Втасалото тесто разделяте на 2 топки, които разточвате на 2 големи кори, които намазвате обилно със зехтин. Разрязвате всяка кора на по 8 тригълничета.
На първата кора в края на тригълниците, слагате по лъжичка спанак и завивате, като кифличка.
На втората кора на всяко триъгълниче слагате от сместа с яйце и сирене и отново завивате на кифлички.



Нареждате всички кифлички в тава постлана с хартия за печене и оставяте малко да втасат. Намазвате ги с жълтък и печете във фурната. 15 минути само отдолу, на не загрята урна на 180 градуса, 15 мин. само отгоре и 15 мин. отгоре и отдолу с вентилатор.



Кифличките са много вкусни и много мекички, вкъщи се хапнаха още топли, топли :)




И докато сме на темата за спанака да ви кажа една тайна. Тъй, като много обичам спанак, а никак не обичам да седя на мивката 2 часа, да го чистя, мия и т.н., купувам мнооого спанак и го измивам и изчиствам на един път. Нарязвам го и заедно с една връзка нарязан зелен лук го задушавам  малко олио със сол и черен пипер. Тази смес разпределям в кутии - 1 кутия за Кюфтенца, една за Кифлички, една за Спанак с ориз, една за Баница и така не се налага всеки път, когато искам да си го сготвя да го чистя и мия, а просто добавям готовият задушен спанак към ястието. Кутийките може да съхранявате в хладилник или в камерата за по-дълго време.








събота, 26 март 2016 г.

Питка "Цвете"


Питката стана един път, просто няма как да не ви я споделя. Надигна се, зачерви се, идеалният цвят, височина, просто перфектна. А на вкус - супер, мекичка, със сиренце :) Добре, че си е мойта, че да си я похваля толкова много :) Ама така и се зарадвах вчера и всички, които си я хапнаха разбира се :)
Но стига съм я хвалила, да ви кажа и как я приготвих. Повода беше вчерашният празник Благовещение, който е християнският празник на майката, когато Дева Мария е получила благата вест, та нямаше как да не зарадвам дечицата си с една погачка.

Необходими са ви:
1 яйце и 1 белтък
1/2 кубче жива мая
1ч.л. сол
1ч.л. захар
400 мл. вода
5с.л. олио
около 800 гр. брашно София Мел
олио за размесване и оформяне
100гр. краве масло
200гр. сирене
1жълтък и 1ч.л пр. мляко за намазване
поръска микс семена

Във водата слагате маята да се разтвори, заедно със солта и захарта. В купа си разбивате леко яйчицата и олиото и към тях прибавяте и водата с маята. Разбърквате всичко и започвате да добавяте брашното по малко, като бъркате с вилица докато ви е възможно, когато вече не можете си прехвърляте тестото на плота за месене и започватеда месите на ръка. Не слагайте цялото брашно на веднъж, на мен ми отиде по малко от килограм около 850-900 грама, всеки път е различно, тестото трябва да е меко и еластично, не лепкаво. Готовото тесто, оставяте в купа, да почине и да втаса леко за около 30 мин.

Готовото тесто разделяте на 3 топки, като всяка разточвате на кръгла кора. Наръсвате първата кора със сирене и малко краве масло.


Слагате втората кора върху първата и леко разточвате 2те кори, отново поръсвате със парченца масло и натрошено сирене. Слагате третата кора и разточвате кръга за да се уголеми. 


Поръсвате със сирене и масло и завивате на руло, което леко усуквате.


Така полученото руло, нарязвате на дебели кръгчета.
В тавичка (аз използвам тортената форма, защото ми е с най-високи страни и по този начин питката расте нагоре, а не настрани) застилате хартия за печене и хубаво намазнявате с олио.
Започвате реденето, катоо правите външният кръг на питката. Използвайте, най-големите резени, като леко ги застъпвате.


В средата наредете по малките парченца. които реално са от края на рулото, където е било по тънко. Притиснете ги леко, за да станат по тесни и да запълнят изцяло вътрешният кръг.


Така полученото "Цвете" оставяте да втаса за окло 40-50 мин. Когато втаса намажете с разбито яйце с малко мляко и поръсете само в средата с поръска, за да стане още по красиво вашето цвете.


Питката се пече на незагрята фурна първо само отдолу на 180 градуса, което позволява тестото да втаса допълнително във фурната. Около 15 мин.


След това пускате фурната само отгоре за 15 мин. И ако през това време добие желаният от вас загар я покривате с фолио, за да не ви стане много тъмна отгоре. Печете още 15-20 мин. и отгоре и отдолу с вентилатор, като аз проверявам със шиш дали е готова (както кекса с клечка).

А ето я и нея прекрасната ми питчица :)


А тук една снимка на парченце, да я видите каква е пухкавелка.



Актуализирам рецептата с малко нови снимки! Приготвих тази питка за празника Цветница 12.04.2020 :) Получи се страхотна красавица, за това реших да ви я покажа :)