Отдавна не съм ви споделяла рецепта за основно ястие! И не, че не готвя, но просто те обикновено не стигат до снимка или са неща, които съм ви показвала много пъти! Днес обаче реших да щракна тези каренца и да ви напиша рецептата, защото са изключително вкусни и изобщо не е трудно да ги приготвите!
Необходими продукти:
За каренцата със сметанов сос:
- 600 гр. свинско месо (аз използвам бут, може също и филе да ползвате)
- 50 мл. вино (бяло или червено)
- 200 мл. готварска сметана
- 200-300 мл. вода
- 1 ч.л. горчица
- 1 с.л. брашно за соса и 2-3 с.л. брашно за овалване на месото
- сол
- черен пипер
- магданоз
- олио
- 20-30 гр. краве масло
- зелен лук по желание
За картофките соте:
- дребни картофчета
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- риган
- сминдух
- 20-30 гр. краве масло
- 2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Нарязвате месото на филийки (малки пържолки с дебелина около 1 пръст), овкусявате със сол и черен пипер и овалвате в брашно. Тези филийки се пържат в сгорещено олио до златист цвят и от двете страни, за много кратко, за да се запечата месото. В същата мазнина добавяте краве масло и сипвате 1 с.л. брашно да се запържи, след това при непрекъснато бъркане добавяте виното, да се получи гладък сос без бучки, добавяте и по малко водичка, докато сосчето стане гладко и цялото брашно се е разтворило. Тогава, ако сте пържили в тиган го прехвърляте в тенджера. а ако си готвите направо в дълбок съд прибавяте към соса - горчицата, сметаната, вода, посолявате със сол и черен пипер и връщате месото обратно в съда! Така получения сос заедно с месцето оставяте на слаб огън да къкри, до пълна готовност на месото. Малко преди края на готвенето добавяте и нарязан магданоз към соса!
Аз избрах да поднеса тези каренца със сметанов сос, поръсени със зелен лук, може също така да поръсите и със свеж магданоз.
Ако желаете да добавите и гарнитура, като мен, може да си приготвите картофки соте, за които сега ще ви разкажа, но също би станало добре и с картофено пюре например.
Картофки соте
Обелвате картофките и ако са по-едрички ги разрязвате на половинки или ако са от най-дребните, ги оставяте цели. Слагате ги във вода да се сварят, като трябва да внимавате да не ви се разварят и разкашкат. Когато са сварени, ги отцеждате от водата и в купа ги овкусявате с подправките, които съм описала по горе или пък с такива, които ви обичате и предпочитате. Поливате с малко олио, разбърквате добре, така, че целите картофчета да са покрити с мазнина и подправки и запържвате до златисто в тиган с краве масло.
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!
Няма коментари:
Публикуване на коментар